🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Кой (ще) управлява

Какво ще прави новият кмет на София

Програмата на новоизбрания столичен кмет Васил Терзиев е много различна от тази на другите кандидати, но той не беше питан за нея

Васил Терзиев започна кампанията си четири месеца преди изборите, но рядко имаше интерес към идеите му за управление на столицата
Васил Терзиев започна кампанията си четири месеца преди изборите, но рядко имаше интерес към идеите му за управление на столицата
Васил Терзиев започна кампанията си четири месеца преди изборите, но рядко имаше интерес към идеите му за управление на столицата    ©  Цветелина Белутова
Васил Терзиев започна кампанията си четири месеца преди изборите, но рядко имаше интерес към идеите му за управление на столицата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Програмата на новоизбрания столичен кмет е много различна от тази на другите кандидати, но той не беше питан за нея.
  • Сред по-любопитните идеи са създаване на изцяло ново звено за градско планиране, развитие на индустриалните зони, фонд за подобряване на училищата.
  • Има и конкретни транспортни проекти, с фокус върху трамваите и велоалеите, както и ясни условия за прозрачни обществени поръчки.

Обикновено когато нов кмет има шанс да дойде на власт, хората биха искали бързо да разберат как той ще промени нещата, от които са недоволни. Въпреки изчерпаното търпение на софиянци след 18 години управление на ГЕРБ в случая с Васил Терзиев това не беше съвсем така. Вероятно заради неверието, че нещо може да се промени сериозно, програмата му и като цяло проблемите на София останаха на заден план в предимно политическия характер на разговорите с него.

Заявката на Терзиев е за нова формула на управление, с нови ресори в общината, различна структура, участие на експерти. Зад кандидатурата му застана организацията "Екипът на София", ръководена от арх. Любо Георгиев, където има специалисти по различни аспекти на функционирането на един град, някои с минал опит в общината. Районните кметове пък ще са с повече правомощия и с по-голям бюджет, ако заявката за децентрализация най-после успее да стане реалност.

Много реформи

Акцентите в програмата са върху прозрачност и дигитализация - за снижаване на корупцията и свързаното с нея ниско качество на всички равнища, по-добър градски транспорт, по-добра среда за децата в училище. Има и доста детайли как могат да бъдат постигнати (виж по-надолу). Заслужава отделно внимание идеята за борба с презастрояването - чрез създаването на изцяло ново звено за градско планиране с дългосрочна перспектива. Понятието градско планиране е ключова част от общинското управление в други страни, но за България, включително столицата й, такъв подход е екзотика.

Целта е общината да спре да бъде само печат върху документи за строителство. Отговорностите по издаването на разрешения сигурно ще останат в ръцете на главния архитект. А новото звено ще се заеме с намирането на механизми, които да наложат цялостна визия за развитието на града в дългосрочен план.

"Трябва да борим преградите, бариерите север - юг. Ще трябва да инвестираме и фокусираме - да намалим възможността за застрояване на зелени терени, да рециклираме вече използвани площи като бивши индустриални терени. Ще трябва да работим за по-добър транспорт, тоест връзки между градските части, и разбира се, фокус върху градския транспорт и велосипедната мрежа", коментира арх. Любо Георгиев от "Екипът на София" за "Капитал" след обявяването на кандидатурата на Терзиев. В програмата му е изведено напред развитието на индустриалните зони и инфраструктурата в северните райони. Пред "Дневник" тази седмица Георгиев потвърди, че има голяма вероятност да оглави новото направление "Градско планиране и развитие".

Труден общински съвет

Прозрачността и функциите на общинските дружества са друг хроничен проблем, онагледен от Центъра за градска мобилност например или "Софийски имоти". Но преформатирането им минава през гласуване в Столичния общински съвет (СОС), който е техен принципал. Същото се отнася и за други реформи в програмата на Васил Терзиев като нова тарифна политика, интегрирана с други оператори, или дори нов паркинг.

