🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяването на пловдивското кино "Космос" може да започне тази година

Архитектите от "Тектоника-Б" имат 6 месеца да завършат техническия проект за реконструкция на западналата сграда и превръщането ѝ в обществено пространство

Проектът на "Тектоника" заема от скандинавския стил и е получил одобрението на собствениците на правата върху сградата
Проектът на "Тектоника" заема от скандинавския стил и е получил одобрението на собствениците на правата върху сградата
Проектът на "Тектоника" заема от скандинавския стил и е получил одобрението на собствениците на правата върху сградата    ©  ''Тектоника''
Проектът на "Тектоника" заема от скандинавския стил и е получил одобрението на собствениците на правата върху сградата    ©  ''Тектоника''
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Тази година би трябвало да е преломна за една от зарязаните исторически сгради на Пловдив. Западналото и изоставено кино "Космос" може най-накрая да бъде ремонтирано, след като на 5 януари приключи обществената поръчка на общината за изготвяне на технически проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството при ремонта.

Всъщност поръчката е предопределена от архитектурния конкурс, проведен преди две години. Тъй като в него е заложено, че разделянето на двата проекта е нецелесъобразно, спечелилото тогава бюро "Тектоника-Б" е получило покана и за поемането на техническия проект.

"Договор ще бъде сключен, остава изчистването на процедурни въпроси", каза арх. Димитър Балджиев от "Тектоника-Б" за "Капитал". С изготвянето на инвестиционен проект ще приключи последният етап преди бъдещата реконструкция на кино "Космос"

В заданието си общината залага като основна идея превръщането на сградата в "обществено достъпна площ за широкоспектърни културни дейности". Това е обещаващо, но недостатъчно. Все още не е ясно кога ще бъде обявена поръчката за самия ремонт, нито на каква стойност ще бъде той.

Обявеният срок за проектиране след сключване на договор между възложителя и изпълнителя е 6 месеца, а стойността на поръчката е 108 хил. лв. без ДДС.

Киното на космическата епоха

Модернистично за времето си, кинo "Космос", познато още като "Комсомол" през времето на социализма, отваря врати на 5 септември 1964 г. след 4-годишен период на строеж. Салонът на ул. "Гладстон" е най-голямото кино в България към онзи момент - с огромен капацитет от около 800 места, с който дори повечето днешни кина трудно могат да се похвалят и който бързо го превръща в предпочитано място.

Мащабното строителство, просторните пространства и скромните декоративни елементи на подобен тип развлекателни помещения са типични за строителството на страните от бившия Източен блок в периода след Втората световна война. Примери за такива кина съименници има в Талин, Катовице и други градове от соцблока.

Последната прожекция е през 1999 г. За кратко след това във фоайетата се помещават игрална зала и дискотека, но скоро сградата спира изцяло да функционира.

От края на 90-те години кино "Космос" попада в клопката на политически и бизнес амбиции, липса на средства, десетки недоброжелатели и под влиянието на естествените природни процеси се превръща в тънеща в разруха постройка.

Фотогалерия с моментното състояние на сградата може да видите тук.

Проблемът с реконструкцията

Киното е общинска собственост, но авторските права върху сградата се притежават от двама архитекти - Тодор Абаджиев (главен проектант на зала "Колодрума") и Георги Бакърджиев, които са ги откупили от първоначалния им носител - арх. Шинков. Без тяхното съгласие реконструктивните дейности по сградата биха били изцяло незаконни. Именно това попречи на предишни опити за ремонт - през 2018 г и 2019 г.

Сега новият проект няма този проблем, казва арх. Димитър Балджиев от "Тектоника-Б" ООД. Проектантското бюро, в което освен него влизат още арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова, е спечелило през 2019 г. конкурса за идеен проект. Сегашната поръчка е следствие на именно този проект, като заданието е изготвено съвместно от арх. Балджиев и арх. Абаджиев. Архитект Балджиев разясни, че още през декември 2020 г. се е стигнало до споразумение с носителите на авторските права относно бъдещата визия на киното.

Пред "Капитал" той споделя, че основният им стремеж е бил създаването на иновативна и функционална сграда, която да запази автентичния си дух в унисон с вижданията на нейния създател арх. Шинков. "Цели се създаването на пространство, съобразено с изискванията на различни сценични изкуства, така че своето място да намерят събития от всякакъв характер - срещи, дискусии, курсове, семинари", каза Балджиев.

Два фалстарта

Това не е първият път, в който шумно се повдига темата за реконструкция на сградата през последното десетилетие. През 2010 г. дори е направен опит за заличаване на киното и използване на освободеното пространство за паркинг и офис сграда. Следват редица опити за изготвяне на проект за реставрация, граждански инициативи за укрепване, обезопасяване и почистване на сградата и дори по време на "Нощ 2013" в киното се провеждат серия от културни събития - изложби, прожекции, занаятчийски работилници и др.

През 2018 г. на общината е дарен проект за реконструкция на киното от екип от архитекти от "Стивън Джордж интернешънъл България", сред портфолиото на които са и проектите за "Пловдив Плаза мол" и "Каменица хил". Прогнозната стойност на така изработеното задание е 5 млн. лева, но то така и не получава одобрението на носителите на авторските права.

Големи очаквания предизвиква включването на сградата в апликационната книга и целевата програма на Пловдив за Европейска столица на културата 2019, но неуспешното отчуждаване на пространството пред сградата осуети разходването на планираните за сградата средства.

Още в бюджета за 2020 г. бяха заложени пари за технически проект - 150 хил. лв., но те бяха прехвърлени за следващата година, когато отново не бяха похарчени.

Ще стане ли

Според общината парите за ремонт ще бъдат заложени в бюджета за тази година, който още не е гласуван. "Предвидени са средства за кино "Космос" за стартиране на обекта, но точната сума не е уточнена, тъй като в момента се прави количествено-стойностна сметка", каза за "Капитал" Величко Родопски, заместник-кмет "Финанси и стопански дейности".

От администрацията потвърдиха, че пари за строителни дейности ще бъдат предвидени в бюджета, но това ще бъде изцяло прогнозно, защото преди техническия проект нищо не може да бъде решено.

Все още няма коментари
Нов коментар