🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София ще дава над 8 хиляди безплатни климатика, за да чисти въздуха

Общината е сключила рамков договор с общо 5 фирми за 11.7 млн. лв. Други дружества ще доставят печки на пелети и радиатори за близо 20 млн. лв.

Общината сложи няколко филтри на комини на къщи, разположени на бул. "К. Величков", срещу кв. "Зона Б-19", където отскоро има зелена зона
Общината сложи няколко филтри на комини на къщи, разположени на бул. "К. Величков", срещу кв. "Зона Б-19", където отскоро има зелена зона
Общината сложи няколко филтри на комини на къщи, разположени на бул. "К. Величков", срещу кв. "Зона Б-19", където отскоро има зелена зона    ©  Юлия Лазарова
Общината сложи няколко филтри на комини на къщи, разположени на бул. "К. Величков", срещу кв. "Зона Б-19", където отскоро има зелена зона    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община започва подмяна на замърсяващи печки на твърдо гориво с климатици. За целта е подписан рамков договор с пет фирми, които трябва да доставят общо 8543 климатика срещу 11.69 млн. лв. без ДДС, като част от програмата за подобряване на качеството на въздуха, която се финансира по оперативна програма "Околна среда". Средствата по нея са общо 34.2 млн. лв. и включват още доставка на печки на пелети и панелни радиатори, която започна от септември.

Договорът за климатиците се забави заради обжалване на обществената поръчка в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Сега вече са сключени споразумения по всички обособени позиции и общината ще трябва да подмени замърсяващите уреди до края на 2023 г. Смяната на толкова печки с климатици обаче не е сигурна, а защото зависи от броя на желаещите. По данни от декември над 5000 семейства са одобрени за подмяна, а още 1100 са заявили желание. Но тук не става дума само за климатици, а и за печки на пелети, които всъщност са най-желани. По официални данни на общината с въглища и дърва в София се отопляват над 55 хил. домакинства.

По принцип климатиците са най-доброто решение за подмяна на дървата и въглищата, защото са по-ефективни и замърсяват най-малко. Също така не изискват логистика със съхранението на гориво.

Битката за климатиците

Максимален брой точки в търга за климатиците е получила "Виксо" на Владимир Дишков, която е дистрибутор на климатици с марка Fuji Electric. Тя е предложила най-ниска цена - в зависимост от характеристиките цените на уредите варират между 710 и максимум 1510 лв. без ДДС, с което общата цена за цялото количество е 7.4 млн. лв. Втората фирма е габровската "Смарт Бизнес Къмпани" на Никола Рахнев, познат с инициативите за засаждане на дървета в страната. Тя оперира от осем години и се занимава с доставката на мебели, кухненско оборудване, черна и бяла техника. Предложената цена пак варира между минимум 843 и 1323 лв. максимум за климатик, което прави обща цена от 7.79 млн. лв.

Следващата фирма в рамковия договор е пловдивската Темпекс: на Атанас Лозанов, която продава и дронове, и е предложила между 878 и 1890 лв. за климатик (общо 9.17 млн. лв. за всички). "Клима Инженеринг" на Стойне Георгиев е с цени между 875 и 2900 лв. на климатик или общо 11.2 млн. лв, а консорциум "Евротоп" между "Евробау Инженеринг Груп" и "Топлик" е с най-висока цена - от 1174 до 2513 лв. или общо 11.6 млн. лв.

Конкуренцията по позицията за климатиците беше и най-голяма - явиха се общо 19 кандидата, като някои бяха отстранени, защото не отговарят на условията, а други отпаднаха след решение на КЗК. Така беше изключена и "Технополис България", която първоначално беше класирана на първо място, заедно със сегашните финалисти (без консорицума). Причината - според КЗК офертата на фирмата не е валидна и не отговаря на условията за представяне. Отстранени са още и фирмите "К и Б Клима" и "Мега Електроникс -АП".

Получените печки и радиатори

За другите две обособени позиции - за доставка на печки и газови котли, също са избрани по пет изпълнителя за всяка. Печки на пелети и радиатори за 19.7 млн. лв. доставят шуменската "НЕС - Нови енергийни системи" с управител Марин Маринов, както и софийските "Инженерингови системи-България 2021" (обединение от фирмите "Еста технолоджис", "Актив билд", "Марели системс"), консорциум "Евротоп", състоящ се от "Евробау инженеринг груп", "Топлик", "Букорска", обединение "Авто груп" с "Авто инженеринг холдинг груп" и, "Крипто груп", като и фирмата "Климатроник".

По другата позиция за 2.8 млн. лв. за радиатори и газови котли част от изпълнителите са същите: отново е класиран консорциумът "Евротоп", както и "Климатроник". Другите са "Овергаз директ", собственост на "Ди Ди мениджмънт" и с управител Сашо Дончев, както и консултантската "Карана" и "Еър лукс системи" със собственик и управител Елена Благова.

Къде

От прессъобщения на Столичната община става ясно, че се предвижда да бъдат монтирани нови пелетни уреди в район Панчарево, като такива вече има в Железница и Бистрица. В "Лозенец" пък са монтирани няколко отоплителни уреда на природен газ. Такива се предвиждат и в районите" Банкя", "Връбница"," Илинден", "Красна поляна", "Кремиковци", "Нови Искър"," Овча купел", "Подуяне" и "Сердика". А днес климатик беше доставен на домакинство от район "Витоша".

.

Фирмите, с които са сключени договори посещават всяко домакинство на място и извършват поставянето на новите устройства по график.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cev1415634891381811 avatar :-|
    Ralchev

    ц

    Нередност?
  • 2
    rainbou1 avatar :-P
    rainbou1
    • + 1

    Много ми е чудно как в махалите ония от лесно разгадаемия етнос ще си сменят печките с климатици, като дори и да имат ток, едва ли ще искат да го плащат за климатик.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba

    Болен здрав нови - българска народна приказка.

    Нередност?
  • 4
    grancharovl avatar :-?
    grancharovl

    До преди 3-4 месеца цените на климатиците бяха все още трицифрени - сега никъде няма под 4 цифри (виж брошурите на Технополис и Техномаркет). Очаквам напролет да паднат - Манго ще ни продава общинските климатици на сметка. Който не е продал ще е вечен длъжник на ЧЕЗ...

    Нередност?
  • 5
    himalai avatar :-P
    himalai

    Марин Асенов
    Ариели 12-ка с безплатен монтаж на дребно 483лв с ДДС. 8543 х 483 = 4.126 млн.лв. Отстъпка за цена на едро 1.26 млн. Или цената на климатиците е 3 млн.лв без ДДС.
    ОТКРАДНАТИ 8.69 млн.лв.

    Нередност?
Нов коментар