🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Изборът на Пловдив, имотният пазар охладня сериозно, църковна тоалетна върху велопаркинг

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

Тази седмица Пловдив се разтърси. Само на 9 км северозападно от града, около село Скутаре, имаше земетресение със сила 4.1 по скалата на Рихтер. За тези от нас, които бяха в центъра на града по това време, незабравимо ще остане бученето, което идваше от земните недра.

За щастие няма сигнали за пострадали обявиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив в своя публикация във Фейсбук. Ръководителят на сеизмична станция Пловдив Милен Марков - ръководител на Сеизмична станция - Пловдив също обяви, че няма причина за притеснение. И все пак - това беше предупреждение за потенциалните опасности и неочаквани неща, които ни готви животът.

Точно такива опасности крие наглед скучната кампания за изборите. Тази неделя не изглежда да има особено вдъхновение за избора на пловдивчани. Но това е привидно. Зад всички празни приказки и цветни билборди, основният разлом продължава да е същият - от едната страна стои старият модел на управление, който раздава поръчки, "усвоява" пари и цялата му визия е посветена на това да намери начини да максимизира печалбата си. От другата стоят някакви плахи опити това да бъде променено. Те може и да не бъдат успешни, но от другата страна със сигурност промяна няма да има. Проблемът е, че ако в последните 4 години от 2019 г. насам градът бързо губеше инерция и се затлачи съвсем, то още 4 години от това ще го обрекат на подсредственост за дълго време.

Ако ви трябва пример: сагата с пловдивската железница и Бетонния мост. На посещение в града бе министърът на транспорта Георги Гвоздейков, според когото мостът все пак може да бъде съборен през декември, за да бъде реконструиран. Гвоздейков буквално се чудеше какво да каже на пловдивчани, като посочи, че проектът за железницата съществува от 2016 г., а до скоро възражение от община Пловдив не е имало и подчерта липсата на планиране от страна на общината. С други думи, град не се управлява само по избори.

А иначе, проектът с Бетонния мост, според министъра, може да бъде завършен в рамките на 6 месеца (не и с това управление). Очаква се бул. Христо Ботев и кръговото към бул. Руски и ул. Иван Вазов да бъдат отворени до 15 ноември.

Тема от седмицата

Слабо лято за имотите: Сделките спадат средно с 13%

Какво се случи:

Пазарът на имоти охладня сравнително много през това лято. Това е най-осезаемо в Пловдив, където броят сделки спадна с 14.7% спрямо предишната година, когато отново имаше спад с 12.3%. Нивата се доближават до тези през 2014 г., като единствено лятото на 2019 г. е исторически по-слабо. Наблюдава се и минимален спад с 5.45% на броя имотни сделки с ипотеки. В периода юли-септември Пловдив минава на трето място в страната по брой сделки, след Варна, което също не се е случвало отдавна.

Защо е важно:

Градът под тепетата страда от презастрояване и това е един от най-осезаемите му проблеми. Във всяка една от предизборните кампании, на която и да е коалиция или партия ще видите това като един от проблемите посочени като топ 3.

Това не е нов проблем, нито е само на Пловдив. София страда от това от две десетилетия. Пловдив обаче има уникалния шанс да избегне тази участ, като спре хаотичното застрояване, планира добре новите квартали, изгради инфраструктура, пусне градски транспорт и велоалеи и изобщо - направи така, че да е нормален европейски град, а не азиатска джунгла.

Какво следва:

Ако пазарът охладнее достатъчно, това ще е идеалното време за подобна реформа, защото натискът на непрекъснатите строежи също ще намалее. Дали това ще се случи, ще се види в следващото шестмесечие, но всички знаци са, че охладняването ще продължи - заради твърде голямото предлагане, както и заради глобални фактори. А иначе, скоро може да е идеалното време за имотни сделки - защото изглежда, че купувачите най-накрая отново ще са водещи, а лихвите отново не мърдат.

Анализът на имотния пазар в страната е тук.

