🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са кандидатите за районни кметове в София - кратки биографии и приоритети

Пътеводител към основните претенденти за 24-те района на София, включващи и околни села и градове

София, район "Възраждане"
София, район "Възраждане"
София, район "Възраждане"    ©  Надежда Чипева
София, район "Възраждане"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

София е най-големият български град и е раздробен на 24 районни администрации, които трябва да помагат на кмета на голямата община, да са близо до проблемите на хората, да организират различни процедури. Районните кметове, макар и да нямат много власт, са тези, които, ако искат, могат да се борят за по-добри условия за кварталите, от които са избрани. Предвид липсващата децентрализация сега, това става трудно, с много молби и активност.

Основните претенденти за кметския стол обещават това да се промени след изборите в неделя. Затова "Капитал" състави кратък пътеводител из биографиите на тези, които искат да се грижат за столичните райони в следващите години:

Кандидати за кметове на район "Лозенец"

Анжелина Тотева - ГЕРБ-СДС

Анжелина Тотева е била сътрудник на евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев, шеф на кабинета на транспортния министър Ивайло Московски и съветник на Томислав Дончев като министър по европейските въпроси. Тя оглавяваше политическия кабинет във второто правителство на Бойко Борисов. Работила е още в министерството на вътрешните работи, транспортното министерство и Агенцията за безопасност на движението по пътищата. Завършила е университета в Страсбург, специалност "Международни отношения".

Константин Павлов (Комитата) - ПП-ДБ-Спаси София (настоящ кмет)

Номинация на "Демократична България" за втори мандат за районен кмет. Повдигал е многократно въпроса за липсващата инфраструктура в т.нар. "нови квартали", част от които попадат в "Лозенец", за липсата на детски градини и застрашените зелени терени в нереализираните паркове. Той е инженер, както и доктор по социология и един от създателите на електронната поща abv.bg. През последните години изследва пропагандата в онлайн медиите и преподава в СУ "Климент Охридски".

Цветан Цветков - КОД - "Синя София"

Бивш председател на Сметната палата, който беше освободен през януари от депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход. През юни Конституционният съд реши, че Цветков е бил освободен от парламента противоконституционно, след като беше сезиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". От ревизор Цветков се издига до директор на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Последователно ръководи вътрешния одит и е зам.-председател на Сметната палата, до избирането му през март 2015 г. за неин ръководител от Народното събрание без нито един глас против. Цветков е един от основателите на Института на вътрешните одитори в България.

Атанас Минев - ИК, подкрепен от БСП

Като по-млад е бил професионален спортист, после се дипломира в Колежа по мениджмънт и впоследствие записва висше образование, специалност "Социология". Бил е търговски директор във фирма за микроенергетика и е съпруг на директорката на модна агенция "Ивет фешън" - Ивет Григорова, споделя той в платена публикация за себе си.

Кандидатите за район "Люлин"

Милко Младенов - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

Младенов се състезава за втори мандат като районен кмет. Информация за миналото му е оскъдна, след като биографията му не е качена на сайта на община "Люлин" или от партия ГЕРБ. Той е инженер и припознава като успехи в досегашното си управление строителството на детски площадки, спортни съоръжения, ремонти на училища, мерки за енергийна ефективност и др.

Георги Тодоров - ПП-ДБ-Спаси София

Номиниран е от партия "Продължаваме промяната". Завършил е специалност "Право" в СУ. Има над 10 г. опит като юрист във водещи български и чуждестранни адвокатски кантори и търговска банка. По настоящем е адвокат на свободна практика.Поставя си за приоритет трайно разрешаване на проблема с паркирането на територията на район "Люлин" чрез краткосрочни и дългосрочни мерки, насърчаване на добрите извънкласни и допълнителни практики на учителските колективи и учениците, както и интегрирането на културни и спортни мероприятия в ежедневието на учениците.

Тони Попов - БСП за България

През април 2022 г. беше назначен за изпълнителен директор на общинското дружество "Пазари Север" и е бивш кандидат за общински съветник от БСП. Според него трябва трайно да се реши проблема с местата в детските градини, чрез реорганизация и разширяване на сега съществуващите, както и да се подобрят условията за спорт. Обещава разширяване на връзките със "Западен парк", чрез изграждане на два нови входа и алеи, съответно от страната на "Люлин"7 и "Люлин"6, изграждане на велоалеи, свързващи "Люлин" със "Западен парк" и централната част на София, разширяване и цялостен ремонт на бул. "д-р Петър Дертлиев" и извеждане на тежкия трафик от района.

Кандидати за район "Младост"

Юлиян Пейчев - ГЕРБ-СДС

Юлиян Пейчев е завършил Националната художествена академия със специалност "Теория и практика на художественото образование" и "Стенопис. Над десетилетие работи като преподавател по изкуства в частни фирми с деца от 3 до 7-годишна възраст в детски градини. Създател на сдружение "Заедно за Младост", което цели по-ефикасна комуникация за проблемите на района.

Ивайло Кукурин - ПП-ДБ-Спаси София

Ивайло Кукурин е номинация на Продължаваме промяната. Магистър е по "Хидростроителство" и "Инфраструктурно планиране и мениджмънт". Работил е като инженер хидроенергийни системи и ръководител отдел "Технически" в Националната електрическа компания (НЕК) и предприятие "Язовири и каскади". През последния месец активно представя програмата си пред граждани в различни точки от района. Сред приоритетите му са: решаване на проблема с паркоместата и построяване на паркинги в някои от кварталите, по-добра и зелена среда, действия срещу презастрояването.

Стефан Стефанов (настоящ кмет, подкрепен от БСП)

Досегашен кмет на район "Младост". Завършил е "Архитектура" и е работил като архитект-проектант по обществено и жилищно строителство, а след това започва частен бизнес в областта на проектирането, архитектурата и строителство.През лятото на 2017 г. започва работа като началник на отдел "Инвестиции и контрол по строителството" в район "Младост", а няколко месеца по-късно заема длъжността "Главен архитект" на района след което през 2019 г. печели изборите за районен кмет.

Румяна Чолакова - КОД - Синя София

Чолакова е кандидат и за общински съветник от листата на "Синя София", издигнала за кмет на столицата Вили Лилков. Според информация от БТА, Чолакова е завършила Хидротехнически факултет, започва трудовия си стаж като проектант в "Енергопроект", а после поема изграждането на новата сграда на "Медия холдинг" като проектант ВиК част и инвеститорски контрол. Има опит в управлението на проекти, имоти, екипи и строежи. Многократен национален шампион е по петанк, сребърен медалист на Балканско първенство, участник в пет световни и едно европейско първенства.

Кандидати за район "Триадица"

Себастиан Жан Таджер - ГЕРБ-СДС

Според информация от профила му във фейсбук, Таджер е завършил висше образование в Англия през 2013 година - бакалавър "Икономика" и магистратура "Мениджмънт и лидерство", с фокус върху медиацията и разрешаването на конфликти. Работи като продуктов мениджър в частна ИТ-компания и е активен член на "Движение Гергьовден" с почетен председател Любен Дилов-син.

Димитър Божилов - ПП-ДБ-Спаси София (настоящ кмет от ДБ)

Номиниран е за втори мандат от "Демократична България", като през последните четири години си постави за фокус прозрачността: вносител е на законопроект за децентрализация на районните общини, подобряване на средата, защита на зелените терени, особено в Южния парк и строителство на детски градини . Завършил е специалност "Право" в СУ. Поставя си за приоритет продължаване проектите за нови корпуси към училищата, изграждането на нови паркове, отворена и достъпна администрация.

Диана Тонова - БСП за България

Досегашен общински съветник от БСП, член на комисиите по икономика, архитектура и здравеопазване. Има висше юридическо образование. Един от съветниците, внесли сигнал в прокуратурата, в който се говори за драстични нарушения и злоупотреби при провеждане на обществената поръчка за озеленяване през 2021 г.

Владимир Иванов - КОД - Синя София

Владимир Иванов е магистър по икономика в УНСС, се посочва в информация за БТА. Близо 20 години е професионален баскетболист. Работи и като журналист и предприемач на свободна практика. В края на 90-те години възстановява закрития баскетболен отбор на Академик - София, на който е президент и собственик. Последните години се занимава със строителен и туристически бизнес, пише БТА.

Район "Средец"

Трайчо Димитров Трайков - ПП-ДБ-Спаси София (настоящ кмет от ДБ)

Номиниран за втори мандат от "Демократична България". Магистър по "Международни икономически отношения" в УНСС. Обещава да продължи борбата със "заграбените" публични пространства - в Борисовата градина, пред Народния театър и по-широка децентрализация и представителство.

От 2009 до 2012 година е министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов. От 2013 година участва в дейността на Реформаторския блок, като през 2016 г. е номиниран и участва в кандидат-президентската надпревара от името на блока

Венцислав Банчев - ГЕРБ-СДС

Венцислав Банчев част от доброволния граждански контрол и граждански активист по темите за града близо 10 години, пише БТА. Учредител е на инициативен комитет "ул. Иван Вазов", на сдружение "София днес и утре" и сдружение "Непрофесионални домоуправители - София". Банчев има магистърска степен по маркетинг и мениджмънт, а също така техническо образование.

