🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Основателите на "Инса ойл", "Винпром Пещера" и "Спиди" харесаха имоти на фалирала фирма

Търговете на "Градски транспорт Пловдив" за шест терена са спечелени от дружества на Георги Самуилов, Антон Щерев и Атанас Петров и Валери Мектупчиян, като някои се обжалват

Най-големият (33 265 кв.м) терен в масата на несъстоятелността на "Градски транспорт Пловдив" е този в район "Северен", който граничи с автогара "Север" и комплекса Royal City на собствениците на "Винпром Пещера" и "Галакси инвестмънт груп"
Най-големият (33 265 кв.м) терен в масата на несъстоятелността на "Градски транспорт Пловдив" е този в район "Северен", който граничи с автогара "Север" и комплекса Royal City на собствениците на "Винпром Пещера" и "Галакси инвестмънт груп"
Най-големият (33 265 кв.м) терен в масата на несъстоятелността на "Градски транспорт Пловдив" е този в район "Северен", който граничи с автогара "Север" и комплекса Royal City на собствениците на "Винпром Пещера" и "Галакси инвестмънт груп"    ©  Кадастър
Най-големият (33 265 кв.м) терен в масата на несъстоятелността на "Градски транспорт Пловдив" е този в район "Северен", който граничи с автогара "Север" и комплекса Royal City на собствениците на "Винпром Пещера" и "Галакси инвестмънт груп"    ©  Кадастър
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • При повечето търгове на синдика от февруари и март конкуренцията не е била ожесточена.
  • Два имота - терен и къща в центъра на Пловдив и парцел на юг, вече са с нови собственици срещу 2.4 млн. лв.
  • Търговете са обжалвани от бившия приватизатор на транспортната фирма Ангел Батаклиев.

Най-апетитните шест имота на фалиралото дружество "Градски транспорт Пловдив" са разпределени на търгове на синдика от февруари и март. Печелят ги дружества, свързани със собствениците на "Винпром Пещера" (Антон Щерев и Атанас Петров), "Инса ойл" (Георги Самуилов) и "Спиди" (Валери Мектупчиян и Георги Глогов), както и малка пловдивска фирма.

Засега само за два сделките са вписани, докато за другите още текат обжалвания, главно от приватизатора на фалиралото дружество Ангел Батаклиев. Но ако се съди по решеното дотук, вероятно прехвърлянията са въпрос на време.

Имот по имот, жалба след жалба

На няколкото търга в началото на годината цената на шестте имота беше определена на около 13 млн. лв., но според сравнението със средните цени от сайтове за продажба оценката беше почти 33 млн. лв. При всички има избран победител, но решенията са обжалвани в съда от Батаклиев.

Синдикът Николай Митов не дава информация по търговете. Но смята, че Батаклиев обжалва, за да се бави целият процес и да изтече давността по задълженията към Националната агенция за приходите (НАП), която според него не спира по време на производството по несъстоятелност.

"Капитал" потърси Ангел Батаклиев за коментар, но той не даде подробности на какъв етап са обжалванията по търговете. Отрече твърдението на синдика, че обжалва, за да бави процеса. По думите му прави го, защото за него търговете са проведени незаконно и обявените начални цени са прекалено ниски за тези имоти. Според него цялото имущество на "Градски транспорт Пловдив" със свалената контактна мрежа и оборудването в различните сгради на дружеството е на стойност около 60 млн. лв.

Първо два за Самуилов

Още през февруари "Ес пропърти", собственост на Георги Самуилов (който е и кредитор, и акционер във фалиралото дружество - виж карето), спечели два от тях. Към този момент все още в Имотен регистър (ИР) няма вписана промяна на собствеността на нито един от двата имота, като имаше критики по провеждането на търговете и последвали обжалвания.

В миналото и друго дружество на Самуилов - "Джи Ес резидънс", е участвало в такива търгове за имоти на "Градски транспорт Пловдив". През 2020 г. и 2021 г. дори ги печели, но заради обжалвания, смяна на собствеността няма.

Този февруари "Ес пропърти" спечели наддаването за терен около 10 дка в район "Северен". Началната цена по търга бе 1.466 млн. лв., а финалната много близка - 1.47 млн. При стъпка за наддаване 50 хил. навярно дружеството на Самуилов е било единственият участник.

