🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво има в новия ПУП на Борисовата градина

Запазването на къпалня "Мария Луиза" и летния театър като такива е по-сигурно, но не и решено

Подробният устройствен план казва, че летният театър трябва да се запази като такъв. Но това не е гаранция, че ще бъде възстановен от общината
Подробният устройствен план казва, че летният театър трябва да се запази като такъв. Но това не е гаранция, че ще бъде възстановен от общината
Подробният устройствен план казва, че летният театър трябва да се запази като такъв. Но това не е гаранция, че ще бъде възстановен от общината    ©  Надежда Чипева
Подробният устройствен план казва, че летният театър трябва да се запази като такъв. Но това не е гаранция, че ще бъде възстановен от общината    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В преработения вариант на ПУП на Борисовата градина са изтрити идеите за климатично училище, зелен музей и преместването на конната база.
  • Достъпът за коли не се затруднява.
  • Запазването на къпалня "Мария Луиза" и летният театър като такива е по-сигурно, но не и решено.

Тази пролет в самото сърце на Борисовата градина се настани една огромна метална конструкция, представяща се като "парк-театър". Реакциите колко е удачно това бяха спорни, но още по-изненадващо беше, когато стана ясно, че сцената ще остане по-дълго от очакваното. Защото само на няколко метра разстояние има отдавна обособено място за такива мероприятия, а именно летният театър (превърнат в дискотека през 90-те години).

За неговото възстановяване и ремонт се говори години наред, а последните надежди бяха в новия подробен устройствен план на Борисовата градина да се потвърди, че и театърът, и къпалня "Мария Луиза" ще функционират като такива.

Планът падна жертва на първото общественото обсъждане през 2019 г. Тогава имаше стотици възражения от граждани и райони, главно заради идеи за нови сгради, маскирани под други дейности. Две години отне те да се обработят, а това, което имаме сега в преработен вариант, реално е старият ПУП на Борисовата градина - всичко предвидено ново изчезва.

От една страна - къпалнята и театърът ще се запазят, за да не може собственикът им да осъществи други инвестиционни намерения. Но това не значи задължително, че общината ще може да върне старите съоръжения към живот. Същата е ситуацията и с много други идеи.

Малките хапки в големи парчета

Планът например не е с предназначение "за парк и градина", ами се води "за застрояване и регулация". Според експерти това би могло да осуети отчуждаването, защото, когато тези обекти са в план за парк е сигурно, че те ще бъдат за обществено ползване, докато при сега предвидения вариант липсва тази сигурност.

Общинският съветник от ДБ - юристът Борис Милчев, например иска да се извърши проект за парк и градина, който да предвиди като елементи от социалната инфраструктура летния театър и къпалнята, което ще гарантира ползването им от хората.

Експертният съвет на район "Средец" пък предлага обособяването на големи урегулирани поземлени имоти (УПИ-та), обхващащи територията с предназначение "за парк". Така при обединяването на частните парчета от парка вобщимот с държавни и общински имоти ще е трудно да има намеси без съгласието на всички страни.

Какво имаме

Всички тези идеи сега ще бъдат обсъдени. Преработеният вариант на ПУП вече е предаден на експертите в общинския съвет. Те ще дадат списък с технически препоръки, които следва да се отстранят и след това би трябвало да се проведе ново обществено обсъждане на преработения вариант, вероятно в началото на следващата година.

Вместо да забрани строителството в парка, какъвто е ангажиментът на възложителя Йорданка Фандъкова в програмата й от 2019 г., проектът включва множество по-благовидни строежи.

Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България"
Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България"

Финалната дума ще има СОС. Но при всички положения последното "да" за плана може да се забави отново - дали заради още възражения след обсъжданията, дали след евентуални съдебни спорове между частници и община след приемането му. Ето какво се е случило в плана след последните преразглеждания.

#Къпалнята и театърът

Доколкото да отмине апетитът

Преработеният устройствен план единствено затвърждава съществуващото положение, в което е къпалнята - очертанията на сградата и басейните са запазени. Това на практика служи като застраховка, че на нейно място няма да се строи допълнително. По информация на "Капитал" собственикът ("Парк Мария Луиза" АД, където "Софийски имоти" имат 42%, но което де факто е под контрола на фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка) последно е имал намерения за хотелски комплекс с два отворени за външни посетители басейни и един със специален достъп, ситуирани по различен начин.

