Да започнем от блока: Три идеи на новата управа за по-добра жилищна среда в София

Празните жилища - под наем, фонд за облагородяване на предблоковите пространства и мерки за по-малко коли са сред предложенията на "Екипът на София"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общината може да подобри имотния пазар, като стимулира собствениците да отдават празните жилища под наем, смята арх. Любо Георгиев от "Екипът на София".
  • Възможни решения на проблема с колите са по-високи данъци за втора кола, паркинги в кварталите и подредени паркоместа.
  • Ключова реформа ще е промяната в междублоковите пространства и комуникацията с хората.

Представете си, че пространството пред вашето жилище изглежда различно: имате паркомясто, което не пречи на достъпа; площта пред блока или кооперацията се е превърнала в минипарк с кът за градско земеделие, пространство за игри на деца или за спорт; на покрива има соларни панели, свързани с детската градина и супермаркета в съседство.

Това не е космическа идея - в много градове в Европа тази визия е факт, но в София изглежда далечна. Тя обаче може да е отправната точка за новата управа, така че да вкара София в ритъм със съвременните практики. Разговорът за по-подреден град задължително минава през жилищната политика и данъците, защото те са застинали извън времето и пазара, докато публичните места са занемарени и няма средства за тях. Това са непопулярни мерки, а времето за въвеждането им обикновено е в началото на мандата. Идеите на арх. Любо Георгиев, ръководител на "Екипът на София", една от организациите, подкрепили кандидатурата на Васил Терзиев за кмет, са много: празни жилища, които да се отдават под наем, данъчна политика, близка до пазара, нов фонд "Благоустройство" за добра градска среда и т.н.

Въпрос на смелост ще е новата власт да ги реализира и в най-добрия вариант това ще отнеме време - на фона на неразборията в Столичния общински съвет и битката за мнозинство (виж текста на стр. 20). И все пак си струва да бъдат забелязани, защото стъпват на реални данни и експертни анализи през годините.

Празните жилища - под наем

В София има близо 200 хил. празни жилища: този факт наскоро се завъртя из медиите заедно с примери за решения от други страни и събуди интерпретации, че общината може да ги "иззема" от собствениците и да настанява хора в тях. Новината за празните домове не е нова, тя излезе след преброяването на НСИ от 2021 г., като според данните, декларирани от хората, внушителните над 30% жилища в София са празни.

Според арх. Любо Георгиев общината може да съдейства и стимулира собствениците всъщност да печелят от инвестицията си, вместо тя да стои замразена, а в същото време да са от полза и за живеещите под наем. "Моята идея е да се вдигнат данъците за празни жилища. Това не е някакво наказание, а логиката е всички да спечелят - собствениците да се мотивират да ги дават под наем и да имат приход. Това не значи че някой ще ти вземе жилището, никой няма подобно право. Но и какъв е смисълът да инвестираш в жилище и то да седи с години празно и да плащаш етажна собственост, данък и т.н.", коментира арх. Георгиев и добавя, че идеята е да се подобри и имотният пазар. По думите му общината така или иначе няма капацитет да управлява огромен жилищен фонд, но с пазарни и нормативни инструменти може да подтикне към по-добро разпределение и използване на жилищния ресурс.

Актуалната тема за данъчните оценки на жилищата също е такъв пример - те реално нямат нищо общо с пазара в момента и затова финансовото министерство реши да предприеме решителната стъпка да ги завиши по настояване на сдружението на общините.

Нов фонд за по-добро място пред блока

В София в момента няма механизъм, който да отчислява средства за благоустройство на градската среда. Дотук рядкото обновяване на междублокови пространства обикновено се е случвало по европроекти. Според ръководителят на "Екипът на София" вместо това трябва да има целенасочена политика за междублоковите пространства - състоянието им засяга всеки жител на града, а кварталите са като негово огледало.

Идеята е първо да се селектират пространствата според нуждите от облагородяване по различни критерии, след това да се направи анализ на това как се използват сега и как гражданите искат те да се използват и накрая да се изработи задание за обновяване: нова детска площадка, повече дървета, по-добро осветление, изнесени встрани паркоместа и т.н. Накрая се търсят проектанти - с конкурс или задание, външни или вътрешни, включително и към съществуващите общински предприятия "Софияплан" и "Софпроект, за които идеята е да се реформират в едно по-голямо предприятие, което да се занимава с изработване на проекти и устройствени планове.

