🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Норвежкият държавен фонд искa нулеви емисии до 2050 г. от компаниите, в които инвестира

Ръководството на най-големия фонд в светa за 1.2 трлн долара смята забавянето на зеления преход за най-големия финансов риск

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Норвежкият държавен инвестиционен фонд, чиято стойност е 1,2 трилиона долара, ще изисква от компаниите, в които инвестира, да достигнат нулеви емисии най-късно до 2050 г. Ръководството на фонда споделя мнението, че забавянето на прехода към въглеродна неутралност е "най-големият финансов риск". С решението си то се присъединява към много глобални инвеститори в определянето на такива цели.

Норвежкият държавен инвестиционен фонд е реално най-големият в света. Той инвестира петролните приходи на Норвегия за бъдещите поколения в акции, облигации, имоти и проекти за възобновяема енергия в чужбина. Размерът му е еквивалентен на 219 хил долара за всеки норвежки мъж, жена и дете.

Само 10% от компаниите в портфолиото на инвестиционния фонд обаче са си поставили засега цел за нула емисии за 2050 г. Като най-големият собственик в света на публично търгувани компании той ще настоява предприятията да заложат и да постигнат целите за декарбоизация чрез "надеждни" междинни цели и планове за намаляване на емисиите, се казва в план, представен във във вторник.

"Дългосрочната ни възвръщаемост ще зависи напълно от това как компаниите в нашето портфолио управляват прехода към общество с нулеви емисии", каза в изявление в Осло Николай Танген, главният изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management, който е и сред ръководителите на фонда.

"Ние ще ангажираме компаниите да постигнат тази цел, като поставим надеждни предварителни цели и създадем планове за намаляване на техните преки и непреки емисии на парникови газове", каза и главният служител по управление и съответствие на банката Карин Смит Ихеначо. Планът от вторник всъщност следва предложение, направено през април от норвежкото правителство, според което фондът трябва да настоява 9300-те компании, в които инвестира, да намалят емисиите си до нула до 2050 г.

Все пак фондът обяви, че няма да се откаже от големи емитенти, за да постигне тези цели, а вместо това да бъде "активен акционер", за да осъществи промяна. Той ще изисква от общо компаниите да заложат научнообосновани краткосрочни, средносрочни и дългосрочни - до 2050 г. - цели, за нулеви емисии, надеждни планове за преход и подобрена комуникация за представянето си, стана ясно на събитието. В рамките на портфолиото на фонда общо 174 компании са отговорни за 70% от всички директни и търгувани емисии.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sofianec2 avatar :-|
    Софианец

    Норвежкият държавен инвестиционен фонд инвестира петролните приходи на Норвегия ? Как така, нали държавата е лош стопанин?

    Нередност?
  • 2
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    Много ми е интересно по какъв начин компаниите, в които инвестира Норвежкия държавен фонд ще достигнат нулеви емисии до 2050 г., като заради настоящата криза бизнеса масово заменя екологичния природен газ с други твърди и течни горива.

    Нередност?
Нов коментар