Надеждата на общината е, че след приемането на ПУП ще се забрани да има допълнителни намеси и тогава за собственика ще е по-изгодно да продаде този имот обратно - нещо, което София се опитва да направят от години.

Общинският съветник от "Демократична България" и член на екологична комисия Марта Георгиева обаче отбелязва, че въпреки запазването на сегашното положение няма гаранция, че съоръженията ще бъдат обществено достъпни. "Това е някакъв механизъм на моркова - като не могат да строят, няма да им е изгодно и ще го продадат на общината. Но не може да се разчита само на това", казва тя.

Преди месец новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев заяви, че работи по механизъм за възстановяване на къпалнята чрез "възстановяване на строителните книжа". Когато това се случи, може да се издаде виза за проектиране и да се задейства възстановяването, коментира тогава той.

Гергана Пирозова, която е създател и администратор на единствената група за защита на Борисова градина в София - "Да спасим Борисовата градина", отбелязва във фейсбук: "Във въпросния ПУП (който натискат да се приеме без обществено обсъждане, а са длъжни) няма и дума за това какво ще бъде предназначението на този обект от културна значимост (летния театър - бел. авт.). Там отдавна е превзето от неизвестен субект, преправил е сцената и прилежащата сграда към него, като го е превърнал в лятна резиденция върху културен паметник, но няма кой да каже - кой живее в този имот, построен с публични средства, кой е заградил имота и е сложил даже две огромни кучета за пазачи."

#Климатичното училище

Детска площадка и тоалетни

Теренът между къпалня "Мария Луиза" и "Маймунарника", на който в първоначалния проект на арх. Ковачев беше предвидено климатично училище, сега вече е общински и в преработения план се предвижда върху него да бъдат разположени детска площадка и тоалетна.

В момента в имота не може да се влезе - той е плътно ограден и обрасъл, а близостта му до къпалнята, която се охранява от кучета кане-корсо, убили преди година друго куче, разхождащо се наблизо, поставя под въпрос доколко е удачно да има точно детска площадка там.

Марта Георгиева обаче посочва, че проектът на ПУП, макар и без големите строежи този път, все още не отговаря дори на началните изисквания, поставени още от журито на конкурса за концепция на ПУП и станали задължителна част от договора на арх. Ковачев. Например, според нея отново се предлага намеса в резерватната част на парка, която представлява ново строителство, а не консервационна или реставрационна дейности.

"Проблемът е, че имаме работа с недобросъвестни управляващи. Те казват "ще строим подпорна стена", но реално строят друго. Ако решенията се взимаха прозрачно и се знаеше кой ще ги изпълнява, никой нямаше да се противопоставя. В случая обаче дори няма проучвания какво е необходимо - защо трябва да има детски площадки в лесопарковата част, за да се секат дървета и да се направи нещо, което го има навсякъде? Точно там, в близките до парка квартали, има детски площадки. Тоест уникалността на това, че имаме гора в центъра в едномилионен град, се загубва, за да прави общината детски площадки, алеи, пак алеи, тоалетни", коментира тя.

В същото време детските площадки в самия идеален център са доста малко на брой. В Борисовата градина, която е огромна като територия, такива са т.нар. "Слончето" и "Камилата" между "Спортна София" и конната база.

#Капитолия

Подземен паркинг

Отпада идеята за строителство на "Зелен музей на София" - сграда с кота корниз 10 метра върху сегашната автокъща "Капитолия" и на мястото на сградата на "Озеленяване". Вместо това кръглата сграда на "Капитолия" ще се запази, както и детските площадки около нея, но не бива да функционира като автокъща. Под самата "Капитолия" обаче е предвиден паркинг с 420 места (виж карето). Това, разбира се, когато общината най-накрая влезе във владение на съответния имот, за който вече води втора съдебна битка.

#Спортните съоръжения

Без нов стадион

Новият ПУП запазва съществуващото положение и на стадион "Българска армия". Позволено е да се възобновят седалките, както и да се изгради покривна козирка, но това не дава право на "ЦСКА-София" да събори съществуващия насип и на негово място да строи наново, каквито идеи имаше преди.

