🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Проектът за новия стадион е на българската архитектурно-инженерна компания ИПА, която смята, че сградата може да бъде завършена за година и половина от началото на строителните действия.
Проектът за новия стадион е на българската архитектурно-инженерна компания ИПА, която смята, че сградата може да бъде завършена за година и половина от началото на строителните действия.    ©  Славчо Кузмов

Кой стои зад новия стадион на ЦСКА

Клубът прие нов акционер, след като стана ясно, че ще строи в Борисовата градина

Проектът за новия стадион е на българската архитектурно-инженерна компания ИПА, която смята, че сградата може да бъде завършена за година и половина от началото на строителните действия.    ©  Славчо Кузмов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ЦСКА вече е съсобственик на стадиона в Борисовата градина и базата в Панчарево.
  • Инвестицията е частна, а бюджетът е подсигурен уверяват представители на клуба
  • Новият партньор на Гриша Ганчев е фондация, свързана с хазартната "Уинбет".

Футболните клубове в България не притежават стадионите, на които играят мачовете си. Повечето, построени от държавата по времето на социализма преди повече от половин век, са почти изцяло амортизирани. За да ползват съоръженията, клубовете плащат наемна общината или взимат имота на концесия от държавата. Във всички случаи стадионът представлява постоянен разход за поддръжка, което обяснява занемареното състояние. Защо да пазиш или развиваш нещо, което не е твое.

Досега огромна част от инвестициите в спортна инфраструктура в България са държавни и общински. Ако обещанията се изпълнят, ЦСКА ще бъде огромно изключение от правилото, след като на 24 април обяви планове за нов стадион, финансиран изключително от собствениците му, срещу което те получиха дял в смесено дружество с държавата и права върху земи в центъра на София.

Лукс в парка

Новият стадион на ЦСКА е проектиран да побира по-малко зрители от стария, но всички места ще бъдат на "закрито" под козирка. Сектор А ще разполага с най-много удобства, като в останалите сектори се предвижда да има обособени будки за храни и напитки. Стадионът се цели в най-високата категория - 4 на УЕФА, когато бъде завършен, като според проектантите "Иво Петров - архитекти" построяването му ще отнеме около година и половина.

През това време отборът ще домакинства на националния стадион, а академията на тима ще бъде преместена в "Панчарево" за постоянно. Причината за изместването на юношите е, че терените ще бъдат превърнати в алеи, засадени с дървета и "върнати" на Борисовата градина. Проектът е на стойност около 90 млн. лева, но не е изключено сметката да набъбне с времето.

Как имотите влязоха в дружеството

Плановете за нов стадион в Борисовата градина не са новина. Дружеството "Арена ЦСКА" е учредено още през 2019 г., а през декември 2021 г. Гриша Ганчев, собственик на клуба, показа част от плановете и заяви пред bТВ, че забавянето от страна на спортното министерство с оценката на имотите е увеличило стойността на проекта с над 30 млн. лева.

Основният проблем беше кой ще контролира имотите. Два месеца преди официално да представи сегашния проект, клубът успя да се договори със служебното правителство. На 9 февруари 2023 г. чрез държавното дружество "Сердика спортни имоти" Министерството на младежта и спорта апортира земята, върху които са построени стадионът (и тенис кортовете в Борисовата градина) и базата в "Панчарево", в ново дружество - "Спортни имоти Българска армия", като ги оцени на около 28.5 млн. лева

След като внася една четвърт от сумата - малко над 7 млн. лева, "Арена ЦСКА", чийто едноличен собственик е "ПФК ЦСКА - София", се превръща в равнопоставен партньор на държавата и на 20 февруари се учредява "Спортни имоти Българска армия". Според Данаил Илиев, изпълнителен директор на смесеното дружество, в момента се търси трета фирма, която да управлява стадиона.

В устава на публично-частното дружество е записано, че решенията се вземат с пълно единодушие. Историята в България обаче познава случаи, в които такива дружества се изплъзват извън публичния контрол чрез увеличение на капитала - тъжният пример с Пловдивския панаир го доказва.

Кой ще дава парите

"Финансирането на стадиона е изцяло осигурено от собствениците. Това е частна инвестиция. Бюджетът е осигурен" - така отговори на "Капитал" по време на представянето на стадиона Филип Филипов, един от двамата изпълнителни директори на футболния клуб, без да навлиза в подробности. Но кои са тези собственици?

През 2021 г., в ефир Гриша Ганчев казва: "Три инвеститора има за стадиона: аз, Инджов плюс един друг, който не ми е позволил да му споменавам името." Споменатият по име Инджов е Юлиян Инджов - собственик на една от големите строителни компании в Южна България - "Иса 2000". Оттогава насам обаче ситуацията се промени.

На 22 февруари тази година, две седмици след апорта на "Българска армия", клубът обявява нов акционер и нов (втори) изпълнителен директор. Новият акционер е новоучредена фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука" регистрирана в Габровско. Клубът потвърди през март за преструктуриране, като Филипов заяви на пресконференция, че собствеността ще бъде разделена по следния начин: 40% за Ганчев, 40% за фондацията и 20% ще бъдат заделени за легендата на отбора - Христо Стоичков.

Фондове и инвестиции

Според Търговския регистър обаче едноличен собственик на клуба от 6 януари до 3 април е дружеството "Спорт инвестмънт", на което Ганчев (и Инджов) прехвърлят акциите си. На 3 април "Спорт инвестмънт" пък прехвърля на Стоичков 20%, като запазва мажоритарен дял от 80%. В самата "Спорт инвестмънт" също се забелязват рокади. Едноличният собственик на капитала Николай Куманов в края на февруари разпределя акциите си 50/50 на две фирми - "Литекс" и "Фонд Спорт".

Според Търговския регистър "Литекс" е собственост на офшорна компания, чиито собственик е Данаил Ганчев, син на Гриша Ганчев, докато "Фонд Спорт" принадлежи на учредената в с. Дряново гореспомената фондация. Нейният учредител - Данаил Илиев, е мениджър в хазартни компании като "Уинбет" и "Инбет", които се свързват с Валтер и Георги Папазки. В учредителния акт на фондацията не се упоменават членовете на фондацията, но е описано, че членството се предава по наследство.

Все още няма коментари
Нов коментар