🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата проверява има ли добив на злато в софийските канали

Районните администрации са сезирани да организират инспекции по коритата на градските реки

Перловската река в София    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има ли незаконен добив на злато в каналите на София? На този въпрос отговор иска Софийската районна прокуратура. Тя е изпратила писма до районните администрации, с които нарежда кметовете да организират проверка по поречието на градските реките и да установят дали се извършва добив на злато. Тази информация беше потвърдена от три районни кметства за "Капитал". Те трябва да направят справки, като посочат броя на проверените обекти, установените нарушения и брой на съставените актове за установяване на административни нарушения.

Прокуратурата иска тези данни да ѝ бъдат предоставени "на ръка" до 12 април, пише в постановлението, което "Капитал" получи. Ако не извършат въпросната проверка или не спазят срока, кметовете ще трябва да платят глоба в размер на 50 до 2000 лв. Поводът за исканите проверки са медийни публикации, които показват, че по поречието на р. Струма се извършва нерегламентиран добив, както и заради това, че са налице подобни случаи и в други райони на страната.

До всички общини

Репортаж за незаконен добив на злато по поречието на Струма в област Кюстендил направи bTV в началото на март. Според него на мястото, където р. Драговищица се влива в Струма, е пълно с кратери, дупки и кал. Там злато се добива със самоделни инсталации вместо с концесия, но актовете на Регионалната инспекция за опазване на околната среда падат в съда.

Именно това, казва се в постановлението на прокуратурата до администрациите, налага извършването на проверки, които да установят дали има подобни случаи. Върховната административна прокуратура е наредила такива да възложат териториалните прокуратури на общините по Закона за подземните богатства. Миналия месец БНТ съобщи, че ВАП е сезирала и Министерството на енергетиката за същото.

Реките в София са общо седем - Перловската река, Суходолска, Владайска, р. Искър, р. Блато, Боянска и Лесновска река. По всяка от тях ще трябва да започнат въпросните проверки. Състоянието им, дори и без да има нерегламентиран добив на злато, е неприветливо от години - те по-скоро са познати като мръсни и недостъпни места, наричани градски канали. В много от тях нерегламентирано се изхвърлят отпадъци, а в кварталите, в които няма канализация, мръсната вода от къщите се излива директно в тях с помощта на малки тръби.

Идеи как да се промени това имат от гражданската инициатива "Реките на София", която стартира през лятото на 2020 г. В ход е и обществена поръчка на общината за oбновяване на коритото на р. Владайска за 8 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 1

    Не се вижда оживление, поне през деня. За нощите незнаем ;–)

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov

    Бе ся с т'ва ще се занимават кметовете, щото си оправиха другите дейности. Някои "бели"якички у нас успяха да откраднат милиарди пред широко затворените очи и на съд, и на прокоратура, а сега някой се сетил, че хората може да са тръгнали да добиват злато от мръсните софийски канали, пфуу... Освен някоя болест, друго от тия канали не можеш да си докараш...

    Нередност?
Нов коментар