Ивайло Караньотов - КОД - Синя София

Цялата му кариера е в професионалния спорт. Има десетки национални и балкански титли на 60, 100 и 200 м., като рекордите му не са подобрени до сега, пише БТА. След края на спортната си кариера до 1990 г. Караньотов е организатор на каскадите в Народния театър "Иван Вазов", както и в киното. В годините след това се занимава с търговия на едро и със строителство. Кандидат е и за Общински съветник. В публичните си изяви говори за "премахването на "лъжливите комунистически фетиши" в район "Средец".

Кандидати за район "Надежда"

Димитър Димов, ГЕРБ-СДС, настоящ

Кандидатира се за пети мандат. Завършил е Техникум по слаботокова електротехника А.С.Попов- София. Има магистърска степен със специалност Механично уредостроене от Техническия университет. Член на Управителния съвет на Обединен спортен клуб (ОСК) "Локомотив".

Румен Димитров, ПП-ДБ, Спаси София

Номинация на ДБ. Магистър "Мениджмънт за организационно съвършенство в НБУ София. Над 25 години управленски опит като частен предприемач в различни сфери на бизнеса в София. Опит с реализирани спортни обекти, вкл. голяма част плувни басейни. Приоритетите му са модерна, зелена, справедлива и сигурна София.

Стоян Цветков, БСП

Завършил е право през 2004 г. в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".През 2006 г. е назначен като дознател със звание лейтенант в направление "Икономическа полиция" към СДВР. От юни 2012 г. до юни 2017 г. е назначен на длъжност Главен разследващ полицай, началник на група "Разследване на икономически престъпления" в 4-то РУ в София. От август 2017 г. работи като адвокат към Софийска адвокатска колегия, по информация на БТА.

Радослав Христов - КОД - Синя София

Завършва степен бакалавър във ФОЗ (Факултет по обществено здраве) към Медицинския университет в София през 2015 г, съобщaва той за БТА. Следва магистратура по специалност "Управление на здравни грижи" в същия университет. Успоредно завършва и двугодишна специализация по анестезиология и интензивни грижи. Работи в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". Трудовият стаж и професионален опит обхващат обществения сектор с цел опазване и превенция на здравето.

Кандидати за район "Студентски"

Петко Горанов - независим, настоящ кмет от ДБ

Петко Горанов е досегашен кмет на района, на миналите избори издигнат от "Демократична България", а на сегашните се явява като независим, след като съобщи, че партията не го е поканила за втори мандат. От коалицията ПП-ДБ, "Спаси София" обясниха лаконично, че са намерили по-добър кандидат. Горанов е завършил ботевградския Техникум по механо-електротехника "Христо Ботев", специалност "Полупроводникова техника".

Кристиян Маджуров - ГЕРБ-СДС

Има докторска степен в катедра "Маркетинг и стратегическо планиране" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), според информация от фейсбук профила му. Там се представя като "млад и амбициран човек, който ще работи за модерен, красив и подреден район Студентски". Активно се занимава със студентски политики, като е председател на Студентски съвет при УНСС. Бил е част от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), както и е заместник-директор в Кариерния център на УНСС. Работи в сферата на туризма - собственик е на туристическа агенция, която се занимава с екскурзии и ивенти в страната и чужбина, пише БТА.

Еней Енчев - ПП-ДБ-Спаси София

Номинация на "Продължаваме промяната". Магистър "Икономика и управление на търговията" от УНСС София. Има над 30 години опит като предприемач в сферата на търговия, финанси и финансово планиране. Като приоритети си поставя борба с презастрояването, зелен и чист район, подобряване работата на районната администрация, подобряване пътната и транспортна инфраструктура в района, обновяване на парк "Студентски" и грижа за по-малките зелени площи и градинки

Юлиян Генов - БСП за България

Завършил е в Технически университет - Варна със специалност Корабни енергетични машини и механизми, а след това е учил в катедра "Механика". В момента е преподавател в ТУ - София по механика. Бил е градски съветник в периода 1990-1994 г. Участвал е в проекти, свързани с транспортна техника и възобновяеми източници, пише БТА.

Район "Възраждане"

Савина Савова - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

Сочена е като един от най-активните районните кметове на ГЕРБ, управлявали досега. Кандидатира се за трети мандат. Припознава като успехи изграждането на парк "Възраждане" и облагородяване на междублокови пространства в района.

Станислав Илиев - ПП-ДБ-Спаси София

Илиев е номинация на "Спаси София" в обединението.Завършил е право в ЮЗУ и бакалавър"Противодействие на престъпността" в Академия на МВР. Заявявал е, че ще се бори срещу липсата на контрол при застрояването и за гарантирането на качество, подобряването на условията за образование за децата, грижа за възрастните хора, равни улици и тротоари, облагородяване и възстановяване на зелените площи и междублоковите пространства, запазване на културното наследство в старата градска част.

Венцислав Йочколовски - БСП за България

Д-р арх. Венцислав Йочколовски е на 67 години, според информация на БТА. През 1981 г. се дипломира като архитект във ВИАС (сега УАСГ). Бил е проектант и главен архитект на РНС "Люлин" - София. Доктор е по "Икономика и управление по отрасли". Автор е на градоустройствени проекти в страната. Бил е консултант на МТСП и МРРБ. Преподавател е в СУ "Св. Климент Охридски", Военна академия "Г.С. Раковски" и в УниБИТ.

Десислава Тодорова Бебова - КОД - Синя София

В интернет липсва информация за биографията ѝ, но намира като един от най-важните проблеми за района все по-трудното паркиране. По думите ѝ независимо, че в централната част е въведена "Синя" и "Зелена" зона, това се оказа недостатъчна мярка за решаването на този казус. Затова си поставя за цел изграждането на паркинги

Кандидати за район "Изгрев"

Диян Стаматов - ГЕРБ-СДС

Стаматов е бивш директор на 119 СУ, председател на най-голямата асоциация на училищните директори, заместник-министър на образованието по времето на Меглена Кунева, а в този мандат беше и общински съветник, като е и в новата листа за съветници.

Делян Георгиев - ПП-ДБ-Спаси София (настоящ кмет от БСП)

Делян Георгиев отговаряше за управлението на района през този мандат 2019-2023. Той е лекар и беше издигнат от БСП през 2019 г., но беше изключен от партията в края на 2022 г., по думите му, заради позицията му срещу промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина. Сега е кандидатура на дясното обединение, номинация на "Спаси София". Като успехи той посочва строителството на детски градини през мандата, грижата за междублокови пространства. Има планове за разширяването на парк "Гео Милев", многоетажен паркинг в района и др.

Виктор Йочев - БСП за България

Според Йочев районът има нужда от по-добра грижа за спортните терени, решение на проблема с презастрояването и паркирането. "В еднопосочните улици в квартала е възможно при ремонтните дейности за подмяна на тротоарите, от едната страна да се разшири, поемайки потока от пешеходци в двете посоки, а от другата да се премахне и колите да паркират успоредно. Паркирането около Борисовата градина е абсурдно организирано в момента. Има изоставен релсов път от едната страна на бул. "Драган Цанков", който в кратки срокове и минимални инвестиции може да се превърне в съботно-неделен паркинг", предлага той.

Кандидати за район "Подуяне"

Петър Митев - ГЕРБ-СДС (настоящ зам.-кмет )

Кандидатира се за още един мандат. Казва, че се гордее много с подготовката за старта на разширението на метрото в "Подуяне" и според него районът му е един от най-хубавите в София - зелен, подреден и комуникативен.

Кристиян Христов - ПП-ДБ-Спаси София

Номинация на Спаси София. Инженер пътно строителство и трафик анализ. Със 7-годишен професионален опит в проектирането на пътища и транспортни съоръжения, реализиране на транспортни проучвания и трафик анализ.

Приоритетите му са равни улици и тротоари, както и нови паркинги, цялостно преосмисляне на наличните пространства от фасада до фасада по ключовите улици в квартала, повече зелени и красиви междублокови градини

Елеонора Петрова - ИК, подкрепена от БСП за България

Кандидатира се като независим кандидат, подкрепен от БСП. Според нея междублоковите пространства са обрасли в растителност, замърсени, неподдържани, в окаяно състояние, смята тя. "Районът разполага с огромен капитал от дейни и небезразлични жители. Не се изисква огромен ресурс, обществени поръчки", коментира Ангелова за БТА. Според нея общината трябва да е в пряк контакт с жителите.

Район "Сердика"

Тодор Кръстев - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

През 2020 г. стана областен координатор на ГЕРБ София, като изпълнява поста и на районен кмет. Кандидатира се за пети мандат. Завършил е "Машинно инженерство". И магистратура по финанси във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Професионалната си кариера започва НЦОВС-РЗ,Пловдив, по-късно се занимава с частен бизнес. От 2004 г. до 2007 г. е изпълнителен директор на "Улично осветление". От ноември 2007 г. е кмет на район Сердика, пише в сайта на ГЕРБ.

