🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Служителка на съветник от ГЕРБ е изпратила искането за сечта в Борисовата градина

Общината се оказа безсилна пред непредвидимите действия на частния собственик на къпалнята "Мария Луиза". Няма гаранция, че намесите в терена няма да продължат

Изсичането на здрави дървета в терена подсказва движение около проекта. Съмненията са, че освен възстановяване на басейните, може и да се строи
Изсичането на здрави дървета в терена подсказва движение около проекта. Съмненията са, че освен възстановяване на басейните, може и да се строи
Изсичането на здрави дървета в терена подсказва движение около проекта. Съмненията са, че освен възстановяване на басейните, може и да се строи    ©  Надежда Чипева
Изсичането на здрави дървета в терена подсказва движение около проекта. Съмненията са, че освен възстановяване на басейните, може и да се строи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* Статията е обновена в 6:57 ч
Темата накратко
  • Невена Русева от проектантското бюро "Десет архитекти" е подала искане за изсичане на болни дървета на терена на къпалня "Мария Луиза". В писмото тя фигурира като пълномощник на частното дружество.
  • Дирекция "Зелени Ситеми" е предала искането към район "Средец", а от там са разрешили изсичането на 11 сухи дървета. Отсечени са съвсем други от фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка.
  • Председателят на общинския съвет заяви, че очаква прокуратурата и МВР да се намесят. В същото време опасенията са, че проектът се задвижва и може да се позволи строителство в бъдеще

Искането за отсичане на "суха, болна" растителност в терена на къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина е дошло от Невена Русева, представена през лятото на 2022 г. като част от екипа на проектантско бюро "Десет архитекти", собственост на общинския съветник от ГЕРБ и председател на комисията по архитектура арх. Ивайло Петков. Той пък е автор на самия проект на къпалня "Мария Луиза", предвиждащ възобновяване, вътрешна част и три ресторанта. Това се вижда от заповедта на "Зелени системи" до район "Средец", която "Капитал" получи. В писмата Русева е представена като пълномощник на частното дружество "Парк Мария Луиза". Това е любопитен щрих от историята за незаконната сеч в имота, която донякъде се изясни по време на заседанието на общинския съвет в четвъртък.

Тогава стана ясно, че представителят на частното дружество "Парк Мария Луиза", свързвано с Румен Гайтански-Вълка, не знае какви дървета са изсечени, защото самото изсичане е било възложено на друга, "специализирана" фирма - ДЗЗД "Грийн Партнърс". Тя пак е свързана с Румен Гайтански-Вълка и отговаря за почистването на част от София, за което има договор с общината. Този пример достатъчно добре илюстрира в какъв кръг се върти всеки път кметството, когато му се постави въпросът за бъдещето на къпалнята, неработеща вече 18 години.

Кой е издал "входният билет"?

Обсъждаше се как е осигурен достъпът до терена и как е позволено изсичането на толкова живи дървета, след като район "Средец" е издал разрешение за съвсем други, изсъхнали 11 дървета. Председателят на общинския съвет Георги Георгиев и независимият общински съветник Борис Бонев посочиха, че това е послужило на частника да влезе в къпалнята и да започне незаконни действия. "За мен е изумителна наглостта от тези хора (бел. авт. - представителите на частното дружество). Разрешителното на район "Средец" въобще не е било консумирано. Те са го получили и на следващия ден са вкарали техниката в парка и са изсекли съвсем други дървета", обясни Трайков. Преди това Тодоров призна, че не е запознат с това, че трябвало да уведоми 48 часа по-рано районната администрация, тъй като "за пръв път извършваме такива действия".

Впечатление прави, че разрешението за отсчане на дървета от страна на район "Средец" е било по искане на Дирекция "Зелени системи" към Столична община. А в Дирекция "Зелени системи" са получили писмо от Невена Русева за "необходимостта от премахване на суха, болна и опасна растителност". Именно Русева участваше в пресконференцията от лятото на 2022 г., заедно с представителя на дружеството Тодор Тодоров, когато пред журналисти беше обявено намерението за възобновяване на къпалнята. Тя е част от екипа на "Десет архитекти" - архитектурното бюро, собственост на арх. Ивайло Петков, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по архитектура в СОС, който не взе участие по темата в четвъртък. В писмото до "Зелени системи" тя обаче е подписана и като "пълномощник" на частното дружество "Парк Мария Луиза".

Разрешението от район "Средец" е било нужно, тъй като става въпрос за частен имот и в тези случаи кметът на района издавал документа, обясни Трайчо Трайков. "Експертизата на еколозите на район "Средец" е извършена следствие на писмо на директора на "Зелена система" Димитър Данчев. Той ни информира, че собственикът на имота иска да отсече 11 дървета и че разрешението трябва да се даде от района",каза Трайков. (добавено, четвъртък, 23:30 ч.)

Призовавам Столична община да прекрати всякакви форми на партньорство с въпросните дружества, които си послужиха с нагла измама и пълно незачитане на ред и закон и да се използва целият капацитет на общината и държавата, за да се върне контролът върху къпалнята отново в общински ръце. Честно казано не вярвам, че наложените глоби ще имат възпиращ ефект, нито дори, че въобще ще бъдат събрани.

Трайчо Трайков
Трайчо Трайков

кмет на район "Средец"

Какво има под дърветата

След като стана съвсем ясно каква е била веригата на разпилените отговорности между различните звена на общината, на заден план отново остана въпросът въобще какви точно са намеренията на частния собтсвеник след започнати действия по разчистване на терена.

