Медийна сергия | Илиян Филипов, ролс-ройс и шамари в "Ботев" Пловдив

В битката кой да контролира клуба излязоха скандални кадри от поведението на пловдивския бизнесмен от "ПИМК"

Стадион "Христо Ботев", около който от години насам се въртят всички драми в клуба, а и в града, все още не е напълно довършен, а цената му ще доближи 60 млн. лв.
Стадион "Христо Ботев", около който от години насам се въртят всички драми в клуба, а и в града, все още не е напълно довършен, а цената му ще доближи 60 млн. лв.
Стадион "Христо Ботев", около който от години насам се въртят всички драми в клуба, а и в града, все още не е напълно довършен, а цената му ще доближи 60 млн. лв.    ©  Димитър Марков
Стадион "Христо Ботев", около който от години насам се въртят всички драми в клуба, а и в града, все още не е напълно довършен, а цената му ще доближи 60 млн. лв.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Футболът в България от 30 години е зона на мутри. Но надали има друг футболен отбор в момента, който да бие по скандали "Ботев" Пловдив. Клубът на практика живее в 90те: има единствения изцяло нов стадион в страната, построен с държавни пари, собственост е на енигматичен руски олигарх, затънал е във финансови проблеми, а на всичкото отгоре член на ръководството на отбора е в ареста заедно с двама полицаи по обвинение в организирана група за рекет.

Около "Ботев" пък витаят местни бизнесмени със странни истории, които не се свенят да раздават шамари пред камери.

Буквално.

Във вторник жителите на Пловдив се събудиха с ново видео, качено във фейсбук страницата на клуба, в което се показват кадри от охранителни камери, които регистрират как Илиян Филипов - шеф на компанията "ПИМК", която строи стадиона, в два различни инцидента обижда и удря един от известните фенове и един от служителите на клуба. Филипов е отдавна известна фигура на бизнес сцената в града, а национална известност доби когато отказа да пусне на новия стадион мача на националите с Унгария, който прерасна в бунт срещу Борислав Михайлов.

Не става ясна първопричината за скандала, но се чува размяната на реплики, в която бизнесменът слиза от джипа си и започва да атакува вербално и физически другия човек. "Защото имаш пари ли сега това?", се чува да пита Велизар Цолакидис - известен в Пловдив фен на "Ботев". "Не бе, аз съм Илиян бе, глупак, не съм с пари", му отговаря Филипов, като му налита на бой. Цолакидис казва, че Филипов му е казал "да не стъпвам на неговия стадион".

В другото видео мърчъндайзърът (или както става ясно от видеото - човек, който продава билети) Божидар Караджов пък е "наказан" от Филипов, който пристига с ролс-ройс на паркинга, задето не позволил на някаква жена (очевидно позната на бизнесмена) да влезе зад касата, за да си купи билет. Показани са и кадри от охранителни камери на сградата на председателя на Сдружение ПФК "Ботев" Борис Гиздаков, което държи 1% от акциите на клуба. То е нашарено с надписи "руска курва" и призиви за оставка.

В поста си, "Ботев" казват че става дума за "скандални факти, даващи яснота за случващото се около клуба."

Самият Филипов побърза да отговори също с пост в социалната мрежа, в който признава вината си за двата случая, но обвинява Цолакидис, че му е искал 40 хил. лева, за да "нямам проблем с феновете".

"Оказва се, че видеонаблюдението на Колежа работи прекрасно, в изключение, когато директори от Ботев, действащи полицаи, хора със значки на ДАНС бият, заплашват и респектират фенове", казва Филипов, посочвайки споменатата вече група в ареста.

Цялата тази драма, е всъщност част от битката за "Ботев". От едната й страна стои Антон Зингаревич - руснакът наскоро даде интервю в "Марица", в което директно обвини Филипов, че иска да му отмъкне клуба. От другата е един от най-големите транспортни и строителни предприемачи в страната, който откровено се държи като селски чорбаджия на (все още общинския, надяваме се) стадион. На негова страна вероятно има и други хора - като например бизнес-партньорът му Иван Петлешков, чиято охранителна компания "Трафик" доскоро охраняваше мачовете и в чиято едноименна медиа скандалът беше представен като "полемика".

А по средата стоят хората, от чиито данъци беше построен съответният стадион и на които, честно, им писна от мутренски истории.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shtekman avatar :-|
    shtek
    • - 2
    • + 1

    селска статия :) това че ситуацията е селска, не значи че трябва да се отразява по селски начин.

    Нередност?
  • 2
    cvd49567014 avatar :-|
    cvd49567014
    • + 1

    До коментар [#1] от "shtek":

    Кои факти по-точно са селски, освен поведението на някакъв местен деребей, които си е повярвал, че всичко му е позволено?

    Нередност?
  • 3
    the_european avatar :-|
    the_european

    Не е построен с държавни пари стадиона. А е довършен. По-голямата сума е дадена от държавата, по-малка от общината и около 35% са частна инвестиция - около 30 млн. лв сегашни пари. 3 три от четирите трибуни бяха готови на груб строеж, централната на кота нула, когато държавата реши да дофинансира. По подобна схема ще се построи Армията - с около 50% държавно финансиране. 100% държавен е Васил Левски, който ползват всички софийски клубове, нали? С чии пари е построен? Една от трибуните в Разград е построена с държавна субсидия. 100% от ремонта на стадион Арда е финансиран от държавата. А кой е построил и с какви пари стадион Берое? Ивайло?

    Нередност?
Нов коментар