Нужен е и информационен сайт, където всеки да се осведоми - на прост език, за плановете и действията на общината в неговото междублоково пространство.

"Нашата цел не е само обновяване на физическата среда, а да създаваме общности. А такива се създават, когато хората заедно решават и заедно се грижат например за нова градина или новата беседка, под която се събират", казва арх. Георгиев.

Важен въпрос е и за поддръжката на новите междублокови пространства. "Проста сметка показва, че събраните имотни данъци от една панелка сега не могат да покрият дори ремонта на една детска площадка. Никъде не се събират пари за поддръжката на средата и това трябва да се промени", коментира арх. Любо Георгиев. Според него едно от решенията е създаването на фонд "Благоустройство", който да се пълни постепенно, но с публични пари.

Друга идея е изграждането на градска ВЕИ инфраструктура: фотоволтаици на покривите, използване на геотермална енергия - термопомпи и т.н., както и свързването им в локална мрежа между жилища, институции, обществени сгради, бизнес сгради в квартала. Това е възможно, защото пикът в потреблението на една детска градина или супермаркет например е през деня, а на домакинствата - сутрин и вечер. "От една страна, това е екологична енергия, от друга - ще има и икономически и съответно споделен интерес между хората, което е от полза за общностите", казва Георгиев.

Нови механизми и такси

За да се създаде фонд "Благоустройство" обаче, трябват промени в т.нар. закон за София (ЗУЗСО). През него могат да се създадат инструменти, които да помогнат за по-доброто прилагане на плановете, така че те да не остават само на хартия, но и да имат финансова подплатеност. "Като планираме, трябва да има етикетче с цената и етикетче с ползата. И съответно самият план да идва с инструментите за прилагането му. Дали ще вземем заем, за да реализираме даден парк, дали ще повишим данъците на живеещите около него, които ще имат плюс, защото пък ще се вдигнат цените на имотите там, или точно обратното - няма да повишаваме данъци, но ако видим, че развитието на парка вдига цените на имотите, 50% от добавената стойност, която се оценява, ще я сложим върху годишния данък. Плановете създават добавена стойност. Защото един план превръща евтина земя в много скъпа. И изведнъж ставаш собственик на имот, който е със 100 пъти по-голяма стойност от преди", казва арх. Любо Георгиев.

Но практиката досега масово е създавала само хаос: пример са плановете за кварталите "Манастирски ливади" и "Кръстова вада", с който общината се е ангажирала да прокара улици, да изгради детска градини, паркове и т.н. Но не е казала откъде ще намери пари за всичко това и то не се случило. Въпреки това е разрешила строителство и цените на имотите там са се увеличили безконтролно.

Да разберем, че колата е лукс

Колите в София вече гонят един милион и градът не успява да ги поеме, да не говорим за ефектите: шум, замърсяване, лоша и стресираща среда, инциденти. Причината е, че да имаш кола в София е много по-евтино в сравнение с други европейски градове, а общината досега не е показвала, че пространството, заемано от коли, ѝ е ценно.

Арх. Георгиев вече заяви публично идеята си за по-високи данъци за втора кола, каквато притежават много семейства. Заради ограничените пространства и липсата на паркоместа в кварталите коли - особено вторите автомобили, паркирането е безразборно - от двете страни на улицата, в тревни площи, на завои и т.н.

Друга мярка е изграждането на паркинги или просто ново подреждане - да е ясно къде може да се паркира чисто пространствено. "Ние не искаме целият град да се превърне в един огромен паркинг. Трябва да видим колко е ограничено пространството и да се спазва правилото къде може да паркираш и къде не", смята арх. Георгиев.

Но преди всичко трябва да се започне с информационна кампания, обяснения, визуализация, анализи на общинската собственост. "Ако има нещо, на което бих поставил тотален акцент, всъщност е именно възраждането на комуникацията между гражданите и общината, която липсваше досега и това е довело до много от проблемите, които трябва да се решават сега", обобщава арх. Георгиев.

Арх. Любо Георгиев:

Главният архитект не трябва да отговаря и за устройственото планиране





Каква реформа е нужна според вас в Направление "Архитектура и градоустройство"?

