Имотите на фалиралия "Градски транспорт Пловдив": един съмнителен търг и един пазарен

Кандидат разказва за отворена предварително цена и ще оспорва продажбата в съда. Печели неизвестна софийска компания

При първоначална сума от над половин милион лева имотът в идеалния център на града на ул. "Гурко" е продаден за над 2 милиона
При първоначална сума от над половин милион лева имотът в идеалния център на града на ул. "Гурко" е продаден за над 2 милиона
При първоначална сума от над половин милион лева имотът в идеалния център на града на ул. "Гурко" е продаден за над 2 милиона    ©  Георги Куманов
При първоначална сума от над половин милион лева имотът в идеалния център на града на ул. "Гурко" е продаден за над 2 милиона    ©  Георги Куманов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Двата централни имота на фалиралото дружество "Градски транспорт Пловдив" са предизвикали интерес сред кандидати, но според участник единият търг е бил опорочен, а другият е предизвикал силно наддаване и над три пъти вдигане на началната цена.

Историята е, че синдик разпродава общо шест имота на бившата транспортна компания, към която траен интерес проявяват приватизаторът Ангел Батаклиев и наскоро придобилият дял Георги Самуилов.

Синдикът, който организира продажбите, отказва всякаква информация за кандидати, цени, интерес. Но участник в два от търговете разказа пред "Капитал", че в един от тях е имало нередност - пликовете с офертите са били отворени, което поставя под съмнение дали цената на спечелилия е била коригирана според конкуренцията.

Първо на "Сатурн"

Победителят за имота на пловдивската "Сатурн" е избран нечестно, смята другият кандидат в търга, нека го наречем АБВ. Предлага се терен от малко под 600 кв. метра в широкия център на Пловдив със стари сгради върху него на ул. "Сатурн" 9. Началната цена е 293 хил. лв. и по информация на "Капитал" има двама участници.

АБВ подават офертата си в 12:40 часа (крайният срок е 13 часа), като след това представител на другото дружество е побързал да внесе тяхната оферта. В 13:10 представителите на двете дружества очакват отварянето на офертите от синдика на "Градски транспорт Пловдив". Пликът с оферта на АБВ е вече отварян и после пак е залепен, като дори листът с офертата е залепен за самия плик, твърди представителят на компанията. Така с цена от само 1500 лв. над тази на АБВ победител става другият кандидат. Точна информация за името му липсва - според източника името звучи като "АГ пропъртис" или "Г пропърти".

Представителят на АБВ каза пред "Капитал", че вече е подал сигнал в прокуратурата и възнамерява да направи същото и в Окръжен съд - Пловдив, който е съдът по несъстоятелност на "Градски транспорт Пловдив".

Истинският търг за центъра

При търга за другия имот - на ул. "Гурко" в идеалния център на Пловдив - ситуацията е била почти същата, но тъй като "синдикът се усети, че сме разбрали схемата, позволи явно наддаване", разказва участникът АБВ.

Тук се предлага терен от 750 квадрата и къща върху него при начална цена 579 600 лв. При реалното наддаване между общо шест кандидата се стига до над 2 млн. лв. Печели отново победителя при продажбата на "Сатурн".

Синдикът Николай Митов отрече пред "Капитал" пликовете да са отваряни предварително. За него лицата от оплакалата се компания са направили този скандал целенасочено, за да опорочат търговете и впоследствие да имат основание да оспорят в съда продажбите. Той дори вижда дългата ръка на Ангел Батаклиев зад действията и смята, че са изпратени там именно от него. Същите лица са били записани ден по-рано от охранителни камери в сградата, докато са "се навъртали и снимали" входа на кантората на синдика. Според Митов приватизаторът на градския транспорт в Пловдив директно или чрез подставени лица целенасочено се стреми да бави фалита с години и оспорва всяко решение, за да изтече давността за повечето от задълженията на дружеството в несъстоятелност.

Останалите търгове

Реално двата най-големи и атрактивни за строителство терени на "Градски транспорт Пловдив" са с неизвестно бъдеще. От сайта на Министерството на правосъдието може да се види единствено, че публичната продажба на имот на бул. "Никола Вапцаров" в Пловдив е била отменена. Не е ясно защо, но според заинтересован кандидат - заради технически неточности в обявата.

"Капитал" потърси Ангел Батаклиев, приватизатор и доскоро изпълнителен директор на дружеството в несъстоятелност, но той не пожела да коментира.

Дали останалите търгове са се провели и дали е имало спечелили оферти ще може да се разбере след седмици от Имотния регистър, ако няма обжалвания и има отразени прехвърляния на имотите. Със сигурност обаче без нов стопанин е най-големият терен - 30 декара в жк "Тракия", който не беше предложен на търг в този пакет.

Все още няма коментари
Нов коментар