🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

90 млн. лв. по-късно: "Локомотив" и "Ботев" се връщат на стадионите си

Без каквито и да е инвестиции в строежите пловдивските клубове ще стопанисват стадионите срещу наем от 5 хил. лв. на месец

Стадионът "Христо Ботев" с площ 61 хил. кв.м ще се отдава под наем за скромните 5.5 хил. лв. на месец
Стадионът "Христо Ботев" с площ 61 хил. кв.м ще се отдава под наем за скромните 5.5 хил. лв. на месец
Стадионът "Христо Ботев" с площ 61 хил. кв.м ще се отдава под наем за скромните 5.5 хил. лв. на месец    ©  Огнян Георгиев
Стадионът "Христо Ботев" с площ 61 хил. кв.м ще се отдава под наем за скромните 5.5 хил. лв. на месец    ©  Огнян Георгиев
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Двата стадиона, чиято обща инвестиция ще надхвърли 90 млн. лв., се връщат за стопанисване на едноименните футболни клубове.
  • Средно по 5 хил. лв. на месец, или 123 хил. лв. общо годишно, ще получава общината от наеми.
  • От клубовете за момента запазват мълчание за бъдещите си планове.

Пет хиляди лева на месец. Толкова струва наемът на нов стадион в България. Можем да твърдим това убедено, защото единственият нов стадион в страната от над 40 години насам - този на "Ботев" (Пловдив), беше отдаден под наем на сесията на общинския съвет в Пловдив на 6 април срещу тази сума.

Почти единодушно представители от всички политически партии дадоха зелена светлина на двата пловдивски клуба - "Ботев" и "Локомотив", официално да се върнат на стадионите си за състезания и тренировки срещу месечен наем. С това дългогодишната сага около построяването на двата стадиона - единият почти в центъра на града, а другият - в парк "Лаута", която стана и причина да бъде поискана оставката на кмета Здравко Димитров, най-накрая върви към финал.

Тя ще струва на общината и държавата около 90 милиона лева, което прави още по-озадачаващо защо са определени толкова ниски наемни цени. Нито един от двата клуба не е инвестирал до момента в реконструкцията на съоръженията - а простата сметка показва, че с този наем общината ще си възвърне инвестицията след малко повече от 7 века. Нито "Ботев", нито "Локомотив" отговориха на запитванията на "Капитал" за разговор по въпроса за детайлите по бъдещото управление на стадионите и финансовите разчети за тях. Според Търговския регистър официален собственик на "Ботев" към момента е Антон Борисович Зингаревич, който е руски гражданин с официално пребиваване в Израел, а на "Локомотив" - бизнесменът Христо Крушарски.

Гласуванията минаха в отсъствието на фенове или клубни представители, без обсъждане на финансовото въздействие от тях, както и без съществени промени в предложеното от общинската администрация. Решенията бяха допълнени само с изискването да се изпълнят веднага и да се осигури ложа за кмета и за председателя на общинския съвет, но не и за областния управител, защото въпреки че е представител на държавата, според общинския съветник от "Кауза България" той "не е направил нищо".

Стадионите се предоставят по Закона за спорта - в готовите им игрищни части, като след цялостното им завършване ще бъде проведена нова процедура - отново по Закона за спорта или по Закона за концесиите, твърди кметът Димитров.

3 лева на седалка на година

Съгласно решението на Общинския съвет "Ботев" ще плащат 5,5 хил. лв. на месец (или 60 хил. лв. годишно), за да използват стадиона. Това е минималната наемна цена за преотдаване на общинската собственост (базата е 0,05 лв./кв.м външна площ и 0,15 лв./кв.м на помещения). Сумата в този ѝ размер е съвсем леко по-висока от средната наемна цена на 350 кв.м офис пространство в Пловдив. Малко по-малко ще плащат "Локомотив" за своя стадион - 4,8 хил. лв. месечно (или 57.6 хил. лв. годишно), което също се равнява на заложения минимум.