Момчил Даскалов - ПП-ДБ-Спаси София

Номинация на ДБ. Има над тридесет години управлява екипи и процеси в различни сфери на бизнеса - ресторантьорство, мода, интериор и обзавеждане. Казва, че ще работи за комплексно възстановяване и изграждане на тротоари, междублокови пространства, градинки и зелени площи, обособени места за паркиране извън тях, улична инфраструктура и осветление.

За кандидата от БСП Йордан Топалов липсва публична информация.

Район "Слатина"

Георги Илиев - ПП-ДБ-Спаси София (настоящ кмет)

Номинация на Демократична България, кандидат за втори мандат. Един от най-активните районни кметове след изборите от 2019 г., ангажиран с подобряване на пътната инфраструктура, междублоковите пространства, детските площадки. Настоящите му проект включват: план за разширяване на парк "Гео Милев" и свързването му с кв. "Христо Смирненски" чрез пешеходни и велосипедни алеи; изграждане на многоетажен паркинг до пазар "Ситняково"; изграждане на линия на метрото в района; изграждане на поне една нова детска градина; изграждане на голяма спортна зала в ж.к. "Христо Смирненски".

Борислав Борисов от ГЕРБ-СДС

Магистър - фармацевт и управител във фармацевтична фирма. С политика се занимава от 2007 г., бил е народен представител в 44-то Народно събрание.

За Иво Атанасов от БСП за България липсва подробна информация.

Кандидати за район "Илинден"

Иван Божилов - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

Божилов се кандидатира за трети пореден мандат. Става кмет на района в края на септември 2013 г., след като предишният кмет Миглена Веселинова се отказва от поста, съобщава БТА. Бил е и депутат от ГЕРБ в 41-ото Народното събрание. Емблематичен за района в този мандат беше ремонтът на ул. "Кукуш", който продължи много дълго и беше критикуван заради спорното си качество.

Емил Бранчевски - ПП-ДБ-Спаси София

Бранчевски е номинация на "Спаси София" в обединението. Магистър е по "Здравна политика и здравен мениджмънт" в Медицински университет София и по "Хуманна медицина". Като приоритет си поставя да има достатъчно паркоместа в района, както и възможност за велосипедно придвижване. Има желанието да направи най-голямата детска площадка в София - в Западен парк - изцяло от естествени материали и с добавена стойност за децата.

Румен Георгиев - БСП

Георгиев е завършил е бившата Школа за запасни офицери "Христо Ботев" в Плевен, има военно звание: капитан о.р. и магистърска степен по икономика от УНСС, според информация от БТА. Работил е в държавната администрация, а от 1999 г. се занимава с бизнес. От ранните си години е привърженик на социалистическите идеи. Активист от район "Илинден".

Кандидати за район "Красно село"

Румен Русев - ГЕРБ-СДС

(настоящ кмет по решение на СОС, довършващ мандата на Росина Станиславова)

Заема поста на районен кмет от април тази година, след като Росина Станиславова от ДБ беше отстранена заради конфликт на интереси. Любопитно е издигането на кандидатурата му от ГЕРБ, тъй като по принцип Русев беше от групата на "Патриотите" (ВМРО и "Атака"), крепящи мнозинството с управляващата града партия, и предложили го за поста. Изборът му беше подкрепен от ГЕРБ-СДС и част от БСП в Столичния общински съвет. Арх.Русев стана общински съветник от "Атака" на мястото на Волен Сидеров, който реши да напусне СОС по свое желание през септември 2021 г. През август 2018 г. като зам.-кмет Русев бе назначен от СОС за временен кмет на район "Младост" до местните избори през октомври 2019 г. на мястото на отстранената Десислава Иванчева.

Веднага след избирането му през април за районен кмет и на "Красно село", в залата в съвета се чуха коментари от опозицията, че сега ще започнат да се разписват разрешения за строеж в район "Красно село". Русев отговори директно "Ако са законни, ще ги разписвам".

Цвета Николаева, ПП-ДБ-Спаси София

Николаева е номинация на "Спаси София". Завършила е "Право" в СУ и казва, че ще работи за подобряване цялостната инфраструктура в района - тротоари, пътища и паркинги, за облагородяване, модернизиране и поддръжка на парковете, достатъчно места в ясли, детски градини и училища.

Стойчо Иванов - БСП за България

Има бакалавърска степен по "Финансов контрол", магистърска степен по "Управление на човешките ресурси" в УНСС, както и диплома от академия NQA със специалност "Интегрирани системи за управление на информационната сигурност и защита на личните данни", става ясно от биографията му, публикувана от БТА. Работи в Националния съвет на БСП като главен експерт по защита на личните данни.

