Лутането на Тръмп в Сирия: Първо "зелена светлина" за турската офанзива, после санкции

Ердоган е категоричен, че ще продължи с операцията до пълна победа

"САЩ просто няма да толерират повече турската инвазия в Сирия. Призоваваме Турция да се отдръпне, да прекрати насилието и да седне на масата за преговори." Това заяви американският вицепрезидент Майк Пенс в понеделник вечер. Отговорът дойде от турския президент Реджеп Тайип Ердоган: "Решени сме да продължим с операцията до края, без да обръщаме внимание на заплахите. Битката ни ще продължи до постигането на пълна победа."

Вашингтон продължава с непоследователната политика спрямо офанзивата на Анкара в Сирия. След като първо на практика даде зелена светлина за атаката, като нареди изтегляне на американските сили от района, сега президентът на САЩ Доналд Тръмп е настоял за спиране на огъня в разговор с Ердоган. Нещо повече – той обяви налагането на санкции срещу Турция, както и планове за въвеждането на мита върху стоманата. Също така бяха замразени преговорите за търговска сделка на стойност 100 млрд. долара.

Вашингтон предприема действия срещу турските министерства на отбраната и на енергетиката, както и срещу министрите на отбраната, енергетиката и вътрешните работи. Замразяват се техни активи в САЩ и се забраняват транзакции с тях, включващи американската финансова система.

Тези мерки обаче бяха описани като прекалено малко, прекалено късно от демократите в Конгреса. "Това обявление на пакет от санкции срещу Анкара не успява да предотврати хуманитарното бедствие", коментира председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Разпадащата се стратегия на САЩ

Турция се е прицелила в кюрдските сили, които са основен елемент от Сирийските демократични сили и бяха ключов съюзник на САЩ в борбата срещу джихадистите от ИДИЛ. Затова и кюрдите нарекоха изтеглянето на САЩ предателство.

В понеделник подкрепяната от Русия сирийска армия отбеляза напредък на терен след американското решение за изтегляне и навлезе в територията, контролирана от кюрдските сили южно от турската граница. Кюрдите оповестиха, че са сключили споразумение с правителствените войски, за да противостоят на атаките на Анкара. Напредъкът на сирийската армия е победа за президента Башар ала Асад и за съюзника му Москва. Това им дава стратегическо предимство, но нараства и опасността да се изправят срещу турските сили по протежението на новооформилата се фронтова линия от стотици километри, пише Reuters.

Разгръщането на сирийските правителствени сили показва колко бързо се разпада стратегията, която САЩ преследваха в Сирия през последните пет години. В неделя Вашингтон обяви, че изтегля последните останали военни от района, които осигуряваха въздушна поддръжка, помощ на терен и обучение за сирийските кюрди срещу ИДИЛ. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл изрази тревога относно изтеглянето: "Това ще създаде по-широк вакуум в Сирия, който ще бъде използван от Русия и Иран с катастрофален ефект за стратегическите интереси на САЩ."

Анкара и Москва не искат сблъсък

Американското изтегляне оставя Турция, Русия и Иран като неоспоримите чуждестранни играчи в Сирия. Както Анкара, така и Москва демонстрират, че ще направят всичко възможно, за да избегнат сблъсък в страната, макар че сега се оформя нова фронтова линия между тях.

Говорителят на Кремъл категорично отхвърля спекулациите, че Русия ще се конфронтира директно с Турция. "Дори не искаме да мислим за такъв сценарий", казва той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Марина ако продължава да чете така старателно гравитиращите около Демократическата партия медии, естествено, че в края на седмицата ще провиди у Тръм и опашка, а под перхидрола - сатанински рога...

    Чудно ми е какво я спира да припомни, например, че в предизборната си програма през далечната 2016 г. кандидатът за президент Д.Д.Тръмп и неговият подгласник Пенс обявиха, че ще извадят САЩ от всички наследени от Б.Обама и предходните му Бушове мръсни войни?
    И Доналд върви в правилната посока - стига от Антарктика до Антарктида са горили раираните гащи на чичо Сам при всеки протест срещу някоя от марионетките на Вашингтон.

