Съдът стана арбитър на местните избори

Административните съдилища установиха сериозни нарушения на изборния процес в Каварна и Хасково и касираха вота за общински съвет

При повторното преброяване на бюлетините в редица общини съдилищата установиха разминаване в отчетения от изборните комисии резултат и гласуването на избирателите
При повторното преброяване на бюлетините в редица общини съдилищата установиха разминаване в отчетения от изборните комисии резултат и гласуването на избирателите
При повторното преброяване на бюлетините в редица общини съдилищата установиха разминаване в отчетения от изборните комисии резултат и гласуването на избирателите    ©  Надежда Чипева
При повторното преброяване на бюлетините в редица общини съдилищата установиха разминаване в отчетения от изборните комисии резултат и гласуването на избирателите    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Непосредствено след края на местните избори миналата година Върховният административен съд (ВАС) отчете, че само за три дни след втория тур са подадени 248 жалби от кандидати за кметове и общински съветници, с които се оспорват резултатите от вота. От тях исканията за преразглеждане на резултатите от избора на общински съвет са 67, а на кметове - 149. Това, съотнесено към общия брой на общините в България - 265, означава, че в почти всяка община вотът е бил оспорен.

Защо има толкова много жалби

Че съдът ще се превърне в арбитър, беше ясно още преди вота. В навечерието на първия тур ГЕРБ и ДПС заедно с ДАНС продуцираха скандала с удостоверяването на машините от Министерството на електронното управление, след който ЦИК отмени машинното гласуване.

Провеждането на първия тур на изборите само с хартиени бюлетини допълнително се превърна в предпоставка за съмнения в честността на вота. Първо, защото в повечето общини избирателите гласуваха с три различни бюлетини - за общински кмет и кмет на кметство и за общински съвет, а в големите областни градове - София, Пловдив и Варна, и за кметове на райони. Това заедно с отчитането на преференциалния вот за съветници усложни значително преброяването на бюлетините от секционните избирателни комисии и предизвика съмнения за грешки при отчитането на вота. Още повече че за разлика от парламентарните избори, при местните понякога само няколко гласа могат да доведат до съществени промени в крайния резултат. А като към това се прибави и масовата практика за поправяне на протоколите с изборните резултати, обръщането към съда за решаването на изхода от изборите изглежда съвсем логична стъпка.

Машинното гласуване беше върнато при балотажа за кметове, но устройствата на практика бяха само принтери и това, че разписките се преброяваха заедно с хартиените бюлетини, също беше предпоставка за умишлени или неволни грешки при отчитането на вота.

Част от подадените след изборите жалби бяха отхвърлени от административните съдилища. Други обаче бяха уважени, а след констатирани нарушения при повторното преброяване на бюлетините изборите бяха касирани и съдбата на кметовете и общинските съветници ще се решава от Върховния административен съд (ВАС).

Цял арсенал от изборни нарушения

В края на ноември Административният съд в Добрич касира вота за общински съветници в Каварна, след като при повторното преброяване на гласовете установи съществени нарушения, които според магистратите са довели до "опорочаване на волята на избирателите". Делото беше заведено по жалба на местната коалиция "Българска прогресивна линия", към която се присъединиха и други партии. Съдът установи, че само в три от общо 30-те секции в общината преброяването на бюлетините и отразеният резултат в протоколите съвпадат. В останалите има разминаване в отчитането на действителните и недействителните бюлетини, като част от недействителните са отчетени като действителни. Магистратите посочват също, че в някои случаи отчетените като действителни бюлетини съдържат знаци и символи, различни от указания в Изборния кодекс начин на отбелязване на вота с "Х" или "V". В някои случаи има отбелязан вот за две или повече партии. Другото констатирано нарушение е, че в нито един от протоколите от секциите не е спазено изискването на Изборния кодекс при допусната грешка в попълването на данните от вота тя да се поправя, като сгрешеното се задрасква, а над него се записва действителният резултат, който се подписва от всички членове на СИК. Вследствие на това поправките в част от протоколите не могат да се разчетат.

Съдът установи също, че според протоколите на секционните комисии действителните бюлетини за общински съветници са 4230, а при повторното преброяване са намерени 3928, или с 302 гласа по-малко. Разминаване има и в броя на недействителните бюлетини. Според протоколите той е 1188, а при повторното преброяване се оказва 1059. Проверката установява, че има и още 418 недействителни бюлетини, които обаче са отчетени като действителни. Така общият брой на недействителните бюлетини става 1477.

Драстичното разминаване в обявения резултат след вота и установения от съда променя общинската избирателна квота, чрез която се определя броят на мандатите за общински съветници. Това променя и местата на формациите в общинския съвет в Каварна, поради което и административният съд в Добрич касира изборите.

Кой е отварял чувалите с бюлетини

Като най-съществено нарушение обаче съдът отчита факта, че нито един от чувалите, където се съхраняват изборните книжа и бюлетините, не е запечатан така, както изисква законът. "Бюлетините са в чувала или в насипно състояние, или в пликове, които са скъсани, отворени или такива, които са така затворени, че бюлетините се изваждат", казват в решението си магистратите.

Любопитно е, че вещото лице, натоварено с изготвянето на експертизата за видеонаблюдението, твърди, че при заснемането на броенето на бюлетините в секционните комисии само в три от тях или няма запис, или видеоизлъчването е било само за няколко минути. В останалите 27 секции не са установени интервенции в бюлетините.

