Какво става със стадиона на "Ботев" Пловдив и кой управлява клуба

Футболното дружество и общината отново се скараха, а собственикът на отбора няма ясен план за бъдещето

Стадион "Христо Ботев" продължава да създава главоболия на местната управа
Стадион "Христо Ботев" продължава да създава главоболия на местната управа
Стадион "Христо Ботев" продължава да създава главоболия на местната управа    ©  Димитър Марков
Стадион "Христо Ботев" продължава да създава главоболия на местната управа    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Община и отбор се скараха за пореден път тази седмица за това кой и какво прави на стадион "Христо Ботев"
  • ПФК "Ботев" твърди, че има интерес да инвестира в довършването по строителните дейности, но иска промени в споразумението с общината
  • Напълно неясен остава моделът и стратегията, по която настоящите собственици управляват клуба, както и плановете им за бъдещето

Да се каже, че изграждането на стадион "Христо Ботев" е проблематично, би било доста меко. Вече почти три години по изпълнението на проекта има негодувания от почти всички страни в града, което продължи до самото му триумфално откриване.

След това неуредиците около него бяха позатихнали, докато тази седмица отново не избухнаха. Първо дойде уведомление от страна на община Пловдив, според което трябва да бъде разглобен фен магазинът на територията на паркинга на стадиона, тъй като той не е бил съгласуван и за неговото изграждане не е имало одобрение от страна на общината.

Това е странно или най-малкото закъсняло. Имайки предвид, че за отварянето на фен-магазина и неговото местоположение имаше публикации във всички местни медии още през април месец, а той работеше, когато кметът на Пловдив и представители на общината присъстваха на откриването на стадиона, това нарушение не е от скоро.

Нарушение не бе открито и през месец май и юни, когато според договора за отдаване за ползване на стадиона трябваше да се правят ежемесечни проверки от страна на общината.

Реакцията на клуб "Ботев" беше светкавична. В същия ден бе обявено, че ще потърсят промяна в договора чрез анекс, който ще бъде входиран за гласуване в общинския съвет още тази седмица (на 27 юли). Според него се признават инвестициите направени от страна на ПФК "Ботев" в подобряването на състоянието на стадиона, както и даването на конкретен срок, в който биха продължили сегашните договорни отношения. Предложението беше отхвърлено с две поредни гласувания.

Това няма да е последният опит за вкарването на този анекс. Предложението е входирано за гласуване на заседанието на общинския съвет на 2 август без нанесени промени или уточнения в него.

Така отношенията клуб-община остават неясни и пълни с въпроси.

Въпрос 1: как се ползва стадионът?

Сега ползването на новия "Христо Ботев" се предоставя срещу нищожната сума от 5.5 хил. лв. на месец по Закона за спорта до завършването на цялостния строеж.

В момента на клуба са предоставени само готовите игрищни части и трибуни, като след цялостното му завършване ще бъде проведена нова процедура по Закона за спорта или по Закона за концесиите. Предложението на клуба бе този срок да бъде с точно времетраене от три години и при липса на проведени процедури да се удължи автоматично на десет или до 2033 г.

Според собственика на фирмата-строител ПИМК (и доскоро участващ в оперативното управление на клуба) Илиян Филипов се очаква стадионът да бъде готов, както е по проект, до края на тази година, което означава, че клубът не трябва да чака толкова дълго.

При липса на провеждане на процедура по отдаване обаче биха важали сегашните клаузи, а именно наем от 5.5 хил. лв. на месец, но липса на възможност за ползване от страна на клуба на търговските обекти в стадиона.

Въпрос 2: кой и как инвестира в стадиона?

Принципно, Пловдив има да доплаща още около 18 млн. лв. за довършване на козирката, фасадата и търговските площи. Това беше решено да се прави разсрочено от общинския бюджет на три плащания в следващите три години.

Според Филипов собствениците на "Ботев" също искат да инвестират в съоръжението, защото са изникнали нови задачи, за които от клуба са преговаряли с общината. Причината е получаването на сертификат УЕФА 4.

