Медийна сергия | Кой има интерес от трети тур на местните избори

Един и същ човек атакува чрез сигнали до ОИК кметовете на София и Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев публикува документите, от които става видно, че няма участия във фирми в Малта
Кметът на Варна Благомир Коцев публикува документите, от които става видно, че няма участия във фирми в Малта
Кметът на Варна Благомир Коцев публикува документите, от които става видно, че няма участия във фирми в Малта    ©  Цветелина Белутова
Кметът на Варна Благомир Коцев публикува документите, от които става видно, че няма участия във фирми в Малта    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Местните избори приключиха преди три месеца, но за някои от спечелилите вота кметове в момента тече своеобразен трети тур. Причината е, че опонентите на част от новоизбраните кметове оспорват изборите в съда. За други пък има подадени сигнали в общинските избирателни комисии (ОИК) с искане за проверка дали са напуснали в срок управителните органи на дружествата, в които преди това са работили.

Според закона за местно самоуправление и местна администрация общинските и районните кметове и кметските наместници не могат да извършват търговска дейност, да бъдат контрольори, управители, прокуристи, ликвидатори или синдици в търговски дружества, както и да са в управителните, надзорните и контролните органи в тях по време на мандата им. Всеки новоизбран кмет има срок един месец след като встъпи в длъжност, за да излезе от управлението на фирмите. Често този срок се пропуска от новоизбраните кметове и ако някой внесе сигнал в СИК за проверка на съвместимостта, той ще трябва да напусне поста си.

Така стана с бившия кмет на Благоевград Румен Томов, който след като спечели вота през 2019 г., беше отстранен от поста след съдебно решение, защото не беше напуснал в срок едноличното си дружество, чийто управител беше. Сигналът беше подаде от опонента му на вота и бивш кмет на града Атанас Камбитов.

След сегашния местен вот подобен опит имаше първо с избрания за кмет на София Васил Терзиев, а от тази седмица и с кмета на Варна Благомир Коцев. И двамата са от коалицията ПП-ДБ и сменят дългогодишни кметове на ГЕРБ. Във вторник сайтовете "Дневник" и "Сега" съобщиха, че в ОИК във Варна има подадени сигнали срещу Коцев и срещу още двама районни кметове на града от ПП-ДБ - Цветнен Цветков в "Одесос" и Николай Желязков от "Приморски", че не са напуснали навреме фирмите си, след като са били избрани за кметове. "При Коцев нещата засега са леки - срещу него просто има сигнал за дружества в Малта, търси се информация. За колегите му обаче директно са стартирани проверки за несъвместимост - има данни за такава", написа "Сега". И обяснява, че в случая с кмета на Варна става въпрос за 9 търговски дружества в Малта, за които ОИК е поискала информация от Търговския регистър на островната държава, но отговорът е, че данните могат да бъдат предоставени само след изричното съгласие на Коцев.

"Затова комисията му дава възможност до 1 февруари да депозира писмено съгласие за предоставяне на извлечение от регистъра на Малта - за притежание на дялове или пък назначения. Освен това до 7 февруари Коцев директно може да депозира в ОИК документи, опровергаващи сигнала", пише "Сега". Изданието публикува и скрийншот от проверка в Malta Business Registry, която показва, че три от фирмите са заличени. Същото твърди и Коцев, който в страницата си във Фейсбук нарече "абсолютна лъжа" твърденията, че има действащи фирми в чужбина. "Всички дружества, свързани с корабния бизнес на семейството ми, са заличени още преди няколко години заедно със самата дейност. Още като областен управител, през 2022 г., преминах през всички възможни проверки за съвместимост с длъжността", написа Коцев и допусна, че атаката срещу него и районните кметове е "целенасочена и координирана от отстранената от власт партия (ГЕРБ - бел .ред.) и бившите ѝ активисти, понастоящем трудоустроени в ОИК", пише още той.

Сигналът срещу Коцев е подаден от името на Радио и телевизия "Истина и свобода" чрез лицето Александър Иванов. Според сайта на медията той е редактор в раздел "Настояща действителност".

Сайтът "Булевард България" обаче разкри, че става въпрос Александър Долев (Иванов е бащиното му име), който е бивш общински съветник и бивш зам.-кмет на Пловдив от времето, когато Славчо Атанасов беше кмет. "Долев беше част от ВМРО, но е минал и през други партии като "Конституционен съюз" и "Целокупна България". През 2015 г. комисията по досиетата откри негова принадлежност към бившата ДС като агент към Второ главно и Шесто управление", пише сайтът. И добавя, че зад името Радио и телевизия "Истина и свобода" не стои "нито радио, нито телевизия, нито търговско дружество". "Това е уебсайт, пълен с конспиративни теории за заговора на "глобалистите", фалшиви новини за "пръскане на кемтрейлс" и антиваксърски материали", пише изданието.

Освен срещу кмета на Варна Долев е подател и на сигнала за несъвместимост срещу столичния кмет Васил Терзиев в края на миналата година. Става въпрос за фирма, в която Терзиев е имал миноритарен дял, но 12 дни преди изборите е престанал да бъде съсобственик (което всъщност е позволено от закона, тъй като са забранени само мениджърските позиции).

"Търговският регистър показва, че вписването на решението за прехвърляне на дяловете е с дата 20 декември 2023 година. Заседанието на общото събрание за освобождаване на Терзиев е проведено на 13 ноември 2023 г., в деня, когато той положи клетва като кмет в СОС. Агенцията по вписванията обаче го е отразила с повече от месец закъснение", пише "Булевард България" и припомня, че тогава Терзиев излезе с позиция, в която заявява, че никога не е изпълнявал управленска функция във въпросната компания.

ОИК обаче не се произнесе по сигнала с аргумента, че ще поиска допълнителна справка от Търговския регистър. На 10 януари обаче Долев е допълнил сигнала си с информация за участие на Терзиев във фирми в САЩ и Великобритания, а ОИК се обръща към МВР и Министерството на правосъдието с искане да се изясни дали столичният кмет има участие в три фирми, базирани във Великобритания и една в САЩ. Тук пак ще повторим, че участията във фирми под формата на собственост на дялове и акции не са забранени от българския закон.

А доколкото Долев е от Пловдив, не е съвсем ясно какъв е интересът му да атакува кметовете на другите два големи града - София и Варна.

Все още няма коментари
Нов коментар