Пред магистратите пък председателят на общинската избирателна комисия в Каравана твърди, че е отварян само един чувал с бюлетини. Всичко това предизвиква съмнението, че бюлетините може да са компрометирани постфактум. Подобни съмнения има и сред магистратите, защото в решението си те посочват, че незапечатаните чували с бюлетини и изборни книжа е "създало възможност впоследствие да бъдат нанесени корекции върху бюлетините".

Решението за касиране на вота за общински съветници в Каварна се обжалва и ВАС предстои да реши окончателно дали ще има нови избори за общински съвет.

Вероятни нови избори и в Хасково

И административният съд в Хасково също касира изборите за общински съвет в областния град. Делото беше по жалба на няколко политически сили, между които ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ВМРО. При повторното преброяване на бюлетините във всичките 152 секции в общината съдът установи, че в голяма част от секционните комисии има разлики в отчетените действителни и недействителни гласове. "Това е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, които имат съветници в общинския съвет", се казва в решението на съда за касиране на вота. То беше обявено на 1 февруари, но по-интересно е дали някоя от засегнатите страни ще го обжалва в 7-дневния срок във ВАС, който изтeчe в четвъртък. Според общински съветници от областния град обаче този срок ще се удължи, защото все още съдът не е връчил решението за касиране на изборите на две от заитересованите страни.

От общинската избирателна комисия (ОИК) в Хасково заявиха, че няма да предприемат хода с обжалването, а от ГЕРБ и ДПС, които имат най-голям брой общински съветници и съответно мнозинство, не казват открито дали ще оспорват решението на следващата инстанция. Неофициално пред "Капитал" от ГЕРБ заявиха уклончиво, че няма да обжалват, а от ДПС мълчат. Ако никой обжалва решението на административния съд, ще означава, че в Хасково ще има нови избори за общински съвет.

Оспорване на избори за кмет

ВАС предстои да вземе окончателно решение и за избора на кмета на Панагюрище Желязко Гагов, след като административния съд в Пазарджик касира вота. Жалбата беше подадена от прекия му конкурент на балотажа и бивш дългогодишен кмет на града Никола Белишки от ГЕРБ, който загуби само с 28 гласа. При повторното преброяване на бюлетините съдът констатира разминаване в броя на гласувалите според протоколите на СИК и положените подписи и приетия от ОИК брой гласували, който е със 17 избиратели по-малко. Освен това според съда има отчетени бюлетини за спечелилия кандидат, които обаче са невалидни. Проблемен е и резултатът в една секция, където бюлетините и изборните книжа не са били опаковани според изискванията, което позволява повторното отваряне на чувала.

Сложната ситуация в София

Доста сложна се оказва и ситуацията в София, където вотът за избора на кмета Васил Терзиев се оспорва по две линии. Едната е делото в административния съд в столицата по жалбата на пряката му конкурентка Ваня Григорова и в момента се сравняват протоколите с резултатите от машинното гласуване с флаш паметта от устройствата.

Срещу избора на Терзиев имаше и сигнал от лицето Александър Долев, който беше сезирал столичната ОИК с искане за проверка дали е напуснал фирма, в която кметът притежаваше малък дял, но този сигнал вече го няма на интернет страницата на ОИК - София. Според закона избраните за кметове трябва в едномесечен срок да се оттеглят от управленските органи на дружества, както и ако са ликвидатори, прокуристи или синдици на фирми. Ако такава несъвместимост се установи, кметът трябва да напусне поста си.

Същото лице - Александър Долев, е подал сигнал и във варненската ОИК с аналогично искане за проверка на съвместимостта на избрания кмет на Варна Благомир Коцев, въпреки че той вече показа документи, според които е напуснал визираните в сигнала дружества в Малта. Заради подобен сигнал - че не е напуснал едноличното си дружество, ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета на варненския район "Одесос" от ПП-ДБ Цветнен Цветков. Това стана след направена проверка за несъвместимост в Търговския регистър, според която той не е спазил едномесечния срок. Цветков заяви, че ще обжалва решението на ОИК във варненския административен съд.

Общинската избирателна комисия във Варна ще трябва да се произнесе и по още един казус, свързан с несъвместимост - за кмета на район "Приморски" Николай Желязков от ПП-ДБ. Срещу него има подаден сигнал, че е вписан като ликвидатор на еднолично търговско дружество.

Любопитно е, че и в двата сигнала за районните кметове, публикувани на интернет страницата на ОИК-Варна, не е посочено лицето, което ги подава.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    Да питаме младите полезни идиоти за "честните избори с машини" където всичко щяло да бъде честно. По-долнопробни и флашифицирани избори аз от последните 3-4 такива не помня. Младият полезен идиот не разбра, че всички демократични държави гласуват с бюлетина. Не разбра, че до сега не е открит по-добър начин в цял свят за таен вот от гласуване с хартиена бюлеритина в урна и броене на резултатите от всички заинтересовани.

    Нередност?
  • 2
    ydr17067826121219543 avatar :-?
    Константин Върганов
    • - 1

    До коментар [#1] от "scuby":
    Само да питам щом сте представител на будните "стари" (след като предполагам не сте от младите идиоти като мен) защо 18 години продължавате да избирате една и съща партия за управляваща и само се оплаквате след това от неангажираността на хората и "честните" избори на хартия ?

    Нередност?
Нов коментар