    Марина сигурно не знае, ама в Латинска много раирани гащи изгориха миналата седмица...

    Сирия е тема, която никога не мога да откажа, още повече реалността е доста по-различна от апокалиптичните внушения горе.

    Хайде да мислим!

    1. Пентагонът промърмори, че турският ген.щаб е постъпил лицемерно и несъюзнически, като е водил протяжни преговори за обособяване на зона за сигурност под общ контрол в Северна Сирия, докато не е получил разузнавателни данни за разположението на проамериканските кюрдски отряди от СДС.
    Така че американски зелен семафор няма. Има предвидливо измъкване на американски части, за да не се окажат между чука и наковалнята и да се въвлекат в междуНАТОвска война. Още повече изтеглянето на незаконно пребиваващия в Сирия американски контингент бе обявено още през пролетта;

    2. Ердоган заговори за операция Извор на мир две седмици преди да я стартира. А я стартира няколко часа след телефонен разговор с Путин. Така че дипломатически пинизи са приказките на Москва, че не подкрепя Извора. Турците свършиха черната работа на Москва, като свалиха кюрдите от облаците в реалността и така лишиха САЩ от най-боеспособните си прокси в Сирия;

    3. Далеч от истената е твърдението, че кюрдите са сключили сделка с ал Асад, за да се противопостави сирийската армия (САА) на турците. Кюрдите просто видяха за осми път, че са ситуационни партньори на САЩ. И толкова. Нищо лично: когато ситуацията се промени, се променят и партньорите...;

    4. Няма да е зле Марина, ако ще продължава да мъчи темата Сирия, да схване, че САА е единствената легитимна въоръжена сила в САР. В този смисъл всички нейни придвижвания на територията на страната са в рамките на сирийското и международното право. САА ще се сблъска с турския експедиционен корпус само в мокрите сънища на допускащите тези глупости;

    5. Знам, знам, че и редакцията, и масовата публика тук се потрисат, ако се говори в положителна конотация за Москва и лично за... Всъщност истината е, че сегашната ситуация в Сирия е феноменална победа на руската дипломация. И на армията й, естествено.

    Хайде пак да мислим за театрото с турската офанзива!

    От 900-километровата турско-сирийска граница третата турска операция обхвана само фронт от 30 км при обявени 300 км!!! Това трябва да говори много на тия, дето могат да мислят. Това е операция-постановка! Колкото да се сръчкат изоставените от САЩ кюрди да паднат в краката на ал Асад!

    6. "Стратегията" на САЩ, която Марина казва, че се разпада, наистина се разпада. Но е задължително да се каже, че това е стратегия от едно друго време, отпреди 30 г, когато САЩ колеха и бесеха. Това време безвъзвратно свърши. С него и "стратегията" му се разпада. А опитите за съживяването й са тъжни и нелепи.
    Руснацитеоставиха САЩ да се оттеглят от Сирия със запазено достойнство и войнска чест, защото контролират ал Асад. В Афганистан нямат тази сугестия над талибаните и не мога да си представя как Вашингтон ще се спогоди с талибаните, които искрено и дълбоко мразят всичко американско и изобщо не им минава през ум да правят сделки с неверника Доналд;

    7. "Санкциите" срещу тримата турски министри са отбиване на номера за пред американската публика. Чрез санкции достатъчно голяма икономика като турската просто ще се преориентира. Оръжейни санкции от ЕС? Вакуум няма - ей ги Русия и Китай. Доларово ембарго? Че Турция от години-две търгува с Русия и Китай в местни валути.
    Не става;

    Докторат написах в Капитал за Сирия за тия години...
    Благодаря, Марина :)

    Нередност?
  • 2
    rdb41527334 avatar :-|
    rdb41527334

    Накрая може да се окаже гениален ход. Предвиден или случаен. Който ще вкара джуджето анексатор в блатото сирия много дълбоко. Кой диктатор ще бъде подпрепен и кой ще бъде разсърден. Ердо или асад

    Нередност?
Нов коментар