ЕС налага нещо като санкции на Турция

България се е присъединила, въпреки че премиерът Бойко Борисов поиска Брюксел да спре нападките срещу Анкара

Федерика Могерини, европейският топ дипломат, смята, че ситуацията в Сирия може да се реши само с мирни средства и затова нито една страна - членка на ЕС, не е изпратила там войски
Федерика Могерини, европейският топ дипломат, смята, че ситуацията в Сирия може да се реши само с мирни средства и затова нито една страна - членка на ЕС, не е изпратила там войски
Федерика Могерини, европейският топ дипломат, смята, че ситуацията в Сирия може да се реши само с мирни средства и затова нито една страна - членка на ЕС, не е изпратила там войски    ©  Reuters
Федерика Могерини, европейският топ дипломат, смята, че ситуацията в Сирия може да се реши само с мирни средства и затова нито една страна - членка на ЕС, не е изпратила там войски    ©  Reuters

Европейските министри на външните работи призоваха страните - членки ЕС, да се въздържат от продажбите на оръжие на Турция. Решението идва като отговор на нахлуването на турската армия в Северна Сирия и атаката срещу кюрдските сили, които бяха основен съюзник на Европа и САЩ в борбата срещу "Ислямска държава". Ситуацията освен това става изключително сложна, тъй като след изтеглянето на кюрдите има голяма вероятност от сблъсъци между турската и сирийската армия, което на теория може да доведе до искане от страна на Анкара за активиране на чл. 5 (за колективна отбрана) от договора за НАТО.

Решението е било взето единодушно, което означава, че България също го е подкрепила. Само преди два дни премиерът Бойко Борисов заявки, че ще поиска от Брюксел да спре с "непрекъснатите нападки" срещу Турция. Миналата седмица Унгария блокира резолюция на ЕС, която осъжда действията на Анкара, но днес унгарското правителство реши да не се цепи от останалите 27 страни членки.

Въпреки настояванията на Франция, Холандия и Австрия за реално оръжейно ембарго, по време на заседанието на външните министри този въпрос не е бил повдиган, твърди пред "Капитал" дипломатически източник. Вместо това държавите членки самостоятелно трябва да прекратят продажбите си, както вече направиха Холандия, Швеция и Финландия.

Според европейския първи дипломат Федерика Могерини тази формула е позволявала решението да се вземе по-бързо, тъй като не се налага да се извърви целият път по налагане на формални санкции. Освен това според Могерини спирането на продажбите на оръжие без официално ембарго не било в противоречие с правилата на НАТО.

Взетото решение обаче не е юридически обвързващо и е далеч от това да бъде наречено ембарго. На теория някоя страна членка дори може да реши да не го спазва. Но Италия, която е най-големият оръжеен износител към Турция, каза, че също спира продажбите и експорта.

Меката реакция на ЕС вероятно беше най-добре изразена от люксембургския външен министър Жан Аселборн: "Като европейци трябва да кажем, че ние не можем да спрем това."

По време на същото заседание външните министри решиха да санкционират Турция и заради започналите сондажи от турска страна в изключителната морска икономическа зона на Кипър. Но, както и в случая с оръжейните рестрикции, не става дума за "санкции", а "ограничителни мерки, насочени към всички физически и юридически лица, които са отговорни или са замесени в нелегалните сондажни дейности". Както и в случая с Русия, вероятно ще бъдат замразени активите на фирмите, които извършват проучвателните дейности, но тези мерки няма да засегнат лично турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 5

    Боко не е ли наясно, че следващия път може султан Ердоган да предприеме действия за закрила към Тракия?
    И аскера ще иде с Фолксфаген Пасат..

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-|
    kdo52372883
    • + 4

    T.e. нищо особено като мерки. Да не се ядоса Падишахът, сакън. А за Тиквата - без коментар. Човек без грам смелост и морал!

    Нередност?
  • 3
    zxp53317185 avatar :-(
    zxp53317185
    • + 1

    До коментар [#1] от "Da be.. da..":

    И аз го задавам насам натам този въпрос и честно казано, май не е. Явно наистина този човек е толкова ограничен че не може да събере 2 и 2 и да предвиди елементарни развръзки. Цялото му мислене тече посгръбначния мозък - да има "папо", "нани" итн. - сиреч стабилност - и до там.

    Нередност?
  • 4
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • - 1
    • + 1

    Авторе, как точно Труция нападайки Сирия, ще активира член 5 от договора на НАТО?
    До коментар [#1] от "Da be.. da..":


    До коментар [#2] от "kdo52372883":


    До коментар [#3] от "zxp53317185":

    А вас омразата към Борисов ви е изпила мозъците. Хем обвинявате ЕС, че действа меко, хем Бойко че нямал смелост да им спре меките действия. Изберете едното.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#4] от "Ангел":

    Впечатлително е, че доста безсмислици се пишат тук по темата Сирия.

    Най-разтяганите локуми са два: предстоящият сблъсък на турските със сирийските войски и вкарването на НАТО в някаква война с ал Асад...

    Прочутият чл.5 от Вашингтонския договор прави уговорката, че ако страна-член е НАПАДНАТА от трета страна, останалите НАТО-вци могат да преценят как да й помогнат: "дори с военна помощ". А иначе - както през септември 2015 г, когато побеснялата от свалянето на изтребителя и убийството на пилота си Русия се гласеше да правърне Турция в стъклена пустиня, Столтенберг и приятели просто написаха окуражителна декларация.

    НАТО е сламено плашило.

    Нередност?
Нов коментар