Христо Апостолов - КОД - Синя София (бивш кмет на района от СДС)

В мандата 2015-2019 г. е районен кмет от квотата на "Реформаторски блок", а през последните три години е ръководител "Инсталация за биологично третиране в Инсталацията за биологично третиране на отпадъци "Хан Богров" към столичния завод за боклук, който не работи по очакванията.

Магистър е по "Екология и опазване на околната среда", специализирал "Инженерна екология". Има професионална квалификация "Управленски умения" и "Политически мениджмънт" в НБУ. Професионалният му опит започва като организационен секретар в СДС, а в частния сектор - като търговски директор, пише БТА.

Кандидати за район "Оборище"

Йоанна Драгнева - ГЕРБ /СДС/

Тя е доктор по социална психология към БАН и в момента работи като част от екипа по инвестиционни анализи на Столичната агенция за инвестиции. Има две магистратури от Музикалната академия и е завършила Институт за политика към Българска академия на науките. В мандата на Столичния общински съвет 2005-2019 г. е общински съветник и работи по създаването на Стратегия за развитието на културата в Столичната община, пише БТА

Георги Кузмов - ПП-ДБ-Спаси София

Номинация на "Продължаваме промяната". Магистър по "Право" от СУ, директор "Бизнес развитие за Европа" на най-голямата фирма в света за локализиране на медийно съдържание. Приоритетите му са за запазване, поддържане или възстановяване на сградите в района, опазване на културното наследство, подобряване качеството и ефективността на администрацията, облагородяване на кварталите.

Михаил Ставрев - БСП за България

Общински съветник от БСП в този мандат. Завършил е "Финанси" и "Публична администрация" и беше член на комисиите по архитектура, финанси и транспорт.

Борислав Лисев - КОД - Синя София

Бакалавър със специалност "Приложна математика", с почти десет години опит в IT сектора. Участвал е в множество разнообразни проекти, помогнали на големи компании да увеличат ефективността си - от добив на петрол до изработване на сърдечни клапи. В последните години фокусът му е насочен към облачните услуги, пише БТА.

Кандидатите за район "Овча купел"

Борислав Тодоров - ГЕРБ - СДС

Завършил е висше образование в Германия и Англия, както и "Право" в Софийския университет. Бил е част от компанията "Кюн Лизинг Германия". През 2002 г. оглавява българското ѝ дружество. От 21 г. се занимава с финанси и работи в лизинговата индустрия. От 2002 г. е член на Управителния съвет, а по-късно става съпредседател на Българска асоциация за лизинг, пише БТА.

През 2015 г. е избран за член на Арбитражната колегия при Конфедерацията на работодателите и индустриалците, а през 2016 г. става член на Секторна помирителна комисия към Комисията за защита на потребителите

Ангел Стефанов - ПП-ДБ-Спаси София (настоящ кмет) -

Кандидатира се за втори мандат, номинация на Демократична България. По време на сегашното му управление се прие Подробния устройствен план за "Овча купел" 1, като Стефанов обеща и решение за парка "Кукуряк", на проблема с канализацията и др. Други приоритети са облагородяване на междублоковите пространства, повече паркоместа в района. Д-р е по "Съвременни политически системи" и е завършил и "Публична администрация" в УНСС.

Христо Колев - БСП за България

Той е юрист по образование, председател на АБВ София и част от коалицията на Левицата.

Кандидатите за район "Красна поляна"

Иван Чакъров - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

Иван Чакъров работи в район "Красна поляна" от близо двадесет години и сега се кандидатира за пети мандат. Първо е зам.-кмет през 2004 г., после е избран за кмет през 2007 г. Преди това е бил експерт в Министерството на образованието и науката и директор на СОУ "Бачо Киро" - район "Надежда". Иван Чакъров е филолог, завършил Софийски университет. Рядко ходи на срещи с гражданите в района, докато е на поста през последните години. А проблемите там са свързани най-вече с чистотата, мръсния въздух и лошата инфраструктура.

Димитър Петров - ПП-ДБ-Спаси София

Номинация на "Продължаваме промяната". Магистър е по "Право" и адвокат на свободна практика със собствена правна кантора. Този месец представи заедно с водача на листата на обединението проект за облагородяване на бул. "Вардар". Като приоритети си поставя решаването на множеството проблеми, свързани със състоянието на инфраструктурата в район "Красна поляна", в това число осветление и тротоари, облагородяване на района, чист въздух.

Георги Миланов - БСП за България

По образование е мрежови инженер и дълги години работи в IT сектора. В момента се е насочил към търговията на дребно и едро, споделя в интервюта той, като заявява, че ще работи за възстановяване на комуникацията между районната администрация и хората.

Цветан Александров - КОД - Синя София

Работи като старши програмист, от 1996 г. се занимава предимно с информационни технологии, каза той за БТА. Политическата си кариера започва като един от основателите на СДС-"Красна поляна." След това е сред учредителите на "Движение демократично действие".

Кандидати за район "Искър"

Ивайло Цеков - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

Заема поста районен кмет от 2012 г., като преди това е бил и зам.-кмет. Магистър по специалност "Бизнес администрация" в УНСС и бакалавър по специалност "Стопанско управление" в УНСС, пише в CV-то му.

Ясен Русев - ПП-ДБ-Спаси София

Номиниран от "Продължаваме промяната". Магистър по "Международен бизнес и предприемачество" от Варна, със специализация "Предприемачество" от Babson University, Бостън, САЩ. Повече от 10 години се занимава с развитието на успешни бизнес проекти. Разработва боята, върху която може да се рисува и пише Escreo. Има за цел да превърне "Искър" от краен и позабравен район в модерен, чист, добре свързан и икономически развит район.

Борис Цветков, БСП за България

Бил е кандидат за районен кмет и през 2015 г., и през 2019 г., като на миналите избори губи с малка разлика от кандидата на ГЕРБ. Преди това е депутат - На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител от листата на Коалиция за България от 24 МИР София. Заместник-председател е на Комисията по отбрана и е член на Комисията по околната среда и водите на XLII народно събрание, а през 2015 г. е бил и общински съветник.

Кандидати за район "Банкя"

Рангел Марков - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

Също от многогодишните районни кметове на ГЕРБ. Заема поста през 2007 г. и управлява досега. Кандидатира се за пети мандат. През миналия един от големите му отчетени успехи беше възобновяването на минералната баня в Банкя, след решение на Столичния общински съвет. Висшето си образование завършва в НСА "Васил Левски" през 2000 г. и преди избирането му за кмет работи като треньор по тенис на тенис комплекса в Банкя. Има магистърска степен към УНСС по "Икономика на човешките ресурси".

Георги Атанасов - ПП-ДБ-Спаси София

Номинация на "Продължаваме промяна". Доктор на биологичните науки от Българска академия на науките. Магистър. Над 20 години опит като изследовател и ръководител в Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките. Собственик и управител на първата българска компания за високи технологии в аквакултурите. За приоритети си поставя безопасна градска среда, с подобрена тротоарна и пешеходна инфраструктура, разрешаването на 22- годишния проблем със стадиона на град Банкя, развитие на зелената система и да подобри чистотата в Банкя. Има любопитна идея за "разкриване на нови училища и филиали на университети".

Светослав Велков - БСП за България

Светослав Велков има бакалавърска степен в специалност "социална педагогика" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", пише БТА. Има професионален опит, свързан с висши мениджърски позиции в различни фирми, свързани с търговията, производството, архитектурата и строителството, транспорта и логистиката.

Кандидати за район "Витоша"

Теодор Петков - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

Има магистратура по "Индустриален мениджмънт". Специализирал е "Политически мениджмънт" в Съвета на Европа в Страсбург.. От февруари 2009 година е заместник-кмет на район "Витоша" с ресор "Строителство".

Зарко Калинов Клинков - ПП-ДБ - Спаси София

Номинация на "Спаси София". Магистър, специалност "Архитектура", работи като проектант и консултант. Поставя си за приоритет връщане на зеления облик на района.

Гавраил Хрусанов - БСП за България

Завършва висшето си образование в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", а след това във Факултета по класически и нови филологии със специалност "Испанска филология". Има професионален опит като адвокат, ликвидатор и правен консултант. Член е на Софийска адвокатска колегия.

Кандидати за район "Връбница"

Младен Младенов - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

Кандидат за пети мандат на района. Въпреки дългото му кметуване, трудно се откриват детайли за биографията му в интернет пространството.

Румен Костадинов - ПП-ДБ-Спаси София

Той е номинация на "Спаси София". Магистър по "Управление на търговски вериги" в УНСС. Поставя си за приоритет засилен контрол при възлагането и изпълнението на проектите за пътна инфраструктура и тротоари и превръщането на междублоковите пространства в мрежа от малки зелени паркове.

Кандидати за район "Панчарево"

Николай Гюров (настоящ кмет)

Николай Гюров е кандидат за втори мандат, независим. Преди това е бил 12 години районен кмет на с. Бистрица, тогава от кмет от квотата на ГЕРБ, след което на миналите избори излиза от ГЕРБ и се кандидатира самостоятелно като независим кандидат, като сега също кандидатурата му е без подкрепата на партии и коалиции. През 2019 г. Печели убедително изборите срещу кандидата на ГЕРБ. Гюров завършва маркетинг в УНСС. Председател е на Сдружението на кметовете на кметства.

