🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Състоянието на Пловдив: дупка от 20 млн. в бюджета, но няколко завършени ремонта преди Нова година

Новият кмет Костадин Димитров даде първата си пресконференция за града, който ще управлява

Едно от първите публични събития, на което кметът се появи след изборите, беше образователният форум заедно с министъра на образованието Галин Цоков (вляво) и областния управител Илия Зюмбюлев (вдясно)
Едно от първите публични събития, на което кметът се появи след изборите, беше образователният форум заедно с министъра на образованието Галин Цоков (вляво) и областния управител Илия Зюмбюлев (вдясно)
Едно от първите публични събития, на което кметът се появи след изборите, беше образователният форум заедно с министъра на образованието Галин Цоков (вляво) и областния управител Илия Зюмбюлев (вдясно)
Едно от първите публични събития, на което кметът се появи след изборите, беше образователният форум заедно с министъра на образованието Галин Цоков (вляво) и областния управител Илия Зюмбюлев (вдясно)
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Пловдив ще трябва да отпусне безлихвен заем от 20 млн. лв. за довършване на някои от европроектите.
  • Два от ремонтите в града трябва да бъдат готови до края на годината.
  • Ледената пързалка се завръща в Пловдив.

Първата официална пресконференция на новия кмет на Пловдив продължи едва около петнадесет минути. Толкова време беше нужно на Костадин Димитров, за да представи няколко от новите си заместници и да очертае ситуацията, в която е заварил общината.

Финансовата дупка в бюджета на Пловдив е поне 20 милиона лева, общината не събира добре собствените си приходи, предстои затваряне на Бетонния мост и откъсване на един от кварталите от града за поне година. Откъм добри новини, с каквито един кмет е редно да встъпи в първата си пресконференция, Димитров посочи, че поне два от ремонтите в момента ще приключат до няколко месеца, а Пловдив отново ще има коледна пързалка.

На пресконференцията присъстваха всички районни кметове, заместник-кметът по "Финанси и стопански дейности" Женя Петкова, която е един от най-близките хора на Димитров и за последните дванадесет години е секретар на район "Тракия", зам.-кметът по "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов и зам.-кметът по "Екология и здравеопазване" Иван Стоянов, който беше районен кмет на "Източен" в изминалия мандат и директор на ОП "Чистота" от 2011 до 2019 г.

Два ремонта се затварят

"През изминалата седмица имахме срещи на всички площадки, за да добием представа за крайните им срокове. Строителите поеха ангажимент пред мен, което означава, че при неизпълнен ангажимент гражданите ще могат да търсят отговорност от мен", заяви Димитров.

Явно Димитров е обиколил ремонтния хаос, в който потъна Пловдив през последната година. Големи проекти, които стигнаха крайните си срокове едновременно и превзеха града, го направиха едновременно разкопан, блокиран и с недостатъчно пари.

Свиканата пресконференция не внесе пълна яснота около всички проекти, но посочи развитие за няколко от тях.

Ремонтните дейности по "Голямоконарско шосе" - пътят, който влиза откъм магистралата за София, се очаква да бъдат завършени до края на тази година. Там Пловдив отговаря за отсечката до община "Марица", която пък ще получи пари от бюджета за довършването на цялата отсечка до "Тракия". Така шосето ще стане по-широко и модерно в първите си няколко километра, но отварянето му ще реши поне сегашните задръствания в час пик.

Също до няколко месеца трябва да се отвори и бул. "Дунав", където се полага канализация от ПИМК.

Малко по-неясен е ангажиментът относно отсечката Модър - Царевец и Бетонния мост. Според изказването на Димитров най-ранните дати за довършване на първия е към края на първото тримесечие на 2024 г. или началото на второто.

Два остават отворени

Тепърва предстоят разговори за пробива под Централна гара и повдигането на Бетонния мост, което общината ще се опита да забави максимално дълго. Целта на новата администрация ще е Модър - Царевец и повдигането на Бетонни мост да не се застъпят, но на този етап това не изглежда да е възможно.

Проблемът с моста е, че заради сроковете на проекта той трябва да бъде разрушен, преди да се отвори пробивът под гарата - и двете имат еднакъв краен срок от декември 2024 г. Това значи, че дори кръговото на Централна гара да бъде отворено, връзката с Кючюк Париж ще бъде почти невъзможна и ще блокира цял квартал за поне година. Според кмета това означава, че "децата, които учат в училища от другата страна, ще трябва да бъдат преместени, докато това бъде завършено".

В края на миналата седмица трябваше да бъде пуснат в експлоатация бул. "Христо Ботев" в района около пробива, но това все още не се е случило. Повече яснота по проектите, движени от НКЖИ, бяха обещани през следващата седмица.

Не беше дадена информация във връзка с ремонта на ул. "Даме Груев", за която имаше липса на комуникация между предишната управа и изпълнителя. Абсурдът тук беше достигнал нива, където за решенията на бившия кмет по проекта от "Парсек груп" научаваха не по официални канали, а от социалните мрежи.

Не е ясно и бъдещето на иначе отворения от Здравко Димитров бул. "Хаджи Димитър", по който често липсваше персонал от изпълнителния консорциум от две фирми - "Вейл конструкции" и "София асфалт". Има отсечки по обекта, които още не са завършени, а и сложените светофари са още в неизправност. Ремонтът на перпендикулярната на бул. "Хаджи Димитър" улица "Царевец" пък няма да бъде започнат до завършването на Модър - Царевец.

Числата не лъжат

"Анализите сочат, че не е задоволително финансовото състояние на общината заради недоброто им управление по време на предходния мандат. Това важи само за общината, а не за районните кметства заради финансистите по места" - така започна своето въведение новият отговорник по финансите на общината Женя Петкова. Петкова досега отговаряше за район "Тракия", който разполага с 18.5 млн. лв. бюджет, съвсем малка част от които са предназначени за капиталови разходи (около 1 млн.). В момента само дупката в пловдивската хазна надхвърля бюджета на района.

Лошото финансово наследство бе един от подаръците оставен от кмета на ГЕРБ Здравко Димитров на новия кмет на ГЕРБ Костадин Димитров, като така и не стана напълно ясно защо има дупка от 20 милиона лева.

Главните причини са няколко според зам.-кмета по "Финанси и стопански дейности". Те включват начина на провеждане на общински поръчки и приетите европроекти, както и ниската събираемост на данъци и такси. До момента, в края на финансовата година, са събрани сумарно едва 67% от таксите и данъците - процес, който се надяват да оптимизират от общината. Това беше и препоръката на Министерството на финансите към Пловдив - да вдигне събираемостта, тъй като общината има близо 20 млн. лв. несъбрани задължения.

Общината ще трябва да даде като безлихвен заем от общинския бюджет тези 20 милиона лева за приключване по някои от европроектите. Това ще е нужно, тъй като разходите по тях все още не са верифицирани. Впоследствие "се надяваме да ни ги върнат", каза Петкова.

Най-голямата пробойна тук идва по програмата "Чист въздух за Пловдив", която е на стойност от 14 млн. лв. и има наложена корекция от 25%, или сума от 3.5 млн. лв., която ще трябва да излезе от парите на Пловдив. Наложената корекция в момента е във ВАС, където се очаква обжалване на последното решение, което беше в полза на община Пловдив. Предстои и втората фаза по този проект, за което се очаква да бъдат получени още 38 млн. лв.

Коледни новости

Добрата новина за града, съобщена на кратката среща, беше връщането на ледената пързалка в центъра на Пловдив. След като цели осем години пързалката на "Аст-сервиз" беше в Пловдив, тази година тя се премести в София. Причините за това бяха множество, като включваха финансови, топлия климат, нанесените щети върху новите плочки на площада и др. Заявката на новия кмет е тя да се завърне, като са били направени анализи в различни райони от града. Най-голям потенциал според кмета е имало за Братската могила в "Западен", но липсата на достатъчно електрическо захранване е довело до това тя да бъде върната в центъра.

От общината ще направят застраховка на пл. "Централен" за 100 хил. лв., за да не се стига до нарушаване на настилката. Направени са и договорки с фирмата изпълнител, която не е известна на този етап, че всички елементи ще бъдат пренесени на ръка и ще бъде сложена допълнителна изолация. Не е ясно кога точно се очаква тя да бъде поставена.

За транспорта - нито дума засега

Едно от нещата, които даже не присъства на бързата среща беше за една от най-големите болежки на града, а именно за хаоса в общинския транспорт. Най-новият епизод в тази сага дойде през миналата седмица, когато бе поставен антирекорд с липсващи автобуси по няколко от линиите до 10 часа сутринта от превозвача "Хеброс бус". Все още не е ясен и кандидатът, който ще заеме горещия стол в общината като зам.-кмет по "Транспорт", както и каква ще е структурата на целия кабинет на кмета. Няма яснота и около главния архитект на града. Позицията в момента се заема от Яна Желязкова, която досега беше главен архитект на район "Тракия", където е била и временен районен кмет през 2015 г. Повече яснота около кабинета бе обещана през следващата седмица.