ТОП 5 от Капитал

#1 Кои са кандидатите за районни кметове в Пловдив

Удобен пътеводител към основните претенденти за районите Западен, Южен, Северен, Източен, Тракия и Централен

#2 Резервът от горива: ела в България, иди в ЕС

Преобръщането на депутатите за законовите текстове в рамките на дни беше обяснено от Делян Добрев от ГЕРБ с проспиване

#3 Какво се случва с втория етап на програмата за саниране

За разлика от първия, във втория се търсят проекти за едва 287 млн. лв., но подадени заявления до момента няма

#4 Половината от новите пътища в гаранция са неравни и с недостатъчно асфалт

Проверка на МРРБ на няколко пътни отсечки доказа категорично нередности при строителството на инфраструктура

#5 "Поиграхме си на независима медиа."

Защо журналисти масово напускат "Euronews България"

БИЗНЕС НОВИНИ

"Фесто" затваря кръга на разработки и производство с разширена лаборатория



Съоръжението беше разширено, след като в началото на тази година тестовите дейности бяха преместени извън площадката на завода, за да са в близост до Техническия инженерен център на компанията. Така с инвестицията от малко над 500 хил. лв.

С 500 млн. лв. ще се финансира проектът за нов ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй"

Парите ще дойдат като заем от БЕХ, а новата мощност ще е с американска технология на "Уестингхаус", като вече се говори и за 8-и блок в централата.

Истории, които видяхме другаде

Думата ремонт за дълго време напред ще бъде анатема в Пловдив. Най-новият такъв е проект за отводняване по бул. "Марица-юг" и се очаква да започне още през този уикенд. Повече пишат по темата от Под тепето.

Нова поръчка за основен ремонт и реконструкция на концертната зала е била пусната от министерството на културата с процедурна покана към компаниите "Заечки" и "ГБС-Пловдив". Прогнозната стойност е за 10 млн. лв. без ДДС споменават от ТрафикНюз.

Ремонтите дейности по ул. "Даме Груев" изглежа да са взели вдъхновение от стари български строителни традиции като са вградили пътен знак в новия асфалт, предполагаемо за здравина. Прочетете повече в статията на Под тепето.

Безплатни карти ще предложи библиотека "Иван Вазов" на деня на будителите, но няма да опрощават стари задължение пишат от Пловдив24.

На 20 септември е подписан договор с "Консорциум екологичен завод", с което се вдига сумата, която града ще плаща за депониране и обработка на боклука, с 3 млн. лв. на година. Темата проследяват ТрафикНюз.

Снимка на седмицата

Личност на седмицата



Антон Зингаревич: Собственикът на "ПФК Ботев" продължава да влиза от скандал в скандал. Последният е с бившия му партньор Илиян Филипов от ПИМК, който иска запор на сметките на клуба заради дължими суми от 800 хил. лв., а докато чака това да стане започне премахването на турникетите, които неговата фирма постави на "Христо Ботев". От клуба признаха, че това е поредното нещо, което не са плащали, но причините били "логистични", каквото и да значи това. В същото време се проведе Общо събрание за вдигане на капитала на клуба със задълженията му към фирмата на Зингаревич. Все още не сме видели вписването в Търговския регистър, но вероятният резултат е, че той вече има пълен контрол без обвързващи условия (като това да не може да го продава).

Назаем от "Бакхус": Whiskey Fest е този уикенд



Да, вярно е, че е в София, но през последните 10 години уиски фестът се превърна в задължително събитие в календара на всеки #бакхустник и ценител, независимо къде в България се намира: цял уикенд с уиски от Ирландия, Шотландия, Япония, с бърбън, ром и коняк... 40 щанда има тази година, както и страхотни мастър класове, така че защо да не прекарате тази събота и неделя в дегустация, в добро (и отговорно!) настроение?

ВИЖ: Отново е време за Whiskey Fest Sofia

Свободно време и култура

27-29.10 Джазът ще звучи под тепетата този уикенд с "Пловдив джаз фест" с изпълнители от България и света.

27-30.10 Магическо шоу, цирк и пиеса можете да посетите в "Театър хенд".

27.10. От 18:30 часа, в зала "Планетариум" на Регионален природонаучен музей - Пловдив ще се проведе среща с автора палеонтолог и учен от БАН Владимир Николов и неговата книга "Песента на титаните: история за динозаври".

30.10 Регионалният природонаучен музей Пловдив организира "Пиратски уикенд в музея" за деца на възраст между 6-15 години.

31.10 Мюзикълът "Семейство Адамас" се завръща на Хелоуин, но този път в дома на културата "Борис Христов".

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.