🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Деокупацията на Борисовата градина: Как бяха освободени 12 декара от софийския парк

Победите на район "Средец" са добро начало за това, което трябва да се свърши, за да може тя да заприлича на истински парк

Новите 12 дка обхващат карето централно между Колодрума и Обсерваторията. Мажоритарният собственик на къпалнята е поставил нова ограда, която разделя имотите
Новите 12 дка обхващат карето централно между Колодрума и Обсерваторията. Мажоритарният собственик на къпалнята е поставил нова ограда, която разделя имотите
Новите 12 дка обхващат карето централно между Колодрума и Обсерваторията. Мажоритарният собственик на къпалнята е поставил нова ограда, която разделя имотите    ©  Цветелина Белутова
Новите 12 дка обхващат карето централно между Колодрума и Обсерваторията. Мажоритарният собственик на къпалнята е поставил нова ограда, която разделя имотите    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Дванадесет декара в Борисовата градина бяха отворени за гражданите, след като десетилетия наред никой не се е поинтересувал чия е собствеността.
  • Район "Средец" започна и битката за премахването на автокъща "Капитолия", но се водят дела в съда.
  • Малките "победи" показват, че при желание общината може да си върне парчета от парка като къпалнята и Летния театър, но това ще зависи от ПУП-а.

Забранен достъп, порти с катинари, опасни кучета, инциденти, убийства. Това са "отличителните белези" на най-големия парк в сърцето на София - Борисовата градина. А причината това да е така са "отхапаните" от парка частни терени, раздадени на хора, свързани със силовите групировки, в началото на века.

Само по себе си понятието "парк" би следвало да изключва подобно нещо - това трябва да са зелени терени за обществен достъп. Малка победа в тази посока се случи преди две седмици, когато една от оградите в Борисовата "падна" и така се отвориха още 12 дка земя за хората.

Събитието е в голяма степен и символично, защото показва, че при достатъчно мотивация и усилия от страна на района и голямата община паркът може да се върне на гражданите. За същото говори още и инициативата на районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков за премахването на автокъща "Капитолия", която обаче забуксува в съда. Но все пак има надежда, че десетилетните извинения, че "нищо не може да се направи", вече не важат.

Битката за новите 12

Въпросните 12 дка реално преди са били държавни, но после, по време на прехода, стават "ничия земя" и са затворени за граждани при последния ремонт на къпалня "Мария Луиза". "Собствениците на къпалнята (фирми, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка - бел. авт.) не са си ги били придобили, те са били оградени от последния ремонт на къпалнята, предполагам, че оттогава си е оградата. Аз си го обяснявам с това, че като са направили схемата за смесено дружество между "Софийски имоти" и частна фирма, на някой от етапите са нямали документи и така са пропуснали да апортират тези 12 дка", разказва районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков за "Капитал".

Така десетилетия никой не се е сетил да се поинтересува от земята - нито собствениците на къпалнята, нито общината. "Сега вече това положение е разрешено. Една такава двусмислена точка по-малко за мислене", обобщава Трайков. Битката за 12-те дка започва още през 2019 г. с обществените обсъждания на подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Именно тогава става ясно, че за тях няма валидни документи - те се водят с неизвестен собственик. Затова тогавашният кмет на район "Средец" Мария Ачкова решава да възложи изготвянето на актове за публична общинска собственост.

Впоследствие Трайчо Трайков продължава делото, като казва, че са се наложили кадрови промени, за да може процесът да потръгне. Пътят е следният: районната администрация издава двата акта за общинска собственост (за единия терен от 3 дка и за другия от 9 дка), после Столичната община ги утвърждава. След това отиват в Агенцията по вписванията, където се бавят известно време, и накрая се нанасят в кадастъра.

Докато целият този процес тече, на дирекция "Зелени системи" и на общинско предприятие "Паркове и градини" е заръчано да проучат растителността, за да се установи дали има рискове при премахване на оградата, както и да почистят терена. Освен това районният кмет Трайков търси контакт с мажоритарния собственик на къпалня "Мария Луиза" (делът е разпределен между фирмите "Карплеон" и "Юромарк асет мениджмънт"), за да се увери, че той ще сложи ограда, която да разделя неговия имот от новия, който предстои да се отвори за гражданите. А това е важно, защото неведнъж са се случвали инциденти: последният през пролетта на 2020 г., когато две кучета от породата кане корсо убиха домашно куче, попаднало зад решетките на бившата къпалня.

Начинанието се оказва по-трудно от очакваното заради трудния контакт със собствениците, но след много опити усилията все пак се увенчават с успех и сега всеки, който се разходи в частта на Борисовата градина (от "Маймунарника" вдясно или нагоре), може да забележи, че паркът е разширен. Забелязва се и новата метална ограда, която разделя къпалнята от новата, отворена част.

За да заприлича на парк

Веднага можете да познаете кои части на парка са "новооткрити" - по стойките на дърветата си личи, че съвсем доскоро са се притискали в ограда. Теренът е труднопроходим, тъй като навсякъде има паднали клони и дървета, тръни и бурени. Всичко това трябва да се разчисти, като тази задача е възложена на "Паркове и градини" и "Зелени системи". Вероятно е обаче да отнеме доста време, докато стане възможно преминаването от там - и сега има много сигнали, свързани с паднали дървета и клони в останалата по-дива част на Борисовата, но често отговорните дирекции се отзовават след време.

"Има доста мнения за това какво да е бъдещето на въпросните 12 дка. Аз съм съгласен с тези, които твърдят, че е добре да си остане лесопаркова част, тоест да си е горичка. Има и други идеи, които съм чувал през тези две години, през които работихме за отварянето им, включително да се обособи площадка за разхождане на кучета между дърветата по някакъв начин. Според мен си е чудесно да си е така, както е, само да се разчисти и да не е опасно", обяснява Трайчо Трайков.

На някои места е оставена старата ниска бетонова стена покрай оградата, тъй като според експерти тя е служила като подпорна стена, която е помагала да не се свличат почва и растения. Възможно е на тези места да бъде сложена скара за сядане, но това ще бъде допълнително уточнено.

Следваща стъпка: "Капитолия"

Още една инициатива, свързана с "връщането" на парка в ръцете на общината, е тази за премахването на автокъща "Капитолия". "Инициативата започва от района, защото ние издадохме първия констативен акт. След това главният архитект Здравко Здравков издаде заповед за премахване с предварително изпълнение", казва Трайков. Въпросното предварително изпълнение се случва, защото фирмата не е започнала доброволно да премахва съоръженията.

Самото връчване на констативния акт не е много лесно, защото се оказа, че фирмата собственик е регистрирана на несъществуващ адрес. "Но ги издебнахме, връчихме им акта и после минахме към принудително изпълнение. То не е наша работа да го извършим, но аз се постарах да създам организация то да се случи - главният архитект възложи на инспектората, полицията, Центъра за градска мобилност да премахнат колите. Но това беше малко неформално. Иначе би трябвало, като съм връчил заповедта, да си стоя и да чакам - това е функцията на района", разказва Трайков.

Но предварителното изпълнение се обжалва. Страни по делата са Столичната община и две фирми, които имат пряка връзка - "Минкин - Албена Минкин" и "Софтрейд 2003". "В случая съдът намери мотиви, че ако се махнат шестте метални чадъра, може градушка да падне върху колите и да ги повреди. Затова спряха предварителното изпълнение, а впоследствие са отменили заповедта за премахване", обяснява районният кмет.

В друго определение - на Върховния административен съд (ВАС) от 29 юни 2022 г., което "Капитал" видя, се казва, че заповедта на главния архитект за премахването на незаконосъобразен обект е паднала заради "значителни и трудно поправими вреди".

Положителното е, че едно от делата - това за собствеността, е спечелено от Столичната община. Съдът е потвърдил, че собствеността на имота е общинска, но засега това съдебно решение все още не е влязло в сила.

Теренът, върху който е разположена автокъщата, разбира се, има оплетена история от началото на века. Той е предоставен на наемателя "Минкин - Албена Минкин" през 2008 г. (тогава кмет е бил Бойко Борисов) без конкурс, каквото е изискването. Преди това - през 2003 г., "Софийски имоти" продава на въпросната фирма прилежаща сграда с площ 88.5 кв.м първи етаж и 52 кв.м втори етаж за сумата 87 хил. лв. В момента тя изпълнява функцията на офис на "Капитолия". От нотариалния акт става ясно, че сделката е сключена на цена с 45 хил. лв. по-ниска от данъчната оценка - тогава 132 хил. лв.

Реалните собственици на бизнеса с продажбата и вноса на луксозни автомобили са Петър Георгиев и Салех Асил (братовчед на убития Фатик) през фирмата "Софтрейд 2003". Любопитна подробност е, че съпругата на Влади Калинов, бивш шеф на ДНСК (след като преди това беше отстранен от поста директор на столичната дирекция "Строителен контрол") - Гергана Остришева-Калинова, е била съдружник на Салех Асил от 2009 до 2012 г. в дружеството "Ню арт кънстръкшън", което след това става негова еднолична собственост.

Според Трайков потвърждението, че теренът е общинска собственост, би трябвало да дава право на общината да премахне постройките. "Безумно е това, което се точи там - те са с изтекли договори, прехвърляли са ги между фирми, има приватизация, строили са без разрешение, целият набор от нарушения е там. И аз не можех да повярвам, че се стигна до отмяна на заповедта, но, ето, стигна се", казва Трайков. Очаква се и теренът, върху който се намира "Веселото село", също да бъде разчистен от незаконните постройки.

Победите на район "Средец" са добро начало за това, което трябва да се свърши, за да може Борисовата градина да заприлича на истински парк. Със сигурност "отвоюване" на къпалня "Мария Луиза" и на други частни терени като Летния театър е много по-трудно, а досега кметът на София Йорданка Фандъкова само е давала обезщетения за "връщането им", които не са изпълнени. В голяма степен бъдещето на знаковите места зависи от Подробния устройствен план на Борисовата градина, който в момента е в процедура по обработване на възражения и после следва да бъде гласуван от общинския съвет. Тогава ще си проличи и дали ще бъдат оставени познатите "вратички" към застрояване.

Все още няма коментари
Нов коментар