Дубълът на Борисов: в понеделник кабинет, във вторник шампион

Ден след като реши ГЕРБ да влезе в коалиция с ПП-ДБ, бившият премиер дойде да разпусне и да рита на стадиона на "Ботев" в Пловдив

Въпреки че не беше на самото откриване, Бойко Борисов най-накрая излезе като герой на стадиона, който сочи като своя заслуга
Въпреки че не беше на самото откриване, Бойко Борисов най-накрая излезе като герой на стадиона, който сочи като своя заслуга
Въпреки че не беше на самото откриване, Бойко Борисов най-накрая излезе като герой на стадиона, който сочи като своя заслуга    ©  Антон Чепилски
Въпреки че не беше на самото откриване, Бойко Борисов най-накрая излезе като герой на стадиона, който сочи като своя заслуга    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

"Да сме живи и здрави, мога да им обещая, стане ли готов стадионът ("Христо Ботев"), ще ви издействам един финал на купа." Това обеща на пловдивчани през април 2021 г. тогавашният все още премиер Бойко Борисов.

И подобно на други негови обещания то се сбъдна, но не точно така, както хората биха си представили. Финал на новия стадион наистина имаше. Той обаче беше между ветераните на "Бистрица" и местния "Ботев" и с личното участие на Борисов.

Само ден след като бе обявено, че ще има правителство с партньорство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Борисов пристигна в Пловдив. Очевидно беше, че настроението на лидера на ГЕРБ е позитивно, като мачът явно бе отложен от първоначално планираната дата преди седмица, може би за да се премести, когато политическите (и прокурорски) грижи поутихнат. Въпреки че искането на имунитета на Делян Добрев показа, че последните тепърва започват, мачът в Пловдив не се повлия. Така, докато неговите нови партньори се потяха в социалните мрежи, давайки обяснения пред многобройните си разгневени привърженици, Борисов спокойно влезе на стадиона, където бе посрещнат от силни овации от събралите се няколкостотин фена.

Между другото за състоянието на българския футбол и колко то се доближава до състоянието на политиката говори фактът, че този финал има всички изгледи да бъде по-посетен от мача за купата на България. По последни данни едва 300 билета са закупени до момента за срещата между "Лудогорец" и "ЦСКА 1948".

Феновете запълваха централната трибуна, както и някои от ВИП ложите. Може би "фенове" не е най-точният израз, защото той трябва да обхваща доста разнородна група хора. Например строителя на стадиона, собственик на ПИМК и нов член на борда на директорите на ПФК "Ботев" - Илиян Филипов. Или районните кметове на ГЕРБ - Георги Стаменов, Иван Стоянов, Димитър Колев и Костадин Димитров, както и представители на младежката организация на ГЕРБ. Очевидната липса беше на кмета на града Здравко Димитров, който преди време бе отлъчен от партията на Борисов. За разлика от друг път, сега Димитров не беше в отпуск и беше в града, защото малко по-късно връчи награди в театъра. По-изненадваща беше липсата на ръководителя на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев.

Може би в знак на почит, мачът започна с пас от противников играч - на "Ботев", към централния нападател на "Бистришките тигри" - носещият единствената фланелка с щамповано име - номер 13, Борисов. Истината изисква да отбележим, че участието на бившия премиер на терена беше по-скоро символично (каквото, твърдят ПП и ДБ, ще бъде и присъствието му в новия кабинет). Това не попречи на скандиранията на името му при отсъдена дузпа за "тигрите", за чието изпълнение обаче капитанът отказа да поеме отговорност.

В края на 80-те редовни минути "Ботев" претърпя поредно поражение на новия си стадион и падна с 5:3. Това не помрачи всеобщата радост. "Направили сме си стадион. Играем тук. Стана хубав мач между ветераните на едно прекрасно съоръжение. Ако е рекъл Господ, догодина тук ще имаме още две трибуни с козирки и както съм обещал, ще гледате Суперкупата. И каръкът на този стадион ще му мине от днес, защото Господ гледа и наказва всички самозванци рано или късно", заяви пред медиите Борисов, без да стане напълно наясно кого визира.

Лидерът на ГЕРБ, който очевидно прекарваше доста по-лежерно времето си от своите нови партньори, определи предстоящия мандат като управление на две партии, които се мразят, но имат еднакви програми.

"Говорили сме и как кмет на луната да сложим"

Бойко Борисов
Бойко Борисов

На въпрос дали партньорството с ПП-ДБ ще бъде продължено и на местните избори

"Това не се нарича коалиция. Отговорност се нарича. Евала на тия момчета, че правят това, което правиме ние. Партията е възбудена, техните хора са възбудени, но когато им обясниш всичко, мисля, че разбират", коментира Борисов.

По отношение на самото правителство лидерът на ГЕРБ отказа да даде конкретен коментар, позовавайки се на решението на партията да даде 100% доверие на Мария Габриел в това направление." Видяхте ли някой да тича и да ми носи телефона? Правителство се прави от Денков и Габриел. И всички реагираха остро - защо? Защото ще има редовен кабинет от евроатлантически партии", коментира той.

В същото време, явно предишният управленски мандат на ПП-ДБ не се счита за валиден от Борисов, защото той отново повтори, че откакто ГЕРБ не са на власт, има две години на пълен застой, където единствените открити големи проекти са "това, което ние направихме - този стадион и залата в Бургас". Надали е случайно, че и двата проекта надхвърлиха значително първоначалния си бюджет и време. И ако за стадиона в Пловдив това беше предимно заради нереални разчети и липса на пари, то при бургаската зала беше чисто и просто раздаване на пари на приятели.

И въпреки "двете години застой", Борисов е искал в правителството да е Асен Василев. "Аз за това настоях. Аз. Асен Василев да е в правителството, за да може това, което е планирал и счита, че може да го направи, от първия ден да го направи. Веднага трябва бюджета, план за възстановяване, закони за реформа - за месец, за два. Като се случат 3-4 хубави неща, ми да ходим пак на избори. Пак да се мразиме, то няма да ни мине, няма да се заобичаме", коментира той.

За "тези, които не одобряват, за тях има 240 партии", посочи Борисов.