🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Местният вот

Вотът в неделя | Живко Георгиев: Драмата за ГЕРБ се размина, ПП-ДБ ще продължат в сглобки и по места

В редица големи и не чак толкова големи общини "Възраждане" може да се превърне в трудно заобиколим фактор в общинските съвети

Живко Георгиев, социолог
Живко Георгиев, социолог
Живко Георгиев, социолог    ©  Георги Кожухаров
Живко Георгиев, социолог    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица започна обратното броене до изборите за местна власт на 29 октомври. На тях ще бъдат избрани общинските съвети и кметовете, от които през следващите четири години ще зависи дали ще има промяна в управлението на населените места, така че да станат по-добро място за живеене. Резултатите от местния вот също така ще имат ефект и върху политическата ситуация - с подсилването или отслабването на позициите на формациите в парламента и съответно на централната власт. "Капитал" разговаря със социолози и политолози по тези въпроси, днес ви предлагаме мнението на социолога Живко Георгиев.

Интервюто с изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов може да прочетете тук.

Първият тур на местните избори е в неделя. Каква картина очерта предизборната кампания?

Първият тур в немного предимно малки населени места е в състояние да реши дилемите на кметския вот. Най-често ще има балотажи и това не е новина, когато политическата сцена е силно фрагментирана, каквато е в момента. На предишните избори имаше две големи партии и тук-там някоя регионална сила. Сега няма големи партии. Има няколко средни и множество малки партии. Това прави картината по места силно фрагментирана, което е предпоставка за балотажи. Разбира се, най-често балотажите, говоря за по-големите общини, ще бъдат между кандидати на ГЕРБ и на ПП-ДБ, но на втория тур ще отидат и кандидати на ДПС, на БСП, но и независими, издигнати от местни коалиции. Изобщо очакванията са за шарена картина.

На първия тур все пак ще се реши представителството в общинските съвети. Трудно е да се прави обща генерализация за страната като цяло. Това, което отсега може да се каже, е, че няма да има очевидни мнозинства в местните парламенти. Но тъй като някакви генерални промени в политическия манталитет в страната не са се случили след трусовете през последните години на принципа на принципни и не толкова принципни договаряния, такива мнозинства ще се формират и те ще бъдат шарени и много често нелогични за публиката и дори и за експертите. Но принципно в политиката няма нелогични неща и ако не виждаме логика, трябва да търсим интереси. Това е здравият подход да си обясним какво се случва в една или друга сфера. Така че нищо безкрайно изненадващо няма да се случи на тези избори. Да, протичаше някаква политическа ферментация, която като чели беше възникнала преди две-три години, но след нейното затваряне със създаването на управляващата коалици, можем да кажем, че гигантските промени свършиха.

Какъв е залогът за основните политически сили на този вот?

За всяка една от партиите има залог. Най-вероятно ГЕРБ ще бъде успокоено след тези избори. Погледнато от ретроспективна гледна точка отпреди една година, перспективата за партията изглеждаше малко плашеща. Но така, както на макроравнище се разви политическият процес, мисля че след изборите ГЕРБ ще се събудят сравнително спокойни. На местно ниво няма да се случат някакви гигантски тектонични промени. ГЕРБ вероятно ще загубят някои общини, вероятно ще загубят и София, което е доста знаково, но в повечето сравнително големи, средните и множество малки общини, които всъщност са електоралният гарант за устойчивост на този политически проект, те ще си запазят позициите. С цената на някакви компромиси, на някакви необичайни, невинаги щадящи репутацията защити, драмата за ГЕРБ се размина.

За ПП-ДБ, които имаха огромен шанс да реализират значим пробив на местно равнище, с това развитие на нещата на макрополитическо равнище с коалирането с основните си политически опоненти няма шанс нещо радикално да се случи. Което не е добра прогноза за бъдещето и устойчивостта на този политически проект. Шансът беше пропуснат. Друг е въпросът и дали беше реален. ПП-ДБ вероятно ще овладеят местната власт в единични общини, но то и НДСВ в големия си апогей пропусна шанса да се вкорени в местната власт и видяхме какво се случи.

Големият проблем е, че ПП-ДБ дори и да имат на места кметове, те вече нямат такава електорална тежест, че да станат солидно ядро, около което да се формира местната власт. А това означава, че в тези населени места ще трябва да правят "сглобки", в които старите относително устойчиви партии от типа на ГЕРБ и ДПС могат само да печелят. Безспорно ПП-ДБ ще се появят на местната политическа сцена в редица по-големи общини, но там чудо няма да стане. Така че не виждам някакви белези на устойчива тяхна поява на равнище местна власт.

Трудно може да се очаква на тези местни избори БСП да постигне нещо радикално. Тя ще има кметове и ще бъде представена, ако не директно, то в коалиционни формати с други леви партии в общини, където и досега е имала позиции. Става въпрос за не повече от 20-30 общини.

Почти е сигурно, че ДПС ще продължи досегашните си позиции в местната власт, и то в нетрадиционни райони като Северозападна България и Североцентрална. Не бих се учудил, ако движението стане първа сила в 50 общини. Това с уговорката, че има разлики в броя на населението на различните общини. При ДПС няма отстъпление, а само настъпление.

Какъв е потенциалът на "Възраждане" и ще има ли партията по-голяма роля в местната власт?

По принцип партии като "Възраждане", които са наказателно, протестни, антисистемни като идеология и стил на политическо поведение, много по-добре се представят на национални избори, отколкото на местни. Защото основните ключови каузи, на които "Възраждане" дължи политическата си тежест, малко трудно се превеждат на езика на местната власт. Така беше и с "Атака". Когато партията беше в апогея си и имаше на парламентарни избори 14-15%, не успя добре да се възползва от тази тежест на местно ниво. Все пак в редица големи и не чак толкова големи общини "Възраждане" ще се превърне в трудно заобиколим фактор в общинските съвети. Освен това на много места до голяма степен от електората на "Възраждане" ще зависи кой ще стане кмет. Друг е въпросът, че най-вероятно стандартно балотажите ще са между кандидати на ГЕРБ и ПП-ДБ и е по-вероятно избирателите на "Възраждане" да не гласуват.

В най-голяма степен кметският вот в столицата е политически и се считаше, че основните претенденти за поста са издигнатите от двете най-големи политически сили в София - кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев и на ГЕРБ Антон Хекимян. Според ваши колеги обаче в битката може да се намеси и номинираната от левицата и БСП Ваня Григорова. В този смисъл какво можем да очакваме на изборите в столицата?

Ако вземем резултатите от последните парламентарни избори, които не бяха чак толкова отдавна, логично беше да се очаква, че основната конкуренция ще е между ПП-ДБ и ГЕРБ. В момента, в който обаче беше конституирано новото управляващо мнозинство, което за широката публика е коалиция, нищо че има опит то да се индикира по някакъв друг начин, този огромен потенциал за протестен и наказателен вот, който имаше в София, няма как да се реализира чрез тези две политически сили. Тези избиратели трябваше да намерят някакъв кандидат за наказателен вот. Някои ще го намерят във Вили Лилков, но не много, други ще го намерят в кандидата на "Възраждане", но и там има ограничения. Така че очевидно най-подходящият кандидат за този наказателен вот срещу "сглобката" е Ваня Григорова. Така че в това няма нищо чудно, защото такава е логиката, която й дава шанс, но ще видим дали ще се случи.

В крайна сметка какво ще се окаже решаващо за изхода от кметските избори в София?

Решаващо ще бъде между кои двама кандидати ще бъде балотажът. Това на този етап е най-голямата загадка и само можем да гадаем какво ще се случи. Като че ли все пак кандидатът на ПП-ДБ има най-големи шансове, защото като че ли моделът на ГЕРБ вече е съвсем на изчерпване в София. Друг е въпросът независимо от това кой ще спечели, дали няма да наблюдаваме сглобка на ниво столичен общински съвет.

Очертава ли се пробив на модела на управление на ГЕРБ в други областни градове?

Изглежда малко вероятно това да се случи в останалите областни градове. По-възможно е да се случи на ниво общински съвет.

На какво се дължи тази устойчивост на модела ГЕРБ по места?

Дължи се на тази здрава симбиоза между политика и местен интерес. Срастването е толкова голямо, че е трудно да ги разделиш. Но този модел не е изобретение на ГЕРБ. Той под някаква форма го имаше и преди ГЕРБ. На местно ниво коалициите винаги са били коалиции по интереси.

Като че ли на тези избори се очертава да наблюдаваме един парадокс - срещу някои от кметовете има недоволство от управлението им, но въпреки това те имат шанс да продължат да управляват и след изборите. Пример е Варна и досегашният кмет Иван Портних. На какво се дължи това?

Има общ принцип. ГЕРБ можеше да загуби хегемонията си, ако я нямаше сглобката. Сега във всички тези проблематични общини най-вероятният балотаж ще е между представителя на ГЕРБ, най-често настоящ кмет, и кандидат, излъчен от ПП-ДБ. Няма как в новата политическа ситуация ПП-ДБ да консолидират около себе си протестния вот срещу ГЕРБ. Защото те се възприемат като другото лице на ГЕРБ. Как виждате избиратели на "Възраждане", на БСП, на ИТН или негласували да припознаят в кандидатите на ПП-ДБ алтернатива на досегашните от ГЕРБ, когато на централно ниво те са съюзници. Има си, разбира се, и местни, локални причини. Във Варна и Пловдив има мощни задкулисни центрове, които контролират между 10 и 20% от гласовете, които могат да бъдат пренасочени натам, накъдето имат най-добре изградени канали за трансфер на политическо влияние с финансов ресурс и обратното.

Т.е. основно ПП-ДБ понасят негативите от управлението на т.нар. "сглобка" на централно ниво.

Това беше ясно изначално. Сега просто ще стане видно и за онези, които не го видяха тогава.

Резултатът от местните избори ще повлияе ли по някакъв начин на управлението на страната и какви сценарии се очертават за бъдещето на изпълнителната власт в зависимост от изхода от местния вот?

Честно казано, не очаквам нищо драматично да се случи. Тези избори ще бъдат поредното изпиране на ГЕРБ вече без помощта на ПП-ДБ и циментиране на тези конфигурации, които управляваха България през последните 15 години. Но без решаващата роля на партиите на промяната статуквото нямаше да се укрепи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Мафията от Герб/ДПС и нейните (уж) отрицатели от ПП-ДБ през изтеклите месеци на сглобено некоалиционно управление постигнаха феноменална симбиоза в разкашкването на държавата!

    Вече държавата се управлява от Пеевски от телевизора. Той, баце,Киро и Христос (къде се покри този човек?) току подпишат някаква декларация срещу руската черква, руската тръба, руската рафинерия, от която като след фойерверк просто настъпва още по-плътен информационен мрак, в който едни пари бързо преминават от едни сметки в други. Което видимо е смисълът на за пред хората клатенето на лодката на хермафродитното управление.

    Сглобката като понятие ще остане в учебниците като символ за политическа мръсотия, нравствена нечистоплътност и 100-процентова зависимост, пред което Тройната коалиция на Станишев, царя и Доган вече изглежда като училищен кръжок.

    Ако метастазите на сглобката проникнат и на местно ниво - а натам отиват нещата, разпадът на държавността ще е невъзвратим и окончателен. Защото парите за крадене не са на централно ниво, а са в общините. И сега са видими никому ненужни феноменално оскъпени проекти по евро и национални програми, реализирани съвсем формално от роднински фирми, колкото да се снима нещо уж готово. Така по села и градчета никнат мъртви площади с шадравани, до които няма прокарана вода, канализация от никъде до никъде, беседки, поставени в нищото, спортни съоръжения в мъртви села, до които няма път...

    Е, проникнат ли метастазите на сглобката в общините, всичко това ще е на н-та степен. А перспективата е съвсем реална.

    ПП-ДБ, за да са на софрата, оставиха Герб и ДПС да грабят както те си знаят. И под смокиновото листо, че те не управляват...
    Не че КироАсенистите не си облизват пръстите покрай хаоса в енергетиката, който менажираха.

    Разпад. Това е обобщението след няколкото месеца на сглобката.

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 1

    Без значение, какво мисли господина - националистическите партии ще имат все по-голямо влияние в обществото ни. И тук дори не визирам такива по етнически признак, а по-скоро такива, които се опитват да опазят общностите и държавата от попълзновенията на глобалистите и зелените талибани, и да спрат краденето на всякакви нива.

    ПП-ДБ, като еманация на глобалистите интернационалисти на местно ниво са орисани да оттекат в канала на историята с изключение на някакъв твърд електорат пембени в два-три големи града. Да не говорим, че по стара демократична традиция, най-нагло излъгаха избирателите си, за да седнат на софрата. Та няма какво да ревете, промяната тепърва започва - просто твърде много хора са свързали живота и бъдещето на децата на децата си с тази територия и ако се наложи в един момент просто ще ви изметат. И между другото това е интересен ефект от намаляването на населението, за който никой не говори - колкото по-малко хора остават толкова повече мислят по един и същ начин и са по-устойчиви на промивки на съзнанието от медиите. И всеки, който се опитва да им казва как би трябвало да живеят, бива моментално изпращан на ма.ната си.

    Нередност?
Нов коментар