🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Столичната община ще изгражда и ремонтира улици в "новите квартали" за 3 млн. лв.

Те се намират в "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Княжево", "Илинден" и "Възраждане"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Детска градина без какъвто и да е достъп по асфалтов път. Задънен черен път, който свършва точно до основен булевард. Улица без тротоар, по която майки бутат колички. Това са само няколко от многото изражения на проблема с липсата на инфраструктура в т.нар. нови квартали в столицата. Той съществува още от "зараждането" им преди 10-15 години, но оттогава решението му бе оставено само на инвеститорите, които правят улици около блоковете си.

Едва сега Столичната община е решила да направи малка крачка, като търси кой да реконструира и изгражда част от нови улици предимно в "Манастирски ливади-изток", "Кръстова вада", "Драгалевци", "Княжево", както и в "Илинден" и "Възраждане". Търгът е за 2.8 млн. лв. без ДДС, които обаче не са осигурени и съответно дори да бъде избран изпълнител, дейностите може да не започнат веднага. Освен това, преди да бъде обявена, общината със сигурност е трябвало да финализира отчуждителни процедури, които обикновено се бавят с години.

Повечето ремонти включват освен асфалт и отводняване, канализация и водоснабдяване. всички дейности ще се правят за между 40 и 90 дни в зависимост от сложността:

  • Реконструкция на ул. "Флора"

Идеята на общината тук най-вероятно е да се осъществи връзката на улицата с бъдещата и единствена в квартала детска градина, която в момента се строи. Улица "Флора" започва от бул. "България" и трябва да минава през бъдещия линеен парк, за да отвежда към градината, а след това и до ул. "Луи Айер". Сега пресичането на квартала е невъзможно, а до бъдещата детска градина реално няма никакъв достъп. Преди месец районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов заяви пред "Капитал", че е предложил да се придобият частните имоти, които сега попадат в трите планирани пътни артерии, които водят към нея.

"Предложихме на собствениците доста изгодни цени, с 10% над цената за отчуждаване, за да се премине бързо по процедура за изкупуване и да бъдат реализирани улиците успоредно със строежа. Предложението трябва да се разгледа от общинския съвет и се надяваме до есента да имаме детска градина, обвързана с пътища от няколко страни", коментира тогава той.

Какво предвижда: Проектът е за ширина на платното за движение от 9 м и двустранни тротоари по 2.50 м. При две от кръстовищата, които улицата пресича в този участък, се предвиждат и зелени пространства, разположени встрани от пешеходната зона.

Прогнозна стойност за реконструкцията: 1.1 млн. лв.

  • Реконструкция и изграждане на ул. "Сашо Николов-Сладура" в участъка от ул. "Борис Руменов" до ул. "Асен Йорданов", в кв. "Кръстова вада"

Точно в този участък се намира новата и единствена засега детска градина в кв. "Кръстова вада", която се очаква да приема деца при класирането този август. Състоянието на улиците и тротоарите, които водят до нея, обаче е плачевно. Няма изградени тротоарни платна с изключение на отделни участъци пред новопостроените жилищни сгради. Паркирането се осъществява хаотично, а отводняването не е решено.

Какво се предвижда: Дължината на участъка, който ще се реконструира и доизгражда, е приблизително 230 м. Проектът предвижда ширина на платното за движение от 6 м, а тротоарната настилка е с ширина от 1.50 до 2.00 м.

Прогнозна стойност: 550 хил. лв.

  • Аварийно укрепване на ул. "Васил Стефанов" в участъка от ул. "421" до ул. "Димитър Сагаев", кв. "Манастирски ливади-изток"

Какво ще се прави: Предвижда се изграждане на укрепителна стена с дължина около 22 м в авариралия участък. Цялата пътната конструкция на източното полуплатно с ширина 2.25 м ще бъде разрушена, за да се фрезова. Дължината на предвиденото за ремонт пътно платно е около 28 м.

Прогнозна стойност: 60 хил. лв.

  • Ремонт на улица "Проф. Йордан Иванов" в кв. Драгалевци - Симеоново

Какво ще се прави: Участъкът на улицата "Проф. Йордан Иванов" от ул. "Зографи Молерови" до ул. "Синьо лято" е с обща дължина 734 м и ще бъде ремонтиран, като се запази дължината на платното от 4 м. Проблемът е, че съществуващата асфалтова настилка е асфалтова е силно деформирана и частично разрушена на места и няма изградени тротоари.

Прогнозна стойност: 420 хил. лв.

  • Улица "Селище" в кв. Княжево

Какво се предвижда: Проектът включва улица "Селище" от ул. "Полк. Стойно Бачийски" и е с обща дължина 150 м. Разделена е на три участъка, като се предвижда ремонт на пътното платно и пешеходни връзки.

Прогнозна стойност: 170 хил. лв.

  • Отваряне на улица "Синанишко езеро" към бул. "Тодор Каблешков" в кв. "Манастирски ливади-запад"

Какво ще се прави: Предвижда се движението да се извършва в посока от ул. "Казбек" към бул. "Тодор Каблешков", като габаритът на улицата е 6 м, а тротоарите са с широчина по 2 м. Улицата е еднопосочна с две ленти за движение, широки по 3 м всяка. Там, където улицата ще може да се пресича от пешеходци, бордюрите ще бъдат снижени, а при неурегулираните кръстовищата ще се изграждат жълти тактилни ленти, пише в документацията на поръчката.

Прогнозна стойност: 260 хил. лв.

  • Изграждане на улица "Средна гора", от блок 27 до улица "Партений Нишавски" в район "Възраждане"

Какво ще се прави: Дължината на участъка е 89 м. От началото на улицата - кръстовището с ул. "Партений Нишавски", до км 0+075 няма изградени пътна и тротоарна настилки, а движението се осъществява по съществуващите земни почви. Предвижда се широчината на пътното платно да бъде 6 м и изграждане на двустранни тротоари с широчина между 2.10 и 4 м по цялата дължина на участъка.

Прогнозна стойност: 150 хил. лв.

  • Изграждане на улица в район "Илинден"

Какво ще се прави: Улицата е дълга 84 м и започва от кръстовището с ул. "Сава Михайлов " до ул. "Иван Грозев". Предвижда се изграждането на нова пътна конструкция, като тротоарите по цялата дължина на трасето се асфалтират, а широчината на пътното платно е 6 м.

Прогнозна стойност: 160 хил. лв.

Условия

Кандидати ще могат да подават оферти до 7 юли, като водещ критерий при избора на изпълнител ще бъде цената (60%), следвана от техническите показатели (30%) и срока за изпълнение (10%).

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    По една улица в квартал?! Бравос!

    Нередност?
  • 2
    qrf1543091732589470 avatar :-|
    Milena Manasieva
    • + 2

    Всичко точно в публикацията, само "Илинден" и "Възраждане" (Зона Б5) никак не са нови квартали 😉

    Нередност?
  • 3
    sir_humphrey avatar :-(
    Sir Humphrey

    Е как така "ЛуЙ Айер"?!?!?!

    Нередност?
  • 4
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 2

    Цяла софия - поне по 3 млн. лв на квартал са нужни , т.е 3 млн. х 15 квартала
    Ама от толкова много крадене - къде да останат пари?
    Не мога да разбера, има граждани, плащаме си данъците, защо така става?

    Нередност?
  • 5
    plnisterov avatar :-|
    Пламен Нистеров
    • + 2

    7-8 улици, едната е малко над 700 метра, останалите са има-няма още толкова, 3 млн. лева...не'ам думи.

    Нередност?
Нов коментар