Съдът на ЕС нанесе удар на Apple заради данъчната сделка за 14.3 млрд. евро с Ирландия

Общият съд на ЕС ще трябва да преразгледа решението си, което е в полза на технологичния гигант

Делото срещу Apple е част от по-широки действия, предприети от Брюксел през 2013 г. срещу предполагаеми некоректни данъчни сделки в държавите от съюза.
Делото срещу Apple е част от по-широки действия, предприети от Брюксел през 2013 г. срещу предполагаеми некоректни данъчни сделки в държавите от съюза.
Делото срещу Apple е част от по-широки действия, предприети от Брюксел през 2013 г. срещу предполагаеми некоректни данъчни сделки в държавите от съюза.    ©  Reuters
Делото срещу Apple е част от по-широки действия, предприети от Брюксел през 2013 г. срещу предполагаеми некоректни данъчни сделки в държавите от съюза.    ©  Reuters
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Apple получи неприятен удар в данъчния си спор с Европейската комисия (ЕК) за 14.3 млрд. евро, след като съветник на най-висшия съд на ЕС заяви, че по-ранно решение относно бизнеса ѝ в Ирландия трябва да бъде отменено.

Джовани Питруцела, генерален адвокат на Съда на Европейския съюз, най-висшата съдебна инстанция на ЕС, заяви в четвъртък, че знаково решение, с което се отменя заповедта на ЕС за плащане на Apple на 14.3 млрд. евро данъци на Ирландия, "следва да бъде отменено", съобщава Financial Times.

Подобни становища на генералните адвокати нямат задължителен характер, но често оказват влияние върху окончателните решения на върховния съд на ЕС.

През 2020 г. Общият съд, вторият по значимост съд на ЕС, постанови, че макар да подкрепя правото на ЕС да разследва националните данъчни разпоредби, Брюксел не е успял да докаже, че Apple е получила незаконно икономическо предимство в Ирландия спрямо данъците.

Питруцела обаче заявява, че съдът е "допуснал редица правни грешки" и "не е оценил правилно същността и последиците от някои методологически грешки". В резултат на това той заяви, че съдът трябва "да извърши нова оценка".

Решението на Съда на ЕС се очаква през следващата година.

Амбицията на Брюксел

Apple заяви, че решението на Общия съд "е много ясно, че Apple не е получила селективно предимство и държавна помощ, и ние вярваме, че това трябва да бъде потвърдено". Комисията заяви, че не коментира становищата, дадени от генералните адвокати.

Делото срещу Apple е част от по-широки действия, предприети от Брюксел през 2013 г. срещу предполагаеми некоректни данъчни сделки в държавите от съюза. През 2016 г. комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че данъчните споразумения на Apple на практика дават на технологичния гигант данъчна ставка от по-малко от 1% и несправедливо предимство пред конкурентите, като нарушават правилата на блока за държавната помощ.

През 2018 г. Ирландия събра от компанията 14,3 млрд. евро под формата на оспорвани данъци и лихви - средства, които оттогава се съхраняват в депозитна сметка, докато трае съдебният процес.

Брюксел имаше правни затруднения и с други части от мерките си за ограничаване на данъчните сделки. ЕК обжалва решение на Общия съд, с което се отменя разпореждане на Amazon да плати обратно данъци в Люксембург. Освен това ЕК загуби подобно дело за данъчните сделки на Нидерландия със Starbucks, но не го обжалва.

Вестагер има смесени резултати от защитата на нейните данъчни дела пред съда. Най-голямото й успешно дело беше този септември, когато Общият съд прие нейното решение срещу белгийска данъчна схема на стойност от 700 млн. евро, в която бяха намесени общо 55 международни компании. Разследванията на Вестагер относно данъчни измами и несправедлива държавна помощ към компании, принудиха европейските държави да прекратят подобни сделки с привилегии.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар