🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Местните избори

Пловдив: триумфът на Борисов и големият провал на ПП-ДБ

Вторият град доказа устойчивостта на модела на ГЕРБ, а коалицията не успя да се възползва от колапса на управлението на Здравко Димитров

Вялата предизборна кампания в Пловдив така и не вдъхнови хората да отидат до урните, което доведе до рекордно ниска избирателна активност
Вялата предизборна кампания в Пловдив така и не вдъхнови хората да отидат до урните, което доведе до рекордно ниска избирателна активност
Вялата предизборна кампания в Пловдив така и не вдъхнови хората да отидат до урните, което доведе до рекордно ниска избирателна активност    ©  Надежда Чипева
Вялата предизборна кампания в Пловдив така и не вдъхнови хората да отидат до урните, което доведе до рекордно ниска избирателна активност    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Бизнес център "Марица" в Пловдив се намира, както името подсказва, на брега на реката. Наблизо са цели три символа на разграбеното близко минало на града - Пловдивският панаир, собственост на Георги Гергов, затвореният хотел "Марица" - собственост на Ветко и Маринела Арабаджиеви и покритият мост, даден на концесия на Денис Бареков преди 20 години и по-късно придобит от ББР срещу 800 лева на месец.

В този център се намира щаб квартирата на партия ГЕРБ в града. Може да се каже, че след местните избори от последната седмица, тук се намира и кметският щаб на ГЕРБ за страната - след падането на София и разклащането на Варна, Пловдив остана да стърчи като най-показният бастион на партията на Бойко Борисов сред големите градове. Самият Борисов затвърди това, като избра това място за първите си коментари след изборите. "Резултатите на ГЕРБ са отлични, на фона на останалите. Кандидатите ни печелят 95 общини, от тях 7 са областни градове, 71 общини отиват на балотажи. 1500 местни депутати в страната, срещу 396 за ПП-ДБ", изрецитира ядно той, в отговор на въпрос защо ГЕРБ е загубил столицата.

Пловдив е сред тези 71 балотажни градове. Но нещата изглеждат категорични: кандидатът на Борисов Костадин Димитров води с 34% на 18% пред този на ПП-ДБ Ивайло Старибратов, а във всички райони на града без един хората на ГЕРБ са със сериозна преднина преди втория тур. В общинския съвет пък групата им е най-голяма и може съвсем спокойно да управлява в коалиция с няколко по-малки местни структури със светли и тъмни бизнес-интереси.

С други думи, вторият град изглежда като старата София: застинал във времето отпреди 2020 г., затрупан от некадърни ремонти и проблемни поръчки и без никакво намерение това да се променя. А ако новото мнозинство е като старото, бъдещето му до голяма степен изглежда като новата Варна: местни играчи, които разпределят за собствен интерес обществен ресурс.

Това, погледнато отстрани е странно: Пловдив беше ярката звезда на българската карта, който имаше шанс да начертае собствен път. Не изцяло зависим от една групировка, с бумтяща бизнес и културна среда, запазена градска среда, все още несъсипана от безразборната корупция. Инерция също имаше - срещу некадърното управление на Здравко Димитров се вдигна огромно гражданско недоволство, а ГЕРБ дотолкова пострадаха от него, че го изключиха от партията.

Но изборите тук едновременно демонстрираха устойчивостта на модела ГЕРБ и провала на коалицията ПП-ДБ.

Какво се случи в Пловдив

Публичният колапс на управлението на Здравко Димитров дотолкова свали рейтинга на ГЕРБ, че се наложи Борисов да идва и да оттегля доверието си от него. Градът е буквално затлачен от ремонти, забавени години наред, потънал е в заеми и е почти фалирал, заради лошо финансово управление, важни проекти като градската железница остават само на хартия, градският транспорт е кошмарен, парчета градска земя се дават на приближени фирми, а поръчките на общината са меко казано, скандални.

Дистанцията от Димитров не помогна - на парламентарните избори през април, ГЕРБ за първи път загуби града от коалицията ПП-ДБ с 31 хил срещу 36 хил гласа (27% срещу 31%).