Другият спечелен търг е за значително по-малкия терен от 603 кв.м, намиращ се на ул. "Сатурн" №9 в близост до Централната жп гара в Пловдив, заедно с двете сгради (общо около 300 кв. м площ) върху него. Крайната цена е 305 хил. лв., като началната е била 293 хил., а стъпката за наддаване - 20 хил.

Тогава представител на "Инса ойл" отговори на "Капитал", че намеренията за терените и сградите, които са спечелени, "са търговска тайна." Какво се е случило, кой обжалва, с какви мотиви и защо все още няма сделки от дружеството не предоставиха информация.

Двата търга с щастлив край

Третият търг, в който през февруари участва "Ес пропърти", бе за терен от 472 квадрата и сградата върху него от 277 кв.м на ул. "Гурко" 21 в идеалния център на града. За победител през март е обявен основателят на куриерската фирма "Спиди" Валери Мектупчиян. Явно е имало обжалване, но и окончателно произнасяне, защото сделката е вписана в Имотния регистър на 15 ноември. Посочената там сума е 1.3 млн. лв. Мектупчиян засега отказа коментар какви са плановете за имота и сградата.

Другият търг от порцията, провела се през февруари и март, завършил с прехвърляне на собствеността, е този за терен на бул. "Никола Вапцаров" в район "Южен" от 1789 кв.м и сграда от 310 квадрата върху него. Те са придобити от регистрираното през 2009 г. дружество "Монте Белла" за около 1.1 млн. лв.

По данни от Търговския регистър дружеството е без приходи от 2011 г., а съдружници в него са четири лица - Пламен Михайлов и Любомир Дачев с по 32.14% от капитала на дружеството, както и Димитър Димитров (21.43%) и Андрей Манолов (14.29%). Същите са съдружници в различни конфигурации и в дружествата "Гус", "Файнънс медиа груп" и "ГВ солюшънс". Последното също е участвало в търга за същия имот.

Въпреки липсата на приходи през ноември 2021 г. дружеството собственик входира в РИОСВ - Пловдив, уведомление за инвестиционно намерение за жилищен комплекс от 30 еднофамилни къщи в село Белащица до Пловдив. Теренът от около 25 дка е купен през октомври. Обявеният в ТР телефон за връзка с дружеството е невалиден и "Капитал" не можа да се свърже с представител на дружеството, за да разбере намеренията на собствениците за терена в южната част на града.

Ако сравним началната цена за участие в двата търга и сумите, които новите собственици са платили, разлика има и при двата търга. При имота на ул. "Гурко" сумата по сделката е с над 126% по-висока от стартовата цена през февруари, която беше 579 хил. лв.

При имота на бул. "Никола Вапцаров" разликата е дори още по-голяма и достига 152% от цената през февруари, когато теренът е предлаган за около 444 хил. лв. Тогава този търг не се бе провел поради технически неточности в идентификатора на имота, но той е бил предложен отново на същата начална цена през март и тогава печели "Монте Белла". От системата за фалирали дружества към Министерство на правосъдието (ИСПН) се вижда, че "Ес пропърти" на Самуилов е участвало и в този търг.

Големите хапки

Истинските "съкровища" от собствеността на "Градски транспорт Пловдив" все още са в масата на несъстоятелността на дружеството. Вероятно не за дълго.

За терена от около 33 дка до автогарата в район "Северен" се е провел търг през февруари (с първата серия от търгове). Той е бил спечелен от дружеството "Галакси Ре 1" с крайни собственици основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Сделката не е вписана в Имотния регистър, а в ИСПН се вижда единствено началната цена - 5.6 млн. лв., но не и финалната. Теренът в търга граничи с комплекса жилища, магазини и офиси Royal City, собственост на "Галакси". Във високата му офис сграда е и седалището на фирмите на Щерев и Петров.

От отговори на въпроси на "Капитал" представител на групата компании около "Галакси инвестмънт груп" се разбира, че "въпреки решенията на окръжния и апелативния пловдивски съд сделката продължава да се бави заради обжалване от Ангел Батаклиев като член на Съвета на директорите и свързани с него фирми." За намеренията спрямо имота техният представител обясни, че от групата "редовно участват в търгове за свободни парцели, подходящи за строително-инвестиционна дейност".

