🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият план на Борисовата градина не решава проблема с къпалнята и Летния театър

Не е предвидено имотите да се отчуждят и има опасения, че ще останат частни завинаги, ако ПУП-ът се приеме в този си вид

От десетилетия Летният театър е затворен за софиянци
От десетилетия Летният театър е затворен за софиянци
От десетилетия Летният театър е затворен за софиянци    ©  Надежда Чипева
От десетилетия Летният театър е затворен за софиянци    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шест години отне работата по нов подробен устройствен план на Борисовата градина. А на него се гледаше като на спасителен пояс, който най-сетне би могъл да отвори за софиянци къпалнята "Мария Луиза" и да възстанови Летния театър. Представеният вчера нов и "изчистен" вариант на ПУП-а (четете утре на сайта на "Капитал" какво последно предвижда той) обаче за съжаление не гарантира нищо за частните обекти. Дори напротив - има опасност с приемането на важния документ те завинаги да останат такива и да не могат да се ползват за обществени цели.

От една страна, обяснението е, че това все пак е градоустройствен план, който не може да прави чудеса: може само да каже какво може да съществува в границите на имотите. Но от друга, ако той не предлага решение на въпросните проблеми, няма никаква гаранция, а и причина, някой друг да направи това. Главният архитект на София Здравко Здравков например беше особено лаконичен за решаването на проблема със собствеността на къпалнята и Летния театър. Макар и той, и проф. арх. Ковачев (автор на проекта) да са категорични, че те трябва да се отворят за гражданите.

Надеждата за това пак е в бъдеще неизвестно време - че общинският съвет ще реши да отпусне средства за отчуждаване на Летния театър. Но според управляващите София сега е важно на първо място да се приеме новия план.

Яйцето или кокошката

Въпросът тук е не трябваше ли общината да мисли как да придобие частните парчета в парка, докато върви дългата подготовка на новия план. "Формата на собствеността е първостепенна. Планът може да предвижда нещо, но ако реално частният собственик не е съгласен с тази визия, инструментите за въздействие са ограничени. Затова смятам, че за да има едно стабилно решение, за да може да бъде защитен общественият интерес максимално, е добре принципно да вземем такова решение и общината да върви в тази посока частните имоти да бъдат придобивани и всичко да стане общинска собственост", коментира районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов-Комитата.

От анализ на района пък впоследствие е станало ясно, че има разминаване с кадастралната карта, където пише, че имотът на Летния театър е смесена собственост. Това е отбелязано така, защото в дружеството "Парк Мария Луиза" (собственик) участват и общината, чрез "Софийски имоти", и фирми около Румен Гайтански-Вълка. Но на пратика това не прави собствеността "смесена" - тя трябва да се води частна, защото "Парк Мария Луиза" преди всичко е частна фирма. И това е проблем, който очевидно не е бил забелязан навреме, и се отразява при разработването на ПУП-а. Арх. Здравков обясни, че информацията за проектантите идва именно от кадастъра, затова несъответствията трябва да се прегледат сега и да се нанесат корекции (срокът за предложения и препоръки от граждани е 4 февруари).

Проблем със собствеността изпитва и район "Средец". "Констатирани са редица разминавания, както в отразяванията в различни части и документи към приложенията, така и в съществуващото фактическо положение. Видът собственост определя допустимостта и реда по който могат да се извършват редица дейности и предоставяне на права. Cъгласно чл. 62, ал. 4 от ЗУТ собствеността - държавна и общинска трябва да е публична. Неправилното посочване на правото на собственост залага основания за обжалване и отмяна на формално основание. Разработката на проекта е невъзможна без коректна информация за собствеността", пише в предложенията на районния експертен съвет.

Константин Павлов вижда два варианта за Летния театър - или общината трябва да го придобие, или той ще остане частна собственост и гражданите няма да могат да се възползват от него. "Нека стабилизираме ПУП-а, той ще изисква доста усилия и решение на Столичния общински съвет, предполагам след влизането в сила общинският съвет ще гласува отпускане на средства, трябва да се търси начин чрез увеличаване на парите за отчуждаване", отговаря арх. Здравков. Докато Павлов заяви, че придобиването на всички частни терени в парка всъщност е "тази стъпка, която може да гарантира стабилност за десетилетия наред, и че ще бъде изпълнен общественият интерес".