Като се има предвид, че Здравко Димитров беше районен кмет на ГЕРБ и след това лично посочен от Борисов за кмет, а партията управлява Пловдив вече 12 години, издигането на следващия Димитров - пак районен кмет, не звучеше като стратегия за особена промяна. ГЕРБ прекара цяла година в мислене за кандидата си и дори смени дългогодишния ръководител на тукашната структура - Иван Тотев.

Също толкова затънали изглеждаха и другите вечни партньори в управлението - ВМРО, Кауза България, чиято игра от години е да вкарват няколко общински съветника и веднага да се предлагат на победителя, в замяна на пост в администрацията.

Мълчанието на агнетата

На този фон, провалът на ПП-ДБ да вземат първото място в общинския съвет или дори да заемат по-почетно място в балотажа, изглежда потресаващ. Въпреки, че влезе с 10 съветника, което е с 6 повече от предния парламент (където бяха представени само ДБ), резултатът не е добър. Общите гласове събрани за общински съвет са малко под 15 хил., а за кмет - малко над 17. Коалицията остава и в двете листи далеч зад ГЕРБ, които въпреки, че бележат спад за партийната си листа спрямо парламентарните избори, на кметските дори бележат ръст - 32 хил. гласа.

Това е показателно, дори не сравнено със София, а с Варна, където ПП, които изоставаха на парламентарните, са успели да победят партията на Борисов като брой гласове.

Управляващата коалиция пострада от две неща: сглобката с ГЕРБ на национално ниво и скандалите на местно.

Първото отне от протестния вот, а второто уби вдъхновението на онези, които можеха да отидат до урните, без да са привърженици на партиите. Заради нежеланието на ПП водещото лице на ДБ в града - Манол Пейков, да бъде кандидат-кмет, и невъзможността им месеци наред да намерят друга подходяща фигура, се стигна до компромис в последния момент. Резултатът - професор Ивайло Старибратов, беше ново лице, не твърде разпознаваемо и не особено подготвен да говори за редицата проблеми на града. Той звучеше вяло и неубедително. На единствения дебат, където се появиха заедно с Димитров, той избегна да се конфронтира с него, а в цялата кампания на Старибратов сякаш липсваше идеята, че отсреща има противник, който е управлявал града.

Самият Костадин Димитров пък се скри от неудобни въпроси по време на цялата кампания и тъй като националните медии така и не го питаха какво мисли по темите за нагласените обществени поръчки и скандалните сделки с близки компании, а местните удобно мълчаха, той просто се направи, че партията му не е управлявала (тук е мястото да посочим, че "Капитал Пловдив" многократно кани Димитров на разговор-интервю, но получи мълчалив отказ).

Този трик проработи с такава ефикасност, че самият Димитров има почти двоен резултат на партийната листа. Той е показателен за липсата на адекватен публичен дебат дори във втория по големина град, какво остава за други места в страната. Но той също така значи, че на практика нямаме отговор дали ако той стане кмет, нещо ще се промени.

Браво, Пловдив

Рекордно ниската избирателна активност свърши работа: освен кметското място, ГЕРБ ще запази и управлението на общинския съвет. Тук хората на Борисов ще имат много избор. Вечните им партньори от няколко малки формации, събрани под името "Съединени за Пловдив" побързаха да пристанат на ГЕРБ по-малко от 24 часа след изборите.

Нивото на политическо лицемерие при тях надмина всякакви граници, тъй като лицето на "Съединени за Пловдив" Славчо Атанасов обяви преди изборите, че "12 години ГЕРБ стигат" и искането им за още власт е "гьонсуратлък". Ден след вота Атанасов се появи на снимка прегърнат с Борисов (а предполагаемо фалшив запис на неговия партньор Георги Титюков говори за сделка още преди изборите).