Преди около 30 дена имаше оглед от страна на официалните представители на УЕФА. Комисията разгледа стадиона и според новите им изисквания стана ясно, че има нужда от допълнителни зали, като такива за журналисти и др. Има го и фактът, че проектът ни е от 2013 г. И така се появиха нови допълнителни СМР-та и дейности, които преди не бяха в проекта и не са включени в КСС. Клубът беше готов да инвестира в тези неща и искаше разрешение от общината. Така ако общината даде, ще се инвестира от клуба в тези допълнителни строежи, които се изискват от УЕФА. Но изглежда общината е богата и не иска да направи това

Илиян Филипов
Илиян Филипов

собственик на ПИМК

В самия текст към предложения анекс обаче никъде не са споменати строителни дейности, СМР-та или КСС, оставяйки вратичка за кои точно инвестиции става въпрос. Единственото нещо, което се споменава е, че "направените подобрения" са за сметка на клуба, а община Пловдив не дължи заплащане по тях.

Правенето на подобрения по стадиона, преди той да бъде завършен обаче създава ситуация, в която няма яснота около това чия принадлежност са в последствие тези подобрения, както и би дала възможността на отбора да предяви искове за материални обезщетения към общината в по-късен период.

В сходна ситуация беше Столична община със стадиона на "Витоша" Бистрица, домът на "Бистришките тигри". Дълги години те плащаха едва 643 лв. без ДДС за наем, но тази година бяха освободени да не заплащат и това. А за причина беше посочено не членството на Бойко Борисов там, а направените от клуба инвестиции за подобряване на стадиона.

Според Веселина Александрова, общински съветник от "Демократична България", клубът ще има неравностойно предимство в бъдещата процедура.

"Самото споразумение, което бе подписано през април месец, го намирам на ръба на закона, но беше направено в добра воля, така че клубът да може да провежда тренировки и спортни дейности на този обект. В днешното предложение ние видяхме едно заобикаляне на закона, чрез което да се избегне въобще отдаване на стадиона по процедура. Тук се казва, че ако не се проведе такава да може да се отдаде стадиона за 10 години, което е категорично заобикаляне на закона, който показва, че едно такова съоръжение може да се отдава само по конкурс", коментира Александрова.

От клуба цитират нуждата за конкретен срок на действие на споразумението за "целите на счетоводното отчитане на извършените инвестиции, както и на правилното им завеждане в амортизационните планове на ПФК "Ботев"АД". Такова изискване обаче липсва в законодателството, според Александрова, която е гласувала против предложението.

Запитване бе изпратено и до ПФК "Ботев", но до публикуване на статията отговор не бе получен от там.

Въпрос 3: кой все пак, управлява "Ботев" Пловдив?

Една от основните трудности при разнищването на въпроси като този е, че не е напълно ясно кой управлява един от най-големите и стари клубове в страната в лицето на ПФК "Ботев". Официално, собственик е Антон Зингаревич, син на руския мултимилиардер Борис Зингаревич, и бивш гражданин на Руската федерация (сменил гражданството с израелско след като руските танкове влязоха в Украйна). Той рядко е в България, а достъпът до него при визитите му в страната е строго ограничен до такава степен, че даже представителите на другите акционери в клуба от "Сдружение професионален футболен клуб "Ботев" все още не са имали среща с него. В момента Зингаревич пребивава в Дубай.

Членове на управителния съвет на ПФК "Ботев" от август месец 2022 г. освен Зингаревич са Слави Микински и Александър Ослан. Това е след няколко промени в последната година.

На 25 май тази година е основана и организацията "Членове на Професионален футболен клуб Ботев", където членове на управителния съвет са посочени Александър Ослан, Антон Зингаревич и Илиян Филипов. Според последния това дружество е създадено във връзка "с членските карти, които са като членски внос и притежателите им могат да станат членове на това дружество. Като всички членове да се ползват с преференциите и привилегии от спонсорите и пратньорите на клуба, но и тази идея пропадна. Оттеглих се. Не може да помогнеш на човек, който не иска да му помогнеш", споделя Филипов, визирайки оперативно ръководещия клуба Александър Ослан.

