Започва проектиране за водоснабдяването на Пловдив и Хасково от каскадата "Доспат - Въча"

Служебният регионален министър Иван Шишков обяви, че проектът става от национално значение и се сформира работна група, но не се ангажира със срокове и суми

Обвяването на обекта за национален би трябвало да спомогне за преодоляването на сегашните пречки - намирането на средства и липсата на координирани действия между всички засегнати институции
Обвяването на обекта за национален би трябвало да спомогне за преодоляването на сегашните пречки - намирането на средства и липсата на координирани действия между всички засегнати институции
Обвяването на обекта за национален би трябвало да спомогне за преодоляването на сегашните пречки - намирането на средства и липсата на координирани действия между всички засегнати институции    ©  Цветелина Белутова
Обвяването на обекта за национален би трябвало да спомогне за преодоляването на сегашните пречки - намирането на средства и липсата на координирани действия между всички засегнати институции    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Проектът за водоснабдяване на Пловдив и Хасково от "Доспат - Въча" съществува от 80-те години, а дотук са правени два неуспешни опита за неговото реализиране.
  • Обявяването му за обект от национално значение ще помогне с намирането на средства и координирането на всички ангажирани институции.
  • Ще се формира работна група, която да подготви заданието за проектиране, и се очаква работата по проекта да се продължи от редовното правителство.

Само допреди няколко месеца проектът за водоснабдяване на Пловдив и Хасково от каскада "Доспат - Въча" изглеждаше да е отдавна забравен и почти нереализируем. Той засяга десетки населени места от Пловдивска област, индустриалните зони, както и немалка част от област Хасково и би осигурил устойчив модел на водоснабдяване посредством гравитачното донасяне на по-чиста вода от планината. Но досега не се правеше нищо за неговата реализация.

Днес обаче ситуацията изглежда, че може да се промени.

На работна среща в Пловдив, в която участваха представители на националната власт, както и местните органи и ВиК ръководствата от двете засегнати от проекта области - Пловдив и Хасково, стана ясно, че е взето решение проектът да бъде обявен за такъв от национално значение и работата по него да бъде възобновена. Този път амбицията е и да бъде финализирана.

На срещата присъстваха служебният министър на МРРБ арх. Иван Шишков, зам.-министърът Николай Шушков, кметът на община Пловдив Здравко Димитров, областните управители на Пловдив и Хасково Ангел Стоев и Красимир Ангел, както и председателят на "ВиК холдинг" Ирена Георгиева и ръководителите на дружествата в Пловдив и Хасково.

По думите на министър Шишков обявяването на обекта за национален с акт на Министерския съвет ще помогне за преодоляването на пречките за неговото реализиране, а именно по-лесното намиране на огромния финансов ресурс - стотици милиони левове (с което ще се ангажиране държавата) и по-бързото процедурно развитие посредством сформиране на работна група, в която да участват всички ангажирани институции и да координират действията си.

За момента не е ясно все още нито колко точно ще струва проектът, нито в какъв срок може да започне и да се осъществи. Тепърва предстои да се изготви задание за проектиране, като по думите на Шишков групата, която ще работи по заданието, ще бъде създадена в близките 10 дни.

Трети път за късмет

Проектът датира още от 80-те години на миналия век, като оттогава са правени два опита той да бъде реализиран, но безуспешно. Основната причина е нежеланието на институциите да се ангажират с толкова мащабен проект. Идеята за концесия също е била обсъждана, но отдаването на такъв важен обект на частен инвеститор не стои като опция, потвърждават многократно различните институции.

Нуждата от алтернативно водоснабдяване обаче отново го извади на дневен ред. От една страна, водоснабдителната система в момента в Пловдив и Хасково е неустойчива и струва все повече усилия на водните дружества да поддържат качеството на водата в изискуемите норми. "Водата става все по-близо до негодна за пиене. Съоръженията, които се използват за водовземане, са вече на границата на своя физически живот", коментира областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Поредният пример в тази насока беше и проблемът в пловдивското село Брестовица, където сондажните кладенци са замърсени от близо три години и хората нямат питейна вода. А ситуацията в Хасково е дори по-лоша - "там е най-тежкият проблем от гледна точка на всичко, което се случва в България, водата е изключително замърсена с уран, манган и нитрати и всички решения, които се предприемат, са краткосрочни", обясни Стоев.

От друга страна, пловдивското ВиК дружество подобно на много други в страната генерира сериозна загуба и натрупа огромни задължения през последната година вследствие на високите цени за ток - доколкото водата в града и областта се подава не гравитачно, а с електрически задвижвани помпи. Само за година - от август 2021 до август 2022 г., месечната консумация и разходите за енергия на ВиК - Пловдив, са се покачили двойно - от 760 хил. лв. до 1.6 млн. лв.

Ето защо са нужни дългосрочни решения, категоричен е областният управител Ангел Стоилов. По думите му до момента "са свършени доста неща, но на практика резултатите са почти никакви, а досегашната работа е била на парче".

Служебно наследство

"Държавата ще застане зад този проект. Докато сме на работа, ще работим всеки ден за решаването на този проблем", заяви министър Шишков, като обясни, че за да се задвижи процедурно, ще бъдат ангажирани всички министерства, които имат отношение към този проект - МРРБ, МЕ, МОСВ и др.

Прави го служебния кабинет, за да може да даде хоризонт на следващия редовен кабинет да продължи да го прави, за да имаме сигурност, че хората от региона ще получат добро водоснабдяване и ще го получат в едно обозримо бъдеще. Ще стартираме процеса заради това.

Иван Шишков
Иван Шишков

Служебен регионален министър

Очаква се работната група да бъде сформирана в рамките на идните 10 дни, като тя ще има за задача да изготви задания за проектиране, което да послужи впоследствие като основа за поръчка за идеен проект, за изготвяне на подробни устройствени планове и цялата останала документация, която е необходима.

Въпреки че Шишков определи действията на групата като "старт", а не като "рестарт", доколкото проектът се превръща в такъв от национално значение, по думите му предходните две предпроектни проучвания ще бъдат взети предвид и ще бъде анализирана свършената до момента работа, като основен акцент в работата на групата ще бъде да се изследват качествата на водата от каскада "Доспат - Въча", за да се гарантира, че вложената инвестиция е оправдана.

Техническото задание ще бъде единствено за довеждащия водопровод от Въча към Пловдив, като няма да включва водоснабдителната мрежа на Пловдив и другите населени места. Широкият времеви диапазон, в който обаче ще се реализира този проект, ще позволи на всяко от водните дружества да насочи управленски ресурс и инвестиции в посока на това да подмени остарелите си водопреносни мрежи, така че при заработване на каскадата цялата система да е изправна.

При предходните предпроектни проучвания сумата, на която е изчислена инвестицията, е около 400 млн. лв., като това са средствата, необходими за изграждането на водопровод, който да довежда водата до Пловдив. Неясно остава колко ще струва и удължението до Хасково. По думите на министър Шишков в момента се подготвя законопроект, който засяга именно Закона за ВиК и който цели да направи възможно чрез ВиК холдинга не само да се дават кредити на дружествата, а и да се финансират с държавни средства такъв тип проекти - както се очаква да се случи и с този. "Обявяването на проекта за национален има смисъл и в тази насока, защото следва държавата да застане зад това финансиране", обясни той.