🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Безплатни термопомпи и климатици за 50.3 млн. лв. по нова европрограма в София

Общината търси доставчици за над 15 хил. уреда. Ще могат да кандидатстват отопляващите се на печки, котли и въглища

Сменилите старата печка с климатик пък ще могат да кандидатстват и за соларни панели
Сменилите старата печка с климатик пък ще могат да кандидатстват и за соларни панели
Сменилите старата печка с климатик пък ще могат да кандидатстват и за соларни панели    ©  Юлия Лазарова
Сменилите старата печка с климатик пък ще могат да кандидатстват и за соларни панели    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община продължава програмата си за замяна на стари печки с екологични уреди, макар и в миналите години да нямаше особено голям интерес. В средата на октомври тя е кандидатствала за финансиране от новата програма "Околна среда" (2023-2027), като отново иска да доставя предимно климатици (14 хиляди), но и термопомпи (към 600 бр), пелетни котли и радиатори.

Прогнозната сума на поръчката е 50.4 млн. лв. без ДДС, а общината ще събира оферти от кандидати изпълнители до 23 ноември, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Изискванията към желаещите

Право да кандидатстват ще имат домакинства и фирми, собственици или съсобственици на жилище в едноетажни и многоетажни жилищни сгради, които се отопляват на печки, котли и камини на дърва и/или въглища. Тези, които вече са избрали да сменят замърсяващ уред с климатик, ще могат да се възползват от друга опция, която наскоро беше обявена от общината - за безплатни фотоволтаици, отново по новата ОПОС (2023-2027).

И двете програми са още в зародиш - фирми изпълнители ще могат да кандидатстват до края на месец ноември, а после, като бъдат избрани, вероятно след няколко месеца, ще бъде публикувана покана с формуляр към желаещите.

Подмяната на старите уреди с нови се предвижда в срок до 2029 г., като до 2024 г. ще продължи да действа и старата такава програма, която общината удължи на няколко пъти заради липсата на достатъчно интерес. От 2020 г. са подменени 11 хиляди стари печки, а до края на 2024 г. ще бъдат монтирани общо 13 хиляди нови екологични уреда в София, казва се в съобщение на Столична община. Новите над 15 хиляди електроуреда се предвижда да спестят 220.8 т/год. емисии на прахови частици (ФПЧ10).

Какво включва процедурата

Поръчката е разделена на четири обособени позиции, включващи различни по вид електроуреди - термопомпи, радиатори, климатици, котли и др. Общината планира да сключи рамкови споразумения с поне петима изпълнители. Първата позиция включва доставката на 528 броя термопомпи от вида "въздух - вода" с различна мощност (от 6 до 16 kW), както и на стоманени панелни радиатори - общо 1237 с размери 500x1200 и 500x1800. Стойността е 6.3 млн. лв.

Втората позиция е за 14.2 хиляди климатици (термопомпа въздух - въздух) с различна мощност. Тя е и за най-висока сума - 32.1 млн. лв., или повече от половината на общата стойност на поръчката. Следват 41 броя термопомпи "вод - вода", вкл. земносвързани, заедно с 98 стоманени панелни радиатора в една позиция за 1.12 млн. лв.

Четвъртата и последна позиция е за доставката на 1112 броя пелетни котли, 2605 броя стоманени панелни радиатора, заедно с 133 броя топловъздушни камини на пелети и 482 броя камини на пелети с водна риза. Прогнозната стойност е 10.8 млн. лв.

Водещ критерий при избора на изпълнител ще е цената с тежест 80%, следвана от гаранционния срок (20%). Изискванията към кандидатите са да са реализирали оборот от поне 25% прогнозната стойност на поръчката за последните три финансови години.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    imaligoogle_hr avatar :-P
    imaligoogle_hr
    • + 2

    ''доставчици''те отдаван са нагаласени. По ''изискванията'' към поръчката ще ги познаете :)

    Нередност?
  • 3
    patience avatar :-|
    patience

    още по предишната програма не са ни доставили климатиците, а вече сме в отоплителен сезон. Не съм чул на някой да му е доставен климатика!

    Нередност?
Нов коментар