Тъй като в България няма прецеденти, можем да сравним с такива в Европа. Стадионът на "Уест Хем Юнайтед", изграден за олимпийските игри през 2012 г. и с 60 хил. места, е с годишен наем 2.5 млн. паунда - около 41 паунда на седалка, което също се определя за сравнително ниско в тези среди. Тъй като той е с три пъти по-голям капацитет от стадион "Христо Ботев", релевантен наем тук би следвало да е около около 770 хил. паунда годишно. Друг по-близък пример има с италианските "Интер" и "Милан", които делят стадиона "Сан Сиро" в Милано и заплащат общо по 8.5 млн. евро на година, което е 111 евро на седалка. За сравнение - при "Ботев" това съотношение ще е 3 лева на седалка.

Естествено, разликата в парите, които големите европейски клубове прибират всяка година, с тези в България са огромни, но при липсата на коментар от клубовете или от общината за мотивацията зад тези цифри е сложно да се прецени защо това е избрано като добра практика.

Заложена е и 20 хил. лв. гаранция за всеки от двата стадиона, която изглежда пренебрежимо малка и по-скоро символична на фона на направената инвестиция в двете съоръжения. Още повече историята дотук показва, че за решенията на собствениците (честата им смяна и лошата финансова политика, водена дотук) плаща общината, а дори и държавата, но не клубът, какъвто бе случаят с бутнатия от Цветан Василев жълто-черен стадион, а впоследствие и неизпълнените от Георги Самуилов обещания за инвестиции.

Съгласно договора общината си запазва правото да използва стадионите за свои нужди - културни, обществени и други, като това прави още по-озадачаващо каква ще е договорката с клуба за възвръщането на средствата и използването на съоръжението. Общината се ангажира също и да прави ежемесечни огледи за състоянието на стадионите.

От Коматево на Центъра

Въпреки че сключването на договора между "Ботев" и общината бе официално оповестено от кмета Здравко Димитров едва миналата седмица, още на 6 март на своя пресконференция от ръководството на "Ботев" обявиха, че са в напреднал етап на договаряне. Единствената пречка това да се случи по-рано по думите на прокуриста Асен Караславов беше завършването на първия етап и акт 16, след които стадионът да получи лиценз за "Efbet лига" и VAR.

Вълнението около завръщането на "Ботев" на стадиона е голямо. "След толкова години чакане аз съм учуден, че въобще ме питат защо бързаме да се нанесем. Аз самият чакам това преместване цяла година и съм уморен, а всички ботевисти чакат това преместване от 10 години. Колкото по-бързо почнем да използваме стадиона, толкова по-бързо ще се натъкнем на проблемите, които крие, ще можем да се приготвим успешно за следващия сезон 2023-2024 година", обясни директорът на клуба Герман Чистяков на официалната пресконференция на "Ботев" на 6 март.

От изказването на Чистяков става ясно, че клубът тепърва предстои да се запознава със стадиона и очевидно не са били ангажирани в процес през изминалите две години. Основен потенциален проблем, върху който акцентира Чистяков, е този с паркирането и трафика в дните, когато има мач - въпрос, който до момента общината удобно не засягаше.

"Ботев" многократно отклонява въпроси на "Капитал" по отношение на това как планира да стопанисва новия си стадион. Според директора на клуба обаче връщането на отбора на стадиона ще им помогне да постигнат финансова независимост, така че да разчитат на собственика Антон Зингаревич. По негови думи пускането на стадиона в експлоатация ще има цялостно положителен ефект - за много локални бизнеси като кетъринг, поддръжка и др., както и между 100 и 200 работни места за стюардите.

"На този етап ние инвестираме в оборудването на целия спортен сектор. С получаването на все повече постъпления това ще бъде инвестирано обратно в стадиона. Както знаете, сектор А няма да бъде в изцяло нормална експлоатация. С постъпленията от мачовете ние ще можем да подпомогнем нещата да бъдат завършени в този сектор. Ще доразвиваме самия стадион. Но нека не забравяме, че има и втори етап на строителството. Надяваме се, че по време на втория етап ще бъдат направени и някои други неща", коментира на 6 март Чистяков.

Втори етап включва доизграждането на козирката и обличането на стадиона с окачена фасада, което ще струва още около 16-18 млн. лв. (виж карето).

Въпреки взетото решение днес и моменталното му изпълнение (т.е. без да се чака срокът за обжалване) остава под въпрос дали стадионът ще е годен за експлоатация на 29 април, когато тимът трябва да изиграе първия си мач там срещу "Левски". По думите на Владимир Славенски, съветник от ДБ, на нарочно създадената комисия, която да следи за разходваните по стадиона средства, е представен доклад от надзорната фирма, в който са посочени различни пропуски в конструкцията, които не са били отстранени от изпълнителя.