Другата формация в общинския съвет, която излезе на четвърто място и все още не е изяснила позициите си, е "Браво, Пловдив". Новото сдружение твърди, че е гражданска инициатива. Нейно лице стана бившият лидер на "България на гражданите" Савина Петкова, която е бивш юристконсулт в общината по времето на Славчо Атанасов и след това председател на общинския съвет като част от групата на Здравко Димитров. "Браво, Пловдив" получи мощно рамо от една от големите икономически групи в Пловдив, която през различни компании контролира медийния сайт trafficnews, зелените таксита, фирмата Трафик СОТ, нощни заведения и редица други дейности. Групата е свързана с бившия служител на МВР Иван Петлешков.

Интересно е, че единственият кандидат за районен кмет, който не е на ГЕРБ и води преди балотажа, е от "Браво, Пловдив" - Ерол Садъков в "Източен". Друг любопитен факт е, че в двете ромски Шекер Махала и Столипиново "Браво, Пловдив" се бори за второ място след ДПС, а гласувалите в различни секции там са отбелязвали преференции предимно за двама кандидати на листата: съответно Димитър Грабчев и Митко Асенов.

Погледнато отгоре, всичко това означава, че новия политически сезон за Пловдив ще се различава от стария предимно по броя икономически интереси, които предстои да бъдат обслужени. А на жителите на града остава да стискат палци кметуването на новия Димитров да не прилича на това на стария.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 10
    • + 3

    Никакво ПП в Пловдив!!! Виждаме какво се случва с държавата при така наречената ви Промяна. За 3 години пълен застой, дефицити, дългове, инфлация и обедняване.
    Дано не видим и това в Пловдив и София!

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 4

    Не е страшно да се провалиш. Страшно е да не си извадиш изводите от провала.

    Има ли пловдивчани в ППДБ, които са готови да бъдат дейни, близо до хората, но в същото време да има стратегическа визия за града. Хора трябват, критиките са ясни.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 1

    На кого му пука за Пловдив?
    Политическото бъдеще на хермафродитозата ПП-ДБ (ДС) е заложено на карта в неделя на балотажа в София. Пакнат ли тук - в канализацията са.

    И аз силно се надявам, че както по турско, българинът ще прояви здрав разум и ще мисли какво оставя на децата си, изгазвайки с гнус розово-зелената слуз на неолибаралната пералня на мафията.

    Всъщност ПП-ДБ (ДС) изпраха мафията в лицето на Борисов и Пеевски и ни я представиха като нещо - абе, ставащо, за разлика от тях, дето не стават за нищо.

    Ако сме идиоти Терзиев от ДС да стане кмет, какво ще сложи на разчистеното от Фандъкова бюро?
    Семейни снимки на хора с генералски униформи с червени петолъчки на фуражките...

    Айде, не, благодаря!

    Нередност?
  • 6
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • + 6

    Поздравления за автора на статията. Чудесно е описал нещата в политическия живот на града. Резултатът на Герб в Пловдив е потресаващо висок на фона на пълния провал като кмет на сегашния гербаджийски кмет. Между другото Здравко Димитров е 100% лична кандидатура на Борисов, зад която не стои почти никой от местната им структура в Пловдив. Въпреки това Борисов я наложи и трябваше на тези избори да бъде брутално наказан, но се случи друго. Явно апатията и търпението сред пловдивчани е безгранична. Гласуваха безумните 34,9 %.

    Нередност?
  • 7
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • + 4

    До коментар [#1] от "scuby":

    Не знаех, че ПП управляват от 3 години.

    Нередност?
  • 8
    avalanche avatar :-P
    avalanche
    • + 4

    можеше и по-просто да бъде обяснено. Примерно така:
    баце построй стадион на папагалите и те гласували

    Нередност?
  • 9
    popopo avatar :-P
    popopo
    • + 2

    До коментар [#5] от "D-r D":
    "хермафродитозата" - са тези които ти плащат
    " Пакнат" - каква е тази дума, да не е на руски или турски?
    "изгазвайки с гнус розово-зелената слуз" - спокойно, спокойно, отиди на истински доктор
    "абе, ставащо, за разлика от тях, дето не стават за нищо" - какво, какво? Отново - отиди на истински доктор.

    И последно - кой ненормалник и психично болен си слага на работното бюро снимки на баби и дядовци. Май се слагат снимки на жени и деца / поне нормалните хора правят така /.

    Нередност?
Нов коментар