Заради зле работещия завод за боклук София забърза разширяването на депото за 20 млн. лв.

Ще се прави нов градоустройствен план, който ще позволи и временно съхранение на боклука. Има и идея за фотоволтаичен парк

Депото в Долни Богров трябваше да приема боклука на София след затварянето на "Суходол" до пускането на завода и после да се рекултивира. Животът му обаче продължава
Депото в Долни Богров трябваше да приема боклука на София след затварянето на "Суходол" до пускането на завода и после да се рекултивира. Животът му обаче продължава
Депото в Долни Богров трябваше да приема боклука на София след затварянето на "Суходол" до пускането на завода и после да се рекултивира. Животът му обаче продължава    ©  Георги Кожухаров
Депото в Долни Богров трябваше да приема боклука на София след затварянето на "Суходол" до пускането на завода и после да се рекултивира. Животът му обаче продължава    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депото за отпадъци "Садината" ще се разширява още, за да може да поеме още от боклука, който заводът край село Яна генерира. Плановете на общината да изгради следващите две клетки (3 и 4) вече са в ход - преди дни архитектурната комисия към общинския съвет прие предложението на зам.-кмета по екология Десислава Билева да се изработи нов подробен устройствен план (ПУП), който да позволи няколко неща. На първо място, се отпушва възможността за разширението на "Садината". Това е планирано още от създаването на завода през 2015 г., а от 7 май 2020 г. има и избран изпълнител по поръчката на общината за доизграждането на клетките срещу 18.5 млн. лв. без ДДС.

Чрез градоустройствения план ще се уреди и "възможност за временно съхранение на боклука", както и "лагер на строителите", които ще изграждат клетките. Странно е, че въпросният лагер фигурира в ПУП-а, предвид че такъв тип съоръжения са временни - премахват се след приключване на дейностите, докато планът затвърждава какво ще има върху терените в продължение на години и дори десетилетия.

"На комисията по екология Деси Билева (зам.-кмет по екология, бел.авт.) каза, че в бъдеще ще се търси възможност за изграждане на фотоволтаичен парк", заяви главният архитект на София Здравко Здравков, докато представяше предложението за нов ПУП по време на заседанието на архитектурната комисия. То беше прието с 10 гласа "за" и един "въздържал се" (от ДБ).

Тъмната роля на "Садината"

Планираното разширение показва трупани проблеми. Не защото е лошо депото да има повече клетки, а защото работата на завода за боклук досега не се случва, както е по план. По принцип проектът предвижда остатъчният отпадък от дейността на завода да попада на депо "Садината", което е пресметнато спрямо проектните данни на инсталацията за механично-биологично третиране. Но тъй като те не се спазват, боклукът за заравяне е много повече и има риск новото депо да се запълни значително по-бързо от предвидено. Затова Столичната община и предприятието години наред караха 100 хил. тона от въпросните смеси на депо "Долни Богров", което уж трябваше да приема отпадъци и да се рекултивира едновременно само до пускането на завода, показа разследване на "Капитал".

Точно заради това новото опасение е, че общината вече няма достатъчно място на старото депо - последно в края на 2021 г. поиска да вдигне билото на депо "Долни Богров" и да трупа там по 146 хил. тона смет от завода за отпадъци, и заради това се премества да използва новото депо - "Садината". То е с общ капацитет 3.2 млн. тона и живот 21 години.

Възможността за временно съхранение на боклука, която се отключва с новия план, е по сходна причина. "Не ме изненадва това, защото боклукът се увеличава и най-вероятно няма къде да го държат, докато го "преработят". Заводът не е от най-ефективните. Отделно РДФ не се харчи много, а по този начин законно могат да се съхраняват", коментират от Инициативния комитет "Челопечене".

Строителят на клетките

През 2020 г. Столична община е избрала за строителството на новите клетки обединение от няколко фирми с името "Еко Садината 2020". В него с 97.5% влиза "Комунал инженеринг" на Димитрина Маркова и с управител Валентин Денчев, който пък притежава фирмата "Чистота Тетевен" и представлява няколко консорциума за рекултивация. Другите две фирми са "Хидрострой" и ВДХ, и двете с действителен собственик Велико Желев. Предишното име на ВДХ беше "Водстрой 98" и фирмата се свързваше с Делян Пеевски. Общата стойност на договора е 18.2 млн. лв без ДДС.

Инвеститорски контрол ще изпълнява общинското дружество "Софинвест" срещу 74 хил. лв. Общината е сключила т.нар. инхаус поръчка за целта през ноември 2021 г.

В края на март месец София обяви и че търси фирми, които да осигурят "въоръжена физическа охрана" на двете площадки към завода. Една от тях е "Садината", а другата е инсталацията за биологично третиране "Хан Богров", където попадат зелени отпадъци от паркове.

С идея за фотоволтаици

Разширението на депото се предвижда върху терен, който съчетава в себе си общински имоти, два частни и един държавен - собственост на училище. Тези три имота общината ще трябва да отчужди, като ще влезе в преговори с училището в село Яна.

Стои и идеята за изграждане на фотоволтаичен парк в съседство. Той ще доведе до икономически ползи за Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СТПО), но не става ясно кога подобен проект може да бъде задвижен. В интервю за "Капитал" от началото на април зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов заяви, че общината е намерила "по-големи зони, където има общински земи, които могат да се ползват за фотоволтаични инсталации", като обясни, че най-вероятно ще търси европейско финансиране.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Има лесно - на секи мангал по една бала отпадъци безплатно да се топли ...

    Нередност?
Нов коментар