Проектът все пак е задвижен, след като главният архитект на София Здравко Здравков издаде виза за проектиране през лятото на 2022 г., макар и да няма приет Подробен устройствен план за цялата Борисова градина. Това повдига съмнения за отворена "вратичка", от която частния собственик може да се възползва след време в съда. Не е изключено тази "бомба" да бъде заровена сега и с нея да се сблъска следващото управление на София (след изборите есента).

Общината единствено наложи глоба от 100 хиляди лева за отсичането на дърветата без разрешение, но въпросът със собствеността все така остава без решение. В момента тя е разделена между частния собственик, свързан с Румен Гайтански Вълка (58%), и общинското "Софийски имоти" (42%).

Безсилието на местната власт срещу намеренията на инвеститора е очевидно - той самият чака разрешение за строеж. А докато се чака намеса от прокуратура и МВР, за което апелира председателят на СОС Георги Георгиев, няма гаранция дали частния собственик няма да продължи да обработва терена незаконно. Още повече, в случая не става дума само за това дали изсичането на дървета е престъпление, но и за очевидни инвестиционни намерения, с които обществото не е запознато. Има новорегистрирано на 29 декември 2022 г. дружество "Аква парк Мария Луиза", собственост на Гайтански. Има и вратичка за строителство заради липса на одобрен Подробен устройствен план.

"Много е важно да се разбере кой е извършителят, кой е поръчителят и кой е помагач в това деяние. Оттук нататък компетентни са тези органи и очакваме с оглед обществената значимост прокуратурата и МВР да си свършат работата", коментира председателят на общинския съвет Георги Георгиев, който беше извикал представител на частното дружество, районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков, кмета Йорданка Фандъкова, главния архитект да отговарят на въпроси по казуса. Преди да започне заседанието, пред сградата на Столична община се събраха протестиращи с искания общината да си върне къпалня "Мария Луиза", да се даде достъп на гражданите до минералния извор на терена и да се спре незаконната сеч.

Има проект, няма проект?

От друга страна, обществото не е запознато с проект или поне визуализации какво точно предвижда "възстановяването". Миналата година собствениците събраха журналисти да им покажат доброто си желание да съживят къпалнята, като обясниха, че ще се прави възстановяване на съществуващите басейни, но стана ясно, че се предвижда и вътрешна част, закрит басейн, евентуално СПА комплекс. Представители на общината не присъстваха. Пред "Капитал" проектантът арх. Ивайло Петков, който сега е общински съветник от Герб, председател на архитектурна комисия, обясни, че се предвиждат и три ресторанта.

За всеки е видимо, че такива в момента няма и е спорно доколко това по същество представлява "възстановяване". Така, липсата на обяснение какво точно ще се прави и какъв точно е проектът (впоследствие изтрит от сайта на проектансткото бюро "Десет архитекти") със сигурност не говори за откритост. Иначе от думите на представителя на "Парк Мария Луиза" стана ясно, че проект има и той предвиждал много по-голямо озеленяване от отсеченото сега.

Задействане без ПУП

"Целият процес на разрешителен режим тече в момента. Визата за проектиране е издадена. Когато приключат процедурите, тогава ще се пристъпи към по-нататъшни действия", коментира представителя на "Парк Мария Луиза" Тодор Тодоров днес. Той заяви, че от дружеството планират да си изпълнят инвестиционния проект, ако им се дадат разрешения.

"Минаха шест месеца от издаването на визата. Колко още време ще мине ще зависи от всички институции. Но всички институции, които бяха на обекта, поставиха като първо условие да се разчисти, за да се вземе решение - това бяха Басейнова дирекция, Паметници на културата (бел.авт - НИНКН). Ако не се разчисти растителността - саморасляк ли е, какво е, ще се определи, е друг въпрос, те не могат да си вземат решението и не могат да имат разрешително", заяви той.

Издаването на визата за проектиране преди да има приет Подробен устройствен план е проблем, защото може да позволи застрояване, заявиха днес както протестиращи, така и общински съветници. Въпросният ПУП залагаше минимални коефициенти на строителство в тази площ (нещо, с което управляващите иначе се хвалиха). Те обаче не важат към момента на издаване на визата. Така в нея се взимат параметрите в Общия устройствен план, които реално позволяват потенциално да се построи 6 пъти повече площ.

Според главния архитект Здравков Здравков самата виза за проектиране се използва като димка, докато фокусът е върху изсечените дървета. Тя е само за "основно обновяване и модернизация на къпалнята" и не е издадена бързо - това е отнело 23 дни от възможни по закон 30, като много инвестироти биха намерили това за "бавно", каза той. "Написали сме си домашното за Борисовата градина", добави спокойно Здравков.

"Сградите във визата за проектиране нямат устройствен статут. Правите същото, каквото направихте със стадион "Българска армия". Този документ е адски неграмотен дори нямам смисъл да коментирам. Това е абсолютно подвеждане", заяви Борис Милчев, общински съветник от "Демократична България" и бивш служител в Направление "Архитектура и градоустройство".

Сега НИНКН е върнал визата с конкретни условия, едното от които е за дървесната растителност, обясни главният архитект. "Капитал" изпрати въпроси до Министерството на културата и НИНКН, за да получи цялото становище.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    inspiron13 avatar :-|
    inspiron13
    • + 1

    "...като част от екипа на проектантско бюро "Десет архитекти", собственост на общинския съветник от ГЕРБ и председател на комисията по архитектура арх. Ивайло Петков..."
    Ето къде е точката на кипене. Общински съветник, председател на комисията по архитектура е собственик на проектанско бюро. Как стават тези работи?? Нещо за сблъсък на интереси? Нещо за лоялност и необвързаност на общинсикте служители?? Долна работа!!!

    Нередност?
Нов коментар