🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коритото на река "Владайска" в София ще се ремонтира за 8 млн. лв.

За пръв път от десетилетия Столичната община ще променя обстановката около градските реки

Река Владайска често се пълни при силен дъжд
Река Владайска често се пълни при силен дъжд
Река Владайска често се пълни при силен дъжд    ©  Юлия Лазарова
Река Владайска често се пълни при силен дъжд    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община планира да даде 8.06 млн. лв. без ДДС, за да ремонтира коритото на цялата река "Владайска", която минава до ключовите булеварди "Княгиня Мария Луиза", "Сливница" - при Лъвов мост, и през районите "Витоша", "Овча купел" и "Красно село". Обновяването ще включва поставяне на парапети и въздушни пасарелки, както и нови зелени площи.

Решението идва изненадващо, след като общината дълги години си затваряше очите за неприветливото състояние на реките. Така, докато други европейски и балкански градове се възползваха от потенциала им и ги превърнаха в линейни паркове, в София те имат славата на мръсни и недостъпни места. Шансът за промяна сега идва от създаването на дългосрочната инициатива "Реките на София", която предвижда с леки намеси и без много средства реките да се превърнат в нови публични пространства. Затова и новината за ремонта на "Владайска" изглежда като една голяма стъпка напред в тази посока от страна на кметството.

По план за ремонта ще е нужна около една година, а предвид процедурите за избор финалът се очаква през пролетта на 2022 г.

Какво ще се променя

Обществената поръчка е разделена на четири обособени позиции. Първата включва ремонта на коритото на реката от ул. "Камен Андреев" до бул. "Княгиня Мария Луиза" в район "Възраждане" и е с прогнозна стойност 3.56 млн. лв. без ДДС. Участъкът е с дължина малко над 2 км, като се предвижда да се монтират прегради за контролиран достъп, както и укрепване на моста при ул. "Сливен" и ул. "Българска морава" чрез заздравяване и нови настилки. Ще бъдат демонтирани две пешеходни пасарелки при ул. "Камен Андреев" и при ул. "Цар Самуил", но ще бъдат укрепвани съществуващи и ще се направят нови кабелни пасарелки за преминаване над реката. Зелените площи също ще се възстановяват, като ще бъдат засадени и нови дървета и храсти.

Втората позиция е за частта на реката в район "Витоша" от ул. "Дамяница" до ул. "Белоток" и отново включва обновяване на коритото, като дъното ще се изпълни от стоманобетон и каменна облицовка. Тук се предвижда премахване на съществуващата растителност и "подобряване на околното пространство", както и поставянето на предпазен парапет успоредно на лявата подпорна стена на коритото. Прогнозната стойност е 356 хил. лв. без ДДС.

В поръчката се включва и част от 260 м от бул. "Овча купел" до стадион "Славия" в район "Красно село". Там се цели подобряване на пространството, както и поставянето на парапет от двете страни на реката. Това ще струва около 1 млн. лв. без ДДС.

Последната позиция е свързана с корекцията на реката в район "Овча купел". Участъкът там е дълъг 381 м и е между улиците "Гусла" и "Народен герой". Предвижда се изграждане на ново стоманобетонно корито, монтиране на парапет и изграждане на нова пасарелка и нова шахта. Съществуващата растителност ще бъде премахната, а свободни терени ще бъдат затревени и ще бъдат засадени декоративни широколистни и иглолистни дървета и храсти. Прогнозната стойност е 3.2 млн. лв. без ДДС.

Важна е концепцията

Най-значим критерий за избор на изпълнител, изненадващо, не е цената. Тя е с тежест 45%, докато по-голямо значение ще имат концепцията за изпълнение и срокът (общо 55%). Това до някаква степен предполага възможност за по-добро изпълнение и качествена промяна в зоната на реката.

Изискванията към кандидатите са да имат опит, свързан със строителство на сходни обекти, както и за последните три приключили финансови години да са реализирали определени обороти спрямо различните позиции.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cvd49567014 avatar :-|
    cvd49567014
    • + 2

    Важна е концепцията! Каква концепция, това е едно безумно изправяне на реките в грозно и мъртво бетонно корито! По този начин се убива и малкото зеленина наоколо, спада нивото на подпочвените води около реката, премахват се възможността реката да се разлее на ширина (по-голяма от бетонното корито) и се увеличава се скоростта на течението, така че водата да прави по-бързо наводнения в центъра. Да не говорим колко е грозно. В нито един красив град реките не се унищожават така Който поръчва това от общината да ходи да си скъса дипломата / сигурно е от 1950 година /.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    На Софийска община трябва да й се забрани да прави ремонти по закон! Не стига че ще си оставят ръцете, ами ще унищожат всички дървета, за да ги заменят с фиданки.

    Нередност?
Нов коментар