🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови избори за кмет ще има в Панагюрище

ВАС касира победата на Желязко Гагов заради един зле завързан чувал с бюлетини

Една секция и малката разлика между двамата кандидати предизвика касиране на изборите
Една секция и малката разлика между двамата кандидати предизвика касиране на изборите
Една секция и малката разлика между двамата кандидати предизвика касиране на изборите    ©  Надежда Чипева
Една секция и малката разлика между двамата кандидати предизвика касиране на изборите    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Резултатът от изборите в Панагюрище е недействителен и вотът трябва да се проведе наново, реши Върховният административен съд. Магистратите са оставили в сила решението на първата инстанция - Административен съд - Пазарджик, с което се установяват нарушения на изборния процес при провеждането на втория тур на местните избори на 5 ноември.

Тогава независимият кандидат Желязко Гагов бе избран с едва 28 гласа повече от опонента си - досегашния градоначалник от ГЕРБ Никола Белишки, който обжалва резултатите с мотивите, че имало нарушения в 15 секции.

На 27 ноември съдът в Пазарджик отсъди в полза на Белишки и обяви резултатите за недействителни, а решението бе обжалвано от Гагов, както и от местната избирателна комисия.

Върховните магистрати приемат, че правилно при установените от първоинстанционния съд нарушения на Изборния кодекс е налице опорочаване на изборния процес, което налага отмяна на обявения избор. ВАС посочва, че повечето от констатираните нарушения не са съществени, но има един незаобиколим проблем - секцията в село Попинци със 780 регистрирани избиратели и малко над 400 подадени бюлетини. Там проблемът е в начина на затваряне на чувалите с бюлетини и връзването им с канап, както и опаковането с тиксова лента и подписи, която позволява повторното им отваряне. Част от бюлетините са предадени в отделен плик, има очевидна немарливост при отчитането на гласовете и нередности в попълването на книжата. При разлика от под 30 гласа това се оказва фатално за резултата на Гагов.

"Следва да се отбележи, че констатираните от експертизата допуснати нарушения наистина сами по себе си не могат да променят изборния резултат, но допълнени към вече констатираните сериозни нарушения в Секция 25 само допринасят към вече изведения извод за опорочен избор на втори тур за кмет в община Панагюрище", пише в окончателното решение на ВАС.

Така една секция и малката разлика между двамата кандидати предизвика касиране на изборите.

Какво следва

Желязко Гагов, който упражнява кметските си функции от изборите насам, коментира пред "Капитал", че приема решението на Върховния административен съд.

Оттук насетне смятам да се кандидатирам отново, още по-амбициран с оглед на това, което успяхме да свършим в рамките на три месеца на управление на общината. Набрахме доста голяма скорост, наистина работим на високи обороти, за да случим това общината ни да бъде съкровището, което с гордост да споделяме с жителите и гостите на общината тук, и да стане място, в което си струва да останеш.

Желязко Гагов
Желязко Гагов

Гагов допълни, че с екипа му в момента са в диалог и чакат инструкции от ЦИК, за да се задвижи процедурата, която е предвидена в избирателния кодекс, така че всичко да е законосъобразно при прекратяването на правомощията на кмета, назначаване на временно изпълняващ длъжността и провеждане на нови избори.

Според Изборния кодекс датата на новите избори ще бъде обявена до един месец.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар