🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Местният вот

Вотът в неделя | Геновева Петрова: По-голямото отстъпление на ГЕРБ ще бъде в общинските съвети

След изборите няма да имаме повод да отбележим нов ръст на "Възраждане", смята съуправителят на "Алфа рисърч"

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица започна обратното броене до изборите за местна власт на 29 октомври. На тях ще бъдат избрани общинските съвети и кметовете, от които през следващите четири години ще зависи дали ще има промяна в управлението на населените места, така че да станат по-добро място за живеене. Резултатите от местния вот също така ще имат ефект и върху политическата ситуация - с подсилването или отслабването на позициите на формациите в парламента и съответно на централната власт. "Капитал" разговаря със социолози и политолози по тези въпроси, днес ви предлагаме мнението на социолога и съуправител на "Алфа рисърч" Геновева Петрова.

Интервюто с изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов може да прочетете тук, а разговорът със социолога Живко Георгиев - тук.

Има ли градове в България, в които може да се направи прогноза за промяна на управлението?

С оглед на това, че досега ГЕРБ са стабилни в позициите си в местната власт, можем да кажем - да, ще има градове, в които това ще се промени. Имам предвид не само изборите за кмет на община, а и изборите за общински съвети. Всъщност знаем всички, че кметските надпревари са тези, които се следят с по-голям интерес, но всъщност по наша оценка по-голямото отстъпление ще бъде именно в общинските съвети. Те и досега са силно фрагментирани на много места, но очакваме, че ще има съществена динамика в присъствието на отделните политически сили. ГЕРБ вероятно ще загуби част от позициите си в тях, на този фон ще влязат и нови играчи, които до момента или нямат, или имат много слабо присъствие. Един от тези играчи е "Възраждане". На много места в страната, в това число и в някои от по-големите градове, има местни коалиции, които очакваме, че в по-голяма или по-малка степен ще се включат в общинските съвети.

Що се отнася до кметските битки - ние нямаме поглед върху всичките 265 общини, но все пак имаме поглед върху част от областните центрове, където смятаме, че най-малкото ще има много напрегнати съревнования и се очертава възможността и в това отношение. Едно от тези места е София, за която можем относително убедително да кажем, че ще има балотаж и че шансовете столицата да не се управлява от кмет на ГЕРБ не просто не са за подценяване, а са с голяма степен на вероятност. Интересна надпревара очакваме и в Пловдив, въпреки че там кандидатът на ГЕРБ като цяло стои с относително добри позиции, но много вероятно ще отиде на балотаж с кандидата на ПП-ДБ. Някои други областни градове като например Хасково, което до момента се управлява от кмет на ГЕРБ, също ще предложи напрегнато съревнование в кметския вот. За изхода от него е трудно да се направи прогноза. Казано накратко: очертават се интересни битки и за общинските съвети, и за кметския вот.

Ще попречат ли тези състезания на евентуални сглобки между ПП-ДБ и ГЕРБ и по места в градовете след изборите?

Много зависи какви позиции ще имат отделните формации в общинските съвети. Със сигурност те ще бъдат изправени пред задачата да сформират мнозинства, но както опитът от предишните мандати сочи, тези мнозинства се сформират невинаги по начина, по който е конструирана властта на национално равнище. Важно е да имаме предвид нещо различно: ако доскоро все пак ГЕРБ е имал ако не собствено мнозинство, то достатъчен аванс пред останалите, сега ще е различно. Тук е и приликата с Народното събрание, в което има почти изравнени позиции между ГЕРБ и партньорите ПП-ДБ. Аналогично ще е в общинските съвети - няма да има достатъчно силно изразена победа на една формация, която да може да сформира около себе си мнозинство с по-малки формации. Това ще наблюдаваме в много от общините.

Как ще се отразят изборите на властта на национално ниво?

На този етап нямаме причини да смятаме, че отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ са заплашени от случващото се по места. В този смисъл вероятно развоят ще продължи да бъде такъв, какъвто е в момента - ще продължат да управляват заедно.

Могат ли да послужат изборните резултати за предоговаряне на позициите в управлението на държавата, примерно с влизането на ДПС ?

Като цяло формулата, която в момента управлява на национално равнище-, ще се запази в тези си рамки. Не очаквам ДПС да влезе формално в правителството. Поне не след тези избори.

По отношение на "Възраждане" - как се очертава влиянието на партията на местно ниво?

Като имаме предвид, че всяка община си е самостоятелна единица, това, което ясно се наблюдава, е, че "Възраждане" влизат с достатъчно значимо присъствие в общинските съвети. Струва ми се обаче, че няма след изборите да коментираме нов ръст в присъствието и подкрепата на "Възраждане". Виждаме, че има мобилизация на техни симпатизанти, но няма основание да смятаме, че една от темите след изборите ще бъде поредното нарастване на подкрепата за "Възраждане".