Георги Самуилов купува имоти от търговете на фалиралия "Градски транспорт Пловдив"

Собственикът на "Инса ойл" през няколко дружества е платил вече къща в центъра и терен в район "Северен"

Георги Самуилов    ©  Капитал
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Дружествата "Ес пропърти" и "Джи Ес резидънс" на Георги Самуилов печелят три от търговете за имоти на фалиралия "Градски транспорт Пловдив". За сграда в центъра вече са платени 2.7 млн. лв., а за голям терен в зона "Север" сумата е неизвестна. И трети обект е пожелан от петролния бизнесмен, но търгът е оспорен, защото кандидат твърди, че пликът с цената му е бил отворен предварително.

Така, видимо извън бизнеса си с горива и собствеността върху Общинска банка, Самуилов активно навлиза и на пазара на недвижими имоти. И в двете му споменати дружества "Ес пропърти" и "Джи Ес резидънс" има терени и сгради в Пловдив, до Раковски и в София.

Новите владения идват, след като името на Самуилов вече се свързва с гигантския жилищен проект Residential Park Plovdiv, който се строи от миналото лято - 60 сгради, 355 000 кв.м обща РЗП върху терен 137 декара в жк "Тракия". Официално инвеститор е дружеството "Ec Джи инвест-1", собственост на бившия кмет на Раковски Иван Антонов и с малък дял адвокат Виктор Цонев. Антонов е бил в управата на"Инса ойл холдинг", а "Ec Джи инвест-1" е имало и имотни сделки с "Инса ойл".

Съмнение и наддаване

Синдикът на фалиралото пловдивско дружество отказва официална информация за проведените преди десетина дни търгове. Все още няма и вписване в Имотния регистър.

От отговори на "Инса ойл" става ясно, че от четирите (бел. ред. - провели се) търга поне в три са участвали и спечелили компании от групата на Самуилов.

Както "Капитал" съобщи, на 9 февруари за терена от 600 квадрата на ул. "Сатурн" 9 (с начална цена 293 хил. лв.) има четири оферти, от които една е без депозит, а две са на свързани лица - семейство Алие Караахмед и Реджеп Караахмед. Те твърдят, че пликовете с цените им са отворени предварително в полза на кандидата на Самуилов. Последният го печели с малко над 1500 - 1600 лв. по-висока оферта от тези на дружествата на семейството. И ще обжалват.

В по-атрактивния търг за терен и сграда на централната ул. "Гурко" 21 вече има много участници и заради вдигнатия шум на предишния се провежда наддаване. Продава се терен 700 квадрата и сграда върху него, а началната цена е 579 600 лв. Търгът води до почти петкратно вдигане и "Джи Ес резидънс" го печели с 2 700 055 лв.

Имотите са били предлагани и през март 2020 г., някои са спечелени отново от "Джи Ес резидънс". Но Ангел Батаклиев, приватизатор и тогава изпълнителен директор на "Градски транспорт Пловдив", обжалва и търговете са отменени.

От отговорите на PR-а на "Инса ойл" Албена Мирошникова се разбира, че те са участвали и в трети търг, но не уточняват за кой имот става на въпрос. На търгове са предложени общо два имота на ул. "Димитър Стамболов" в район "Северен" - единият над 32 хил. кв.м и другият с около 10 хил. кв.м. Сумите за два от търговете са били преведени, а за третия предстои да се плати, но отново не се уточнява за кои. Това не изключва и участие в четвъртия търг.

"Бъдещите планове на двете дружества за сградите, които са спечелени на тръжните процедури, са търговска тайна", пише в отговора.

На въпроса дали представителите на двете дружества са забелязали нередности по време на търговете Мирошникова отговаря негативно. Допълва: "Като манипулативно и предизвикателно може да бъде окачествено само поведението на другия участник в търга. В случай че искът на конкурентния участник срещу проведения търг бъде уважен от компетентните органи, представителите на дружествата "Ес пропърти" ЕООД и "Джи Ес резидънс" ЕООД ще съдействат за изясняване на обстоятелствата по този предполагаем опит за манипулация на общественото мнение."