Ослан впрочем, е с интересно минало. Баща му е Борис Ослан, който е награден с отличието "почетен работник на морския флот", бил е генерален директор на "Первая стивидорная компания" в Санкт Петербург и с дълъг опит в предприятия на пристанището в града. През 2008 г. Борис основава компанията "Ослан инвест" в София, която отстъпва през 2015 г. на Виктория Ослан, а тя в последствие същата година на Александър. Семейната компания отново сменя ръце през 2017 г., когато едноличен собственик на капитала става Николай Николов, който е съдружник в "ДНД текстил" и "Стати пропъртис".

Александър Ослан е гражданин на Руската федерация. Първите му опити за бизнес в България са в оръжейна търговия и строителството. Първото включва създаването през 2011 г. на компанията "Хемус 2011" с цел производство на сглобяеми конструкции и съоръжения за военни цели, където е съдружник с Владимир Бояджиев и Георги Георгиев. Дяловете на "Хемус 2011" са прехвърлени на Борис Николов, а в последствие компанията преобразувана в "Бългериън дифенс инженеринг груп" с 90% собственост на същия Георги Георгиев и 10% на Галин Генов (бивш секретар на ресорната комисия в икономическото министерство, която се занимава с разрешителните и лицензите).

Интересен факт е, че Георгиев прехвърля компанията за спортен мениджмънт и договори на спортисти и мениджъри и свързани със спорта субекти "Юспорт" на Виктория Ослан в средата на декември 2022 г., около 3 месеца след като Александър Ослан става член на съвета на директорите на ПФК "Ботев".

Другият опит на Ослан е в строителния сектор, където чрез руската компания "Куалити дивелопмънт груп" се опитва да издигне хотел комплекс "Омега спа" в Златни пясъци през 2009 г., за което е създадена българската компания "Куолити дивелопмънт груп" през 2008 г., на която той е управител. Собственици на капитала са "Ослан инвест" и "Лоджикал адванс констръкшън", чийто собственик е руския гражданин Михаил Савелиеев. До строителство изглежда, че така и не се е стгинало, тъй като този курорт не съществува никъде по крайбрежието на страната. Българската компания получава запор от НАП през 2017 г.

През 2011 г. Ослан основава компанията "АСКОМ България", която първоначално е регистрирана за добива и преработка на нефт, но само 6 месеца по-късно сменя предназначението си за сделки с недвижими имоти. Първоначално компанията е собственост на регистрираната в Молдова "Финансово индустриална група аском", но заедно със смяната на предназначението се сменя и собственикът, който вече е регистрираната във Вирджинските острови "Куолити девелопмънт уърлд лтд.", която на 17 декември 2013 г. е посочена като премахната от официалния регистър на Вирджинските острови за неплащане на годишни такси.

Още една от компаниите на Ослан е основаната във Варна през 2012 г. "Дарт вейдър", която извършва транспортна дейност, но през 2020 г. също получава запор от НАП.

Екипът на "Капитал" вече повече от година се опитва да уреди среща и разговор с управляващите "Ботев", за да попита за начина на управление, идеите за инвестиции и развитие на клуба и стадиона, но към момента никой оттам не е откликнал.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fcw1547912344596161 avatar :-|
    Alexander Atanasov
    • - 1
    • + 1

    Супер неграмотно написана статия… “впредвид”, “преди около 30 ДЕНА” и прочие.

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    Валентич да се маха!

    Нередност?
  • 3
    ngb1589946476662063 avatar :-|
    Jordan Georgiev
    • + 1

    Най хубавия стадион в България.
    И всичко по нашенски трудно... Интриги, сплетни, догадки..... А имаме само това бижу.
    Типично по нашенски сами си пречим и си усложняваме живота.

    Нередност?
Нов коментар