От стадиона до ареста: Гърция забранява фенклубовете

Мерките се вземат, след като гръцки фен беше убит преди мача на АЕК с "Динамо" (Загреб) в Атина

Гръцката полиция ще проверява феновете на входа на стадионите
Гръцката полиция ще проверява феновете на входа на стадионите
Гръцката полиция ще проверява феновете на входа на стадионите
Гръцката полиция ще проверява феновете на входа на стадионите

Седмица след като гръцки фен беше убит преди мача между АЕК и хърватския "Динамо" в Атина, премиерът Кириакос Мицотакис обяви мерки, целящи да ограничат футболното хулиганство в страната, което е проблем от години. В четвъртък, няколко часа преди финала за суперкупата на Европа между "Севиля" и "Манчестър сити" в гръцката столица, Мицотакис се срещна с четирите най-големи местни клуба, за да обсъдят мерките. На разговорите присъства и президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"Силно се надявам, че няма да се наложи държавата да задейства последната мярка, която има на разположение, а това е временно изключване на гръцки отбори от всички европейски състезания", казва премиерът Кириакос Мицотакис в общо изявление с президента на УЕФА Александър Чеферин. "Трябва да спрем това и ще го направим", добавя Чеферин.

Мерките

Мерките, които бяха обявени, включват: забраняване на фенските клубове, като те ще бъдат заменени от официални асоциации, които ще работят в централата на всеки футболен клуб. Също така ще бъдат въведени проверки преди мачовете на стадионите, ще се извършват от полицията, а феновете ще бъдат идентифицирани с поставянето на видеокамери на стадионите.

Поводът

Поводът за мерките е масовият бой между агитки на АЕК и "Динамо" (Загреб) в Атина, довел до смъртта на гръцки запалянко. На 7 август фенове от Хърватия преминават границата с Гърция с Албания, за да "гледат" мача между АЕК и "Динамо" (Загреб) в Шампионската лига, въпреки че билети няма да се продават за гостуващи агитки. Според информация на гръцките медии феновете са били претърсени на границата, като у тях не са били открити опасни предмети, което навява разследващите към теорията, че са били подпомогнати от местни лица, фенове на противников отбор. Към настоящия момент няма обвинен за убийството на 29-годишния фен на АЕК, като в процеса на разследването се появи теория, че той може да е бил намушкан от гръцки гражданин. След като беше отменена, срещата между двата отбора все пак ще състои, като реваншът в Гърция е насрочен за неделя.

Докато разследването продължава, хърватските граждани все още са задържани, като им бяха повдигнати обвинения. В петък, 11 август, хърватският министър на правосъдието Иван Маленица поиска на хърватските граждани да бъде гарантирано правото на справедлив процес, правна защита, както и други права по време на престоя им в ареста и досъдебното производството. Гръцките медии обаче обвиниха хърватските власти във възпрепятстване на разследването поради бавното предоставяне информация за криминални регистрации и престъпления за задържаните граждани. "Нито страната, нито гръцката съдебна система приемат предложения от хора извън границите, дори и те да са официални", заяви Мицотакис по време на пресконференцията.

Според медиите в Хърватия на 4 август местните власти са изпратили на гръцката полиция списък с имена на "високорискови" фенове, които ще се насочат към Атина за футболния мач. Министърът на вътрешните работи в Гърция призна за комуникацията, като заяви, че местната полиция е допуснала грешки, които ще опита да не повтаря. "Имаше информация, която не се обработи правилно от полицията", казва на 17 август Янис Ойконому пред ERT.