Предлагаме подреждане на отговорностите, не си измисляме някакви невероятни неща. В момента ръководителят на структурата е и главен архитект. Искаме да направим така, че тази структура да се ръководи по различен начин, а главният архитект да отговаря само за вменените му задължения по закон. Той ще издава разрешителните за строеж, ще отговаря за контрола по строителството, за преместваемите обекти. Но вече ще има друга дирекция за устройственото планиране, която да се занимава с подробни устройствени планове, Общ устройствен план и др.

Какви ще са другите нови дирекции?

Предлагаме дирекция за културното наследство, която да е с фокус разширяването му, да помага на собствениците с проекти и разпореждане с имота; дирекция за градска среда и обновяване; дирекция за инженерно планиране; дирекция за устройствено планиране; дирекция за стратегическо планиране, която да отговаря за това всички стратегии на общината да се правят координирано, с една структура на съдържанието, с обвързани цели, ресурси, мерки, така че да работят. Аз винаги съм давал пример как стратегията за транспорт трябва да е обвързана с тази за зелената система например. Докато сега просто не се мислят заедно.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    imaligoogle_hr avatar :-|
    imaligoogle_hr
    • - 1
    • + 4

    Как ще гарантирате паркомясто?
    Те просто ще направят всичко в Околовръстното платени зони.

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 10

    Това да имаш наематели в един апартамент, не е толкова просто нещо. Не става само да им дадеш ключа и да се нанасят. Много хора не искат да дадат жилищата си под наем, защото от опит са се убедили , че разправиите да си получат наемите, щетите и последващият ремонт ( в някой случаи свързан и с изхвърляне и подмяна на част от обзавеждането) не си заслужават. Тук и не коментирам невъзможността да се прехвърлят партиди за ток, вода и т.н. на наемателите, нормална практика в Западна Европа. Така че според мен, тези с гениалните идеи да слизат на земята.
    ПС. Достатъчно е да посетите някой общински апартамент след като са се изнесли поредните наематели и ще разберете за какво става въпрос.

    Нередност?
  • 4
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 3
    • + 7

    Толкова много врели-некипели в една и съща статия отдавна не бях чел.

    Нередност?
  • 6
    grainis avatar :-@
    Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
    • - 1
    • + 4

    "Новата Управа" започва с повече простотии, отколкото очаквах. Явно ще играе дървото .

    Нередност?
  • 7
    grainis avatar :-|
    Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
    • - 2

    Ето как Дубай и Лас Вегас ще й гледат стоповете и ще й дишат праха на София - Проект "София 2.0 Футура" - sofia-futura.alle.bg - изграждане на изцяло нов Зелен Мегаполис в Софийското Поле, на няколко подземни и надземни нива, с автомобилен и обществен транспорт, снабдяване, паркинги и сервизна инфраструктура изцяло под земята, - вместо да крадете жилищата и колите на хората, умнокрасиви слабоумни кухоглавци такива . Проектът предвижда собствено производство на зелени биогорива, стерилно-чисти храни и структурни материали на почти нулева себестойност - напълно безплатни (за сметка на Проекта), за софиянци , и превръщане на София в Световен Зелен Технологичен Хъб .

    Нередност?
  • 8
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

    Просто данъците на имота трябва да са такива все едно е отдаден под наем. Пък който иска да го дава, а който не иска - не. Така е и в Сингапур. Ако наемът на такова жилище е 1000 лева на месец, 12000 на година, 10% са 1200 лева. Опс. Отделно такса смет. Така е в "белите" държави. А при нас - даже и тия дето отдават под наем лъжат на поразия и не плащат данък върху дохода. От друга страна трябва задължително да се плащат пари за общите части като в Германия. И тука едни 500 лева на година ако е не и повече. После ток и вода - трябва да са на абонамент - както е при GSM операторите с включени например 2 кубика вода на месец и 50 кВч ел енергия. Консумираш, не консумираш - плащаш абонамента. Та сумата набъбва добре и стигаме до нормалната за запад и други части на света - годишните такси по едно жилище колкото една добра брутна заплата.. 2-3000 лева или 1% от пазарната цена, че и нагоре ако е много скъпо жилището.

    Нередност?
  • 9
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 4

    Това с отнемането на собственост и община/неин фонд да се разпорежда с нея, отдавайки я под наем си е Вълко Червенков отвсякъде. Всъщност Вълко може да е придвижвал в йерархията дядото на Васко ДС-то...

    Как тия хора не могат да надкточат комунистическата си сянка!!

    Нередност?
Нов коментар