Какво остава да се направи по "Колежа"

На днешната сесия бе взето и друго решение, което засяга стадион "Христо Ботев" - даде се съгласие от съветниците общината да предвиди първите 6 млн. лв. в разчета за тази година, като още два пъти по толкова трябва да се даде през следващите две години с цел да се завърши козирката, външната облицовка и стадионът да отговаря на изискванията за УЕФА 4.

"Вижда му се краят, дайте да го доизбутаме", коментира Константин Георгиев от "Кауза България", с което обобщи мнението на всички съветниците. Решението среща мним отпор, като основната съпротива бе не за парите, а за начина, по който да се случи даването, така че изпълнителят да получи исканата от него гаранция - дали чрез анекс (както стана накрая), чрез запис на заповед или банкова гаранция.

За да се завърши целият проект, ще са нужни още 18 млн. лв., с което общата му стойност ще набъбне до близо 60 млн. лв. Тъй като общината обаче не разполага с този ресурс, изпълнителят ПИМК в лицето на собственика Илиян Филипов се съгласи да направи нужните разходи за своя сметка, а общината да му ги изплати в три бюджетни години, така че проектът да не се бави допълнително.

Завинаги на "Лаута"

Далеч по-енигматични, що се отнася до строежа и управлението на своя стадион, са от черно-белия клуб "Локомотив", където реконструкцията на съоръжението върви без оплаквания от възложителя или строителя и без драстично увеличение на цената. Стадионът се очаква да струва малко над 30 млн. лв., като вече е завършена работа по трибуна "Бесика", като напредва работата и по трибуните "Спортклуб" и "Южна". В края на годината трябва да започне изграждането на централната и най-голяма трибуна на стадиона, като за разлика от "Христо Ботев" за изграждането ѝ ще бъде проведена нова обществена поръчка за проектиране и изпълнение.

За разлика от "Ботев", "Локомотив" и феновете са в пъти по-спокойни през изминалите две години, въпреки че за реконструкцията на техния стадион (който е само с 6 хил. места по-малко) многократно бяха заделяни по-малко пари, а според крайните изчисления той ще струва точно наполовина от стойността на "Христо Ботев".

Основната причина за мълчанието вероятно е, че "Локомотив" все пак използва своя стадион (въпреки липсата на договор - било то наемен или концесионен) - доколкото ремонтът го позволява, тъй като всяка от трибуните се прави, след като се завърши предишната, а теренът е непокътнат. Единствените разходи, които отборът е покривал по отношение на ползването на съоръжението до този момент, са били за консумативите - ток, вода, отопление и др.

До редакционното приключване на текста от черно-белия тим не отговориха на изпратени до тях въпроси от "Капитал" във връзка с бъдещите им планове за управление на стадиона.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    poc43676331 avatar :-|
    poc43676331
    • - 1

    Има някои неточности в статията относно ст. Хр. Ботев:

    “Нито един от двата клуба не е инвестирал до момента в реконструкцията на съоръженията”
    Преди общината да започне да финансира строежа, стадионът бе на концесия и клубът вложи около 10 млн. лв. по времето на КТБ.

    “което прави още по-озадачаващо защо са определени толкова ниски наемни цени”
    Защото се дава под наем само терена и трибуните за спортни цели, търговските площи остават на общината.

    “а простата сметка показва, че с този наем общината ще си възвърне инвестицията след малко повече от 7 века”
    Това е обект от социално и обществено значение за града, както градската градина например - инвестицията в нейния ремонт съвсем никога няма да се върне.

    “и стадионът да отговаря на изискванията за УЕФА 4.”
    Това ще стане като се довършат вътрешните помещения, което за сега не е предвидено поради липса на средства.

    Заслужава да се спомене и крайното безхаберие и некомпетентност на общината в качеството й на възложител на строежа.

    Нередност?
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 2

    тези стадиони са една отвратителна кражба от бъдещето на пловдивчани

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1

    Чекаме и у Варна бившият Юрий Гагарин да бъде достроен.
    Кога ли?..

    Нередност?
Нов коментар