Другата атрактивна голяма площ на бившето транспортно дружество е терен от 31 дка със седем сгради върху него в район "Тракия", който беше предложен на търг през март. Първоначалната цена е била 4.7 млн. лв., а финалната от 4.8 млн. е предложена от "Пловдив риъл истейт" с едноличен собственик Георги Глогов. Наличието на разлика в началната цена и крайната показва, че е имало поне още един участник в търга, но очевидно наддаването не е продължило дълго. До юли 2021 г. Глогов е в съвета на директорите на "Спиди", основано от Валери Мектупчиян, и заедно с него все още са съдружници в "Спиди груп" - Пловдив.

От дружеството не пожелаха коментар, тъй като имотът все още не е придобит.

И акционер, и кредитор

През януари тази година Общински съвет Пловдив (ОБС) стартира процедура за продажбата на общински дял от под 3% във фалиралото "Градски транспорт Пловдив" (ГТП) на дружеството "Петрол енерджи" на Георги Самуилов. Крайното решение бе взето на 8 декември, а стойността на сделката ще е 68.6 хил. лв. за над 66 хил. акции в приватизираното през 2007 г. транспортно дружество.

И преди решението на ОБС, взето с гласовете на управляващото мнозинство на ГЕРБ и подкрепящите ги местни партии (против са независимия Слави Георгиев, присъстващите трима съветници от ДБ и верните на Георги Гергов представители на "Автентична лява БСП" - бел. ред.) , "Петрол енерджи" вече притежава 5.77% от капитала на "Градски транспорт Пловдив". Сдобива се с тях в началото на 2021 г., когато те са част от масата на несъстоятелността на "Транс сити" (също в несъстоятелност) на Ангел Батаклиев.

Така през август 2021 г. дружеството на Самуилов отправя покана до община Пловдив за изкупуване и на нейния дял. В края на януари тази година ОБС гласува стартиране на процедура по продажбата на акциите. Оценител определя тяхната стойност на 68.6 хил. лв., като е взел предвид имотите на "Градски транспорт Пловдив", чиято обща цена определя на малко над 17 млн. лв., но и задълженията на дружеството.

Георги Самуилов чрез "Инса ойл" е и сред кредиторите на "Градски транспорт Пловдив", като задължението е около 1 млн. лв., или около 5% от приетите вземания на фалиралото дружество.

Голямата въпросителна

Тя е какво цели Георги Самуилов с това да изкупува акции в дружество без дейност и което има задължения към притежавано от него търговско дружество. Според източник на "Капитал" той може би има очаквания след удовлетворяване на кредиторите на "Градски транспорт Пловдив" акционерите му да получат някакъв приход или порция от имотите на дружеството.

Представител на "Инса ойл" не даде информация какви са плановете му, като обърна внимание, че "към настоящия момент планиране на дейност на дружеството е невъзможна. То е в несъстоятелност, което съгласно разпоредбите на Търговския закон означава, че то не може да упражнява търговска дейност".

Но задълженията на дружеството вероятно са повече от стойността на имотите. Това следва от направената оценка на дяловете на общината в него. Според Таня Юриева, началник отдел "Общински предприятия, следприватизационен контрол, търговски дружества" в община Пловдив достъп до информацията на каква стойност са задълженията на "Градски транспорт Пловдив" няма дори за акционерите. Това знаели единствено синдикът Николай Митов, съдът по несъстоятелността и, поради изготвянето на оценката на акциите на общината, лицензираният оценител.

Все пак в отчета на дружеството за 2021 г., публикуван в Търговския регистър, те са 19.8 млн. лв. Ако преценката от 17 млн. лв. на оценителя се вземе предвид, то след удовлетворяването на кредиторите на "Градски транспорт Пловдив", акционерите му не биха получили нищо.

Текстът е променен на 31.10.2023 г. като "Галакси пропърти груп" е заменено с "Галакси инвестмънт груп".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    matryal avatar :-(
    Матрял
    • + 1

    Градският транспорт в Пловдив отива в кошчето - разпродават готова база, за да я застроят с "жилищни" кутийки.

    Нередност?
Нов коментар