Тези неясноти могат да доведат до доста противоречия. Например новият план предвижда детска площадка на мястото на ресторант "Тенекиите". Но имотът отново е частен. "Може ли да реализираме намеренията или пак остава частен с риска този частен собственик да реализира нещо друго", пита Комитата. Отговорът на главния архитект пък отново е, че това трябва да се прегледа и да се прецени дали да се прави в такъв случай площадка извън границите на частния имот, или въобще няма да има такава. Летният театър може да бъде само по-мащабния вариант. Новият ПУП предвижда пред него да има "зона за събития с атракционен характер", както и спирка на градския транспорт. "Надявам се, че той ще заживее отново", коментира проф. Ковачев.

Сега се предлага обособяването на големи урегулирани поземлени имоти (УПИ-та), обхващащи територията с предназначение "за парк". Така, според експертите, при обединяването на частните парчета от парка в общ имот с държавни и общински имоти ще е трудно да има намеси без съгласието на всички страни и ще се налагат консултации с юристи. Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков обаче не е сигурен дали това ще реши проблема със собствеността. "Големите урегулирани поземлени имоти дават привидно гаранция, че частните собственици няма да могат да правят сериозни намеси без съгласието на останалите собственици - община и държава. Валидно обаче е и обратното", казва той, като посочва, че вече е имал негативен опит за обособяване на площадка в Княжеска градина, за което е попречил частник със собственост, включена в големия имот.

Къпалнята също чака

Подобна е ситуацията и с къпалня "Мария Луиза". Тя е в активите на акционерното "Парк Мария Луиза", където общинското "Софийски имоти" има 42%, а другият дял отново отвежда към фирми, свързани с Вълка.

По думите на арх. Здравков тя е предвидена в общ голям имот "за парк" и предполага отчуждителни действия. На въпроси за нейното бъдеще той отново помоли първо за стабилизиране на ПУП-а, като заяви, че Столичният общински съвет ще гласува средства за отчуждаване. "Годишната програма за отчуждения се приема до края на февруари, ако има одобрен ПУП, не виждам пречка да се стартират процедурите", заяви той. Това обаче не е проблем само на общинския съвет - от години общината се обявява като безсилна по казуса заради това, че има миноритарен дял в дружеството. И докато частникът не реши да позволи откупването на дела, решение няма да има. Една добра новина от последната седмица е, че общината е издала актове за общинска собственост за 12 дка от парка, в съседство с къпалнята, по инициатива на районния кмет Трайчо Трайков. Той обясни, че земята е била общинска и реално от 2003 г. насам е била заградена с ограда, без да има причина за това.

Според специфичните правила и норми към ПУП къпалнята трябва да запази функцията си като такава, но и се допуска инвестиционно проектиране за ремонт, осъвременяване и реконструкция на съществуващите сгради и съоръжения при спазване на определените в параметри и при съхраняване на дървесната растителност.

"Ние искаме тези шест басейна да бъдат възстановени, София няма голяма река, море, океан. Дори младите хора не са чували за къпалнята. Искаме басейните да работят за софиянци и да се възстанови първоначалната им функция", коментира арх. Ковачев.

У гражданите обаче липсва доверие. "Многобройно поставените въпроси за отчуждаването на частните имоти, което трябваше ПУП да предложи с план за отчуждение, се отбягваха така гъвкаво, че завидях на арх. Здравков - акробат е той, акробат от Червен бряг. А арх. Ковачев всеки път никак не искаше да взима отношение по този въпрос - и той е кандидат-акробат, при все че някак му вярвам, че не му се искаше да е такъв. Така преработеният ПУП бетонира къпалнята и Летния театър като завинаги частни, а и не само тях, защото отреждането им позволява по ЗУТ, чл. 62, ал. 6, т. 3-6 те никога повече да не могат да бъдат отчуждени, ако бъде приет ПУП. А без ПУП могат, но както знаем "могат, ама нямат желание" от Столична община и НАГ", написа Гергана Пирозова, която е създател и администратор на създадена група за защита на Борисовата градина "Да спасим Борисовата градина", която взе думата и по време на общественото обсъждане. Къпалнята и Летния театър пък са предвидени с "ограничен достъп", като от екипа на Ковачев обясниха това с аргумента, че това са съоражения, които не работят постоянно (тоест трябва да има режим на работа за тях, най-вероятно със заплащане на входна такса).

"Всичко това са залъгалки, че първо да се приеме и после ще се мисли за отчуждения. Виждаме какво става с Южния парк, който сега е в огромна част частен. Това е цъкаща бомба", включи се и гражданинът Светозар Колибарски, който участва в дискусията за плана.

Иначе по-големите вълнения по време на обсъждането се очертаха за стадион "Българска армия" и новия паркинг под "Капитолия" (повече за тях четете на сайта на "Капитал в неделя).