Съставът на СОС не предполага лесна промяна. Съветниците на ПП-ДБ и "Спаси София" са най-много - 23-ма, но за мнозинство за решенията ще трябва да разчитат на подкрепа от другите групи, на ГЕРБ (14), "БСП за България"( 9), "Възраждане" (8), 3-ма от ИТН и 3-ма от "Синя София" (коалицията, издигнала Вили Лилков) и 1 от ВМРО. Eдин от възможните варианти е с т.нар. плаващи мнозинства, който носи рискове за прозрачността. Неофициално се говори и за вариант с мнозинство между ПП-ДБ-СС и БСП за преодоляване на модела на ГЕРБ.

А ето какво предлага кметът, както и мерките, с които ще го постигне:

#1 Строителство и ремонти по нов начин

Едно от най-честите обещания в тази предизборна кампания беше за край на "ремонта на ремонта" - емблематична за мандатите на Фандъкова практика. Според програмата на новия кмет това ще се промени чрез:

  • задължителни стандарти за качество на градската среда като компоненти в обществените поръчки.
  • проектиране с цялостна визия
  • прозрачни процедури и строг контрол върху изпълнението и качеството на влаганите материали,
  • стриктен контрол на всички ключови етапи на процеса от проектирането до въвеждането в експлоатация, което върви с реформа в ресор "Строителство".

Предлага се и въвеждане на "черен списък" за обществените поръчки на некоректни фирми изпълнители. Тази година това направи и Румъния. За целта обаче са нужни промени в Закона за обществените поръчки, като екипът на Терзиев се ангажира да ги предложи. Ще бъде ограничена практиката "инженеринг" (т.е. проектантът да е на заплата при строителя), а "най-ниска цена" няма да единствен критерий при поръчките, както е сега.

Другите решения са свързани с повече прозрачност - публикуване на финансова информация за изпълнението и дейността, създаване на оценка за риска от корупция на всяко административно звено, независими външни одити на ключови общински дружества и дирекции.

#2 Нови маршрути, велоалеи, паркинги, платена зона

"Има редица решения, които започват с това да се направи детайлен модел на трафика и да се премисли транспортната схема на София, която е на 30 години и са правени само повърхностни корекции", каза в интервю за "Капитал" и "Дневник" от лятото Васил Терзиев. Това означава маршрутите на градския транспорт да се оптимизират според това как реално се движат хората в града. Умни светофари ще дават приоритет на градския транспорт на кръстовища, което поставя отново въпроса доколко са "умни" сегашните. Предвижда се и довеждащ транспорт до и от метростанциите, както и вътрешноквартален електротранспорт за удобни връзки. Даден е пример с такава връзка между кварталите "Дружба 2", "Димитър Миленков", "Абдовица" и с. Бусманци с кв. "Дружба 1".

Буферни паркинги на първо време трябва да има в "Овча купел 2", пазар "Красно село", автогара "Подуяне", при ул. Станислав Доспевски и при автостанция "Изток", тъй като ще позволят връзка с други видове транспорт и за тях са правени изследвания. Подробно представена е идеята за нови велоалеи, свързващи кварталите "Дружба", "Младост", "Люлин", "Дианабад", "Студентски град", "Надежда", "Хаджи Димитър", "Орландовци" с центъра. Срокът за това е две години. Предвижда се и изграждане на велоалеи по второстепенни улици,за да не се претоварват основните артерии. Говори се и за подземни и етажни квартални паркинги, които да намалят наземното паркиране по улиците, но детайли не са дадени.

В средата на октомври от "Спаси София" представиха идеен проект за обновяване на пл. "Възраждане", който включва подземен паркинг за 500 места. От там разработиха и други проекти за паркинги в кварталите по време на последния мандат, но предложението на Борис Бонев за изграждането им не беше прието.

В програмата има силен акцент върху развитието на трамвайния транспорт. "Ще започнем изграждането на нова трамвайна линия по част от бул. "Каблешков", както и по бул. "Копенхаген", бул. "Климент Охридски", пише в нея. Предвижда се и изграждане на на обособени или ограничени трамвайни трасета по булевардите с натоварен трафик като "Мадрид", "Дондуков", "Овча купел", "Христо Ботев", "Черни връх" и където е възможно, да са споделени с автобусния и тролейбусен транспорт.