Възстановяване на трибуните на стария стадион "Юнак" също е предвидено, както и възстановяване на сградата до него, която евентуално да се използва за съблекални и гардероб, ако стадионът се използва за зимна пързалка. Проблемът с тази идея е, че не е ясно каква функция ще има стадионът през останалите сезони. Такива варианти все още не са разработени.

След възражения от район "Средец" е отпаднало решението спорните обекти "Спорна София" и конната база да се преместят около гара "Пионер" и си остават, където са.

София обаче ще е добре да помисли дали има нужда от толкова голяма концентрация на такива обекти в един парк, доколко се използват и доколко има нужда да се поддържат като такива, като сравни посещаемост и капацитети. Това пък би могло да стане след изработването на стратегия за цяла Столична община, която да съдържа тези отговори.

#Езерото

Без ресторанти около "Ариана"

Преработеният вариант предвижда и заличаването на ресторанта "Стареца и морето", както и на съседния ресторант, разположен на алеята до езеро "Ариана". По-сложна е ситуацията с постройката, намираща се в самото езеро, известна като ресторанта, в който навремето Бойко Борисов заведе Силвио Берлускони - сградата се води частна собственост, макар и земята под нея да е общинска. Засега е възможно да се направи реконструкция и да се възстанови в автентичния си вид като сграда в австрийско-немски стил.

Интересна е идеята за връзка с другия парк - отвъд булеварда - Княжеската градина. Това трябва да стане откъм езерото чрез надлез, който да извежда до настоящия паркинг близо до автобусната спирка. В проекта е предвиден такъв надлез, макар и извън обхвата на Борисовата градина, но това ще зависи много от нагласите на собствениците на частния имот, върху който се намира паркингът. Вероятно е това да се използва и като претекст той да се отчужди от общината.

Предвижда се и още един надлез - над булевард "Драган Цанков" към летния театър, който да се осигури пешеходно пресичане, за да не се чака на светофар и да се прави бърза връзка.

Добре дошли, коли

Новият (вече стар) ПУП на Борисовата градина беше нагърбен със задачата да ограничи влизането на автомобили в парка. Това обаче не изглежда съвсем изпълнено, дори напротив. Предвижда се доста голям подземен паркинг от 420 места (колкото са в един мол, за справка) под "Капитоля", който би предизвикал сериозни струпвания и задръствания около парка. Странно е и доколко е нужен такъв, предвид че съвсем близо има друг подземен паркинг - този зад метростанция "Стадион Васил Левски".

Планът не ограничава по някакъв начин и паркирането около алеите на самия стадион, защото с решение на общинския съвет от ноември 2019 г. терените бяха дадени на Министерството на спорта и сега само то решава кой може да паркира там. Отделно няма пречка да продължи да се паркира и около ски пазара.
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cev1415634891381811 avatar :-(
    Ralchev
    • + 1

    cvnc

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-@
    orchis
    • + 3

    Ужасна безидейност!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 3

    Ще впрегнем всички институции, за да се възстановяват два рушащи се обекта, обаче правим всичко възможно да не се изгради хубав нов стадион в парка.

    Българска държавническа мисъл, дами и господа.

    Нередност?
  • 4
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173
    • + 1

    Едни от най големите изнудвачи в България са така наречените зелени талибани.

    Нередност?
  • 5
    cxp331164941 avatar :-|
    Камен Желев

    Сградата Азимут е място на фирми – наркотрафиканти и контрабандисти

    Нередност?
  • 6
    dul281165042 avatar :-|
    Vladimir83

    Стари мутри от 90те пак се опитват да възкръснат – базата им е въпросната сграда ( мутренското име на която е Крит)

    Нередност?
  • 7
    bpa191165828 avatar :-|
    Conko MInev

    Всички офиси под наем в тази сграда се подслушват и записват – след това започва рекет

    Нередност?
  • 8
    ncb141166083 avatar :-|
    Victoria Vasileva

    Христо – това е името на лицето, което Ви рекетира – ако не му се плати на време рашава да Ви спре тока.

    Нередност?
  • 9
    rqz411166242 avatar :-|
    Miro Manasiev

    При мен изнудването започна със спиране на тока, но след това продължи с пускане на компромати, заплахи и т.н

    Нередност?
  • 10
    mjk161166248 avatar :-|
    Drago Iliev

    Всички мутренско-престъпни номера на тормоз от един главанак от 90те. Такъв всъщност е Христо.

    Нередност?
Нов коментар