От седмото тепе: Град за кметовете , Без ринг за Пловдив и Стоичков обединява общината

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

Добре дошли в Пловдив - град за кметовете.

Първата седмица на власт на новия градоначалник Костадин Димитров мина в търсене на заместници. Предвид как изглежда сформиращия се (в движение) екип, по всичко изглежда че районните кметове и администрации взимат на абордаж централната власт. Логично, секретарят на "Тракия" пое най-важната длъжност - тази на финансов зам.-кмет. Бившият кмет на "Източен" стана зам-кмет по екологията, зам.кметът на "Западен" стана шеф на инспектората и "Обществен ред и сигурност", а зам.кметът на "Централен" по строителството временно пое контрола над всички обекти в Пловдив. Единственият нов заместник кмет, който не е бил в район, е Владимир Темелков, който е бивш общински съветник от групата на Дани Каназирева, а отделно е собственик на ИТ и строителна компания.

Тъй като не изглежда Димитров да е имал ясна идея с какъв екип ще влезе в общината, засега не е ясен и общият брой заместници. В предизборната кампания на ГЕРБ се говореше за намаляване от досегашните девет. Тепърва предстои да се види какво ще стане с обявената за "фалшива" договорка с местната коалиция "Съединени за Пловдив", според която те трябва да получат двама зам.кмета.

Междувременно има оставки от директори на обществени предприятия, а Пловдив към момента е без главен архитект, след като Ахрянов се върна в Карлово.

След драмата със стадиона на "Ботев", която връхлетя изневиделица кмета в първата му седмица, сега идва и друга, по-местна. По данни от местната медия "Трафикнюз", е бил поставен антирекорд - едва шест от нужните двадесет и три автобуса на "Хеброс бус са били на линия към 10 часа сутринта тази сряда. Компанията, която държи важни линии в Пловдив и околността, продължава да върви към фалит, а заместник-кмет по транспорта, още няма.

Тема на седмицата

Липсващият ринг на Пловдив: защо околовръстното шосе на града не се разширява

Какво се случи

Има два проекта за доизграждане на околовръстното на града - от югозапад и от югоизток. Противно на очакванията - пари има. Проблемът на югозапад е, че проектът е с избран изпълнител и готов за стартиране, но е забил в коридорите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която трябва да го съгласува.

От към София пък, има 60 милиона за първите 5 километра, до кръговото с Пазарджишко шосе, но за останалата по-голяма част няма нито пари, нито проект към момента.

Защо е важно

Задръстванията около Пловдив стават все по-натоварени и продължителни. Десетки хиляди автомобили влизат и излизат ежедневно от града, а това няма перспектива скоро да се оправи. Прогнозите за заработването на първия ринг от железницата, която се очаква да намали броят автомобили, е по оптимистичен прочит едва през 2028 г.

Важно е да се посочи, че в момента и трите най-големи транспортни проекта в града - околовръстното, пробивът под гарата и градската железница - се намират в една и съща институция - НКЖИ. Вторият по големина град е твърдо хванат в тромавата и задушаваща хватка на железопътния гигант, който не е известен изобщо с бързите си и ефективни действия.

Какво следва

Тепърва предстоят съгласувания на проектите за южната част на обхода между АПИ и НКЖИ. Най-рано работа някъде по двете части би могла да започне през следващата 2024 г. Но за новата кметска администрация ще е особено важно да се опита да преговаря с НКЖИ за отпушването на проектите и евентуално по-бърз "коридор" за минаване на всички преписки оттам.

Цялата история прочетете тук.

Ново издание и нова среща с бизнеса!



Тази седмица с броя на Капитал очаквайте подарък - специалното издание от поредицата #КапиталГрадове, посветено на Пловдив и региона. Търсете от петък - 17 ноември в разпространителската мрежа www.capital.bg/karta и в онлайн библиотеката на сайта

На 7 декември 2023 г. (четвъртък) ще се проведе Среща на бизнеса в Пловдив и региона. Участието в събитието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация.

Запазете вашето място (присъствено или онлайн) на сайта на конференцията https://www.capital.bg/event/283, където може да откриете и пълна програма на събитието, темите и участниците.

ТОП 5 от Капитал

#1 Имотният пазар в Пловдив: Милион нови квадрата, все по-бавни сделки

Жилищата в града под тепетата се разглеждат като инвестиция, но все повече се купуват и с цел обитаване

#2 ЕК повиши прогнозата си за българската икономика за тази година за сметка на 2024 г.

Инфлацията ще продължи да намалява, но вече по-бавно, посочва институцията

#3 Една добра новина и един риск за българското розово масло

Розовото масло е на крачка на бъде включено в европейската фармакология. Все още обаче има риск етеричния сектор да бъде ощетен от спорните регулации, част от които ЕК остави за разглеждане в следващия мандат

#4 "Билла България" ще инвестира 68 млн. лева за експанзия и реновиране на обекти

През следващата година веригата ще приема онлайн поръчки и в Пловдив, Варна и Плевен

#5 Феодализъм в действие: как минаха изборите в Раковски, Маджарово и Хитрино

Трите общини се контролират от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, а похватите за избор на кметовете "отличници" си приличат

Бизнес новини

Как фермерите могат да кандидатстват за 332 млн лв. по Плана за възстановяване

Агроминистерството започва информационна кампания за двете стартирали процедури - за инвестиции в технологична и екологична модернизация и за центрове за съхранение на плодове и зеленчуци

Повече ТУК.

Carrefour се завръща с магазини в България през варненската "Паркмарт"

Сега новите магазини ще са от по-малък формат и ще се развиват от "Паркмарт холдинг" на Добромир Андонов, който притежава веригите Parkmart и Aldo. "През 2024 г. ще бъдат отворени първите поне 25 обекта Carrefour Express и Carrefour Market.

Повече ТУК.

Истории, които видяхме другаде

Референдумът за присъединяването на с. Белащица към община Пловдив отново е на дневен ред. Апелативният съд е отхвърлил жалбата на кмета за неговото провеждане, повече пишат по темата от "Пловдив24".

Хотел в Нареченски бани с 58 стаи бе продаден от ББР за 262 хил. лв. на Георги Майоров. Повече по темата можете да прочетете в "Трафикнюз".

Митрополит Николай Пловдивски няма особено желание да следва светските закони или да се съобразява с институции като НИНКН. Една от вратите на св. Марина е била заменена в ремонт на църквата, която е културен паметник, пишат от "Под тепето".

Проверка е започнала районната прокуратура във връзка със скандалния запис на Георги Титюков, който излезна дни преди балотажа за кмет в Пловдив, споделят в Марица.

Нов кмет, старите глоби. Дни след като стъпи в длъжност Костадин Димитров община Пловдив беше глобена заради превишаване на изхвърлените отпадъци в екозвода в Шишманци, което е можело да доведе до екологична катастрофа. Санкията е била подписана още през февруари 2023 г. Повече по темата можете да прочетете в "Трафикнюз".

Снимка на седмицата

Посещението на Христо Стоичков е първото нещо, което обедини новата общинската администрация и общинския съвет. (на снимката до него - друга легенда на българския футбол Петър Зехтински, който е директор "Спорт" в общината)

Цитат на седмицата

"Време е ремонтът да приключва в тази му част. Искам поