🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промишлеността на Русе расте активно край реката

Градът заема стратегическо положение на пътя на най-голямата речна магистрала в Европа, най-големите сектори са машини и търговия с горива

Промишлеността на Русе расте активно край реката
Промишлеността на Русе расте активно край реката
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Край Дунава шум се вдига. Русе - най-големият иконоимически център в Северна България, привлича все повече инвестиции със своя силен индустриален профил, транспортно разнообразие, квалифицирани кадри, развита образователна инфраструктура и диверсифицирана икономика на услугите.

Русе оглави класацията за 2020/21 на Financial Times в категорията "Eфективност на разходите за малки европейски градове". В същата категория, но в класацията за малки региони, област Русе зае лидерското място от над 500 локации. Местната администрация активно работи с мениджъри, разработили едни от най-успешните бизнес паркове в България, и с тяхна помощ предстои изграждане на нова индустриална зона. Освен голяма транспортна свързаност по вода, само на 17 километра от града се намира Летище Русе - което притежава удостоверение за експлоатационна годност за извършване на авиационни услуги.

Повече за бизнес климата в Русе може да видите във видеото, част от специалния проект "Капитал Градове". В него своя опит споделят и представители на две от най-големите компании в региона - "Астра биоплант" и "Витте аутомотив България".

Компании, община, активисти ще разкажат за опита си в Русе на "Срещата на бизнеса" в Русе на 30 септември 2021 г. (четвъртък). Събитието ще се излъчва онлайн и може да се гледа безплатно, но изисква предварителна регистрация, която може да направите тук

На страницата на събитието има и възможност да задавате предварително своите въпроси към участниците в дискусията.