Интересна връзка

"Джи Ес резидънс" е с едноличен собственик "Ес пропърти", което от своя страна е със собственик Георги Самуилов. Преди това обаче - до ноември 2018 г., "Джи Ес резидънс" е било собственост на "Кей Ви Ес инвестмънт". То пък е било еднолична собственост на Виолета Валентинова Сечкова - бивша тв водеща и манекенка, партньорка на Александър Сталийски и почетен консул на Южна Корея в Пловдив. Продажбата е станала при цена 1.58 млн. лв.

В средата на 2019 г. "Джи Ес резидънс", тогава с името "Бояна резидънс 1", е било собственост на "Менино инвест", в което равни дялове имат Самуилов и Иво Евгениев (сериен инвеститор в имоти, производствени предприятия и др.). Тогава 100% от компанията е продадена на "Ес пропърти" за почти 1.6 млн. лв.

Реално в компанията има апортирана кооперация в софийския квартал "Бояна", на ул. "Маломир" 4 с площ 3200 кв.м.

Интересно е да се отбележи също, че в края на 2019 г. "Джи Ес резидънс" (все още като "Бояна резидънс 1") става собственик на емблематична сграда (находяща се на ул. "Иван Вазов" 7) в центъра на Пловдив - тази в непосредствена близост до Военния клуб и бившия Партиен дом.

Кредитор, акционер и собственик

Георги Самуилов има траен интерес към дружеството в несъстоятелност "Градски транспорт Пловдив". От 2013 г. неговото "Инса ойл" е кредитор, а от началото на 2021 г. чрез "Петрол енерджи" става и акционер в бившия превозвач на Пловдив чрез покупката на 135 хил. акции (от него - бел. ред.), които са част от от масата на несъстоятелността на "Транс сити" на Ангел Батаклиев. В момента в община Пловдив е в ход процедура за продажбата на нейните акции на същото дружество.

След търговете на 8 и 9 февруари Георги Самуилов се превръща и в собственик на част от имуществото на фалиралото транспортно дружество.

Бизнесът на Георги Самуилов

Самуилов тръгва през 90-те от "Мултигруп", а в началото на следващото десетилетие основава "Инса ойл". Тя е сред големите вносители на горива, разполага с рафинерия край пловдивското село Белозем, а от 2004 г. и с терминал в град Русе. През 2018 г. започва работа терминал на бургаското пристанище, държано на концесия от Кирил Домусчиев. През 2019 г. започна изграждането на собствени бензиностанции, които към момента са над 14. За 2020 г. дружеството е с приходи почти 570 млн. лв. и с над 180 души служители.

През годините Самуилов има други дейности извън бизнеса с петролни продукти. В периода 2016 - 2020 г. е собственик на закъсалия пловдивски футболен клуб "Ботев". През 2018 г. купува 67.65% от Общинска банка за 46 млн. лв. В началото на 2021 г. бившият му служител Деян Калинов става собственик на имотната империя (включително емблематичния хотел "Берлин") на Делян Пеевски. Макар депутатът от ДПС и Самуилов често да са спрягани за близки, петролният бос твърди, че не го познава лично.



2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Лобистът Тони Подеста обслужва бизнеси свързвани с Пеевски през договор с „Протос Енерджи“ собственост на Георги Самуилов:
    https://bird.bg/podesta-lobbying-peevski/

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Договорът с „Протос“ на стойност 300 000 щатски долара е за периода от 21 юли 2021 г. до декември, а плащането е извършено на 21 юли от сметката „Протос“ в ОББ. Подеста е декларирал тази лобистка дейност в базата данни за разкриване на информация за лобиране на Сената на САЩ на 23.08.2021 г. В документите се вижда и друга фирма, собственост на Самуилов – „ИНСА Ойл“. На 20.10.2021 Подеста е подал и отчет, в който се вижда сумата от 500 000 щатски долара. Това означава, че той е получил и други плащания освен първото от „Протос“.

    Нередност?
Нов коментар