#3 Повече зеленина и достъпна планина

Мерките за зеленината в града са по няколко линии: улична растителност, междублокови пространства, нови паркове, достъпна Витоша. Обещава се реализиране на планираните паркове, които са част от т.нар. зелени клинове - "Източен" и "Въртопо" до "Горубляне" и "Младост", парк "Могилите" в жк "Левски Г" , както и парк на ул. "Мур" в кв. "Манастирски ливади" и др. В този раздел са и идеите за зелени пояси покрай големите пътни артерии и изграждане на "джобове" за засаждане дървета. Активиране на Княжевския и Драгалевския лифт ще отнеме време - първо трябва да се създадат устройствен и управленски план за природния парк "Витоша". По-бърза мярка е автобусите до Алеко и Златните мостове да станат част от редовните линии на столичния градски транспорт.

#4 Детски градини и училища

На първо място ще се идентифицират места, които могат да се преустроят във временни филиали на детски градини, докато постепенно се изградят нови. Любопитна е идеята за "популяризиране на концепцията за създаване на "ведомствени" детски центрове към големи компании", но тя не е допълнително развита.

За училищата има доста амбициозни планове, което е донякъде очаквано предвид ролята на Терзиев като предприемач, създал най-успешната IT академия в страната. Предвижда се например общината да създаде фонд за подобряване на училищата със собствени средства и с такива, привлечени от дарители или спонсори. Идеята е през него да се осигуряват средства за допълнителна материална база, в случай че те се съгласят доброволно да ползват и прилагат система за оценка на качеството по стандарт, който има препоръчителен характер.

Предлагат се и програми за квалификация и професионално развитие на учителите в съответствие с общинската визия и стратегия за образованието. Акцент е поставен и върху дуалното обучение - в партньорство с бизнеса, за да увеличи дела на професионалните паралелки. Има и редица по-практични мерки, свързани със сигурността и безопасността в училищата - друг подценяван въпрос.

Всичко това, разбира се, на този етап са само обещания. Надеждите са, че няма да останат отново на хартия, което зависи и от жителите на София като най-заинтересованата страна.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 1
    • + 3

    Ще ви национализира апартаментите и ще направи втората кола - лукс :) Какво друго да направи новия кмет на СОфия... :)

    Нередност?
  • 4
    emil_ avatar :-|
    emil
    • + 1

    МОЧА! Да не си прави оглушки!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    Васко от ДС фамилията най-добре да не се опитва да прави нищо.
    Като гледам листата с партийни задачи, все са нелицеприятни:
    - драстично увеличение на Данък сгради;
    - драстично увеличение на данъка за втора и поредна кола;
    - отнемане на неползван 2 г жилищен имот .

    Леко гнусничко е, че всички тези програмни точки на ПП и ДБ не бяха огласени преди изборите, а ни бяха сервирани, когато няма и 15% от избирателите пратиха Васко от ДС фамилията на Московска.

    И да не се кахъри - от метафоричната институция до Правителствена, която винаги се членува, ще натиснат онова дебело банкянско мекотело и неговите посоченици в СОС на мига ще се сглобят със своите отрицатели и в София.
    Как ще се разбере ли? Ако Боби Бонев стане председател на СОС.

    Нередност?
  • 8
    geleto avatar :-|
    Гелето
    • + 3

    Първата работа на Васил Терзиев за кмет на София, още когато стъпи в СО в понеделник (13.11.2023) ТРЯБВА да е незабавното УВОЛНЕНИЕ на ВСИЧКИ директори на дирекции и началници отдели в СО, особено тези от НАГ, като започне с изгонването на главния архитект Здравко Здравков!
    Тази многогодишна управляваща корумпирана измет в СО трябва веднага да бъде разкарана, за да започне да се строи на чисто и почтено!
    Да се консултира с ДОБРИ юристи ако не знае как да го направи, при това бързо, според нашето трудово законодателство!
    Изисквам го, защото го подкрепих и на 1ви и на 2ри тур именно, за да започне многогодишното отлагане на прогресивното развитие на нашия град.
    Ако това не бъде направено (след поредния "исторически" и "десен/прогресивен" компромис), още в първите дни от своето кадруване в СО, то масовото внушение, че Васил Терзиев е свързан в Държавна Сигурност, руските капитали и сламен човек на ГЕРп ще започне да придобива РЕАЛНИ аргументи.

    Нередност?
Нов коментар