Евгения Алексиева - ГЕРБ-СДС

Политолог. От 2014 г. до сега е народен представител, председател е на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите и член на Комисията по околната среда и водите. Участва в законопроекти и политики, които водят до реални резултати, както на национално, така и на местно ниво.

Милена Алексиева - ПП-ДБ-Спаси София

Номинация на Спаси София. Завършила е "Право" в СУ. Ще работи за подобряване на инфраструктурата и сметоизвозването в района, зъздаване на депа за зелени отпадъци ограничаване и изчистване на незаконните сметища със строителни отпадъци.

Антон Кръстев - БСП за България

Той е доктор по икономика в сферата на екологията. Професионалната му кариера е свързана с Българска асоциация по водите (БАВ), STM Group, бизнес със полезни храни и производство на шоколад и Междууниверситетски център за развитие на кариерата на УНСС, пише БТА.

Пеню Пенев - КОД - Синя София

Пенев беше общински съветник този мандат от групата на "Демократична България", след като Владислав Панев от ДБ стана депутат. Впоследствие Пенев отиде в групата, като част от гражданската квота. Направи впечатление при гласуването за бюджет 2024 на Столична община, когато подкрепи предложеното от ГЕРБ, за разлика от колегите си от ДБ. Работил е като секретар на район "Овча купел", старши експерт в Народното събрание, gлавен експерт в район "Оборище". Бивш баскетболист, играл в юношеския национален отбор, трикратен републикански шампион.

Кандидати за район "Кремиковци"

Борис Петров - ГЕРБ-СДС

Висшето си образование завършва в СУ "Св. Климент Охридски" със специалност "Социални дейности". От 2019 г. е общински съветник в Столичния общински съвет. Председател е на Комисията за връзки с гражданското общество, зам.-председател на Комисията по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти и член на комисия по обществен ред и сигурност. Петров има и частен бизнес, пише БТА.

Лилия Донкова - ПП-ДБ-Спаси София (настоящ кмет)

Магистър е по "Бизнес администрация" и е досегашен кмет. Обещава основен ремонт на главните пътища, подобряване на образователната инфраструктура, опазването на околната среда Транспортната инфраструктура, започнатото цялостно реновиране на вътрешноквартални улици и тротоари да продължи. Номинация на Продължаваме промяната.

Ивайло Венчев - БСП за България

Венчев е завършил специалност "Архивистика и документалистика", сочи информация, предоставена от кандидата на БТА. Учил е "Защита на личните данни и класифицираната информация". Работил е в сферата на сигурността и туризма. Бил е съдебен заседател в Софийския градски съд. Архивист е в компания в сектора. Занимава се с опазване на културното наследство на България. Работил е в Регионалния исторически музей в Ямбол, читалище "Просвета" в Малко Търново и Етнографско-археологически музей в Елхово, пише БТА.

Кандидати за район "Нови Искър"

Даниела Райчева - ГЕРБ-СДС (настоящ кмет)

Даниела Райчева е два мандата кмет на район "Нови Искър". Има административен опит като експерт в администрацията, общински съветник. Бакалавърската й степен е "Публична администрация", а магистърската е по мениджмънт.

Владислав Владимиров, ПП-ДБ-Спаси София

Номинация на ДБ. Магистър по "Международна сигурност" . Поставя си за приоритет изграждане на канализация във всички населени места в района, възстановяване на сградата на старата баня в кв. "Кумарица", осигуряване на бърз достъп до централните райони на София чрез разширение на бул. "Рожен" от надлез "Надежда" до Околовръстен път и връзка на Северната тангента със село Кубратово.

Милко Николаев Панов - БСП за България

Завършил е висше образование в УНИБИТ. Трудов стаж има в сферата на транспорта и туризма. Председател е на РС на БСП "Нови Искър" втори мандат, пише БТА.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 6
    petko.goranov avatar :-|
    petko.goranov
    • + 1

    Истински професионален гаф е допуснал авторът на тази статия, представящ кмета на район "Студентски" Петко Горанов като завършил Техникум в Ботевград, без да се посочва последващото му образование. Въпросът случайно или не е това, е без значение.
    Гафът си е гаф.

    Нередност?
  • 7
    petko.goranov avatar :-|
    petko.goranov
    • + 1

    По време на мандата на Петко Горанов се построи най-голямата детска градина в София и България през последните 20 години и беше стартиран проекта за ново училище в Студентски град, за който се говори вече от 20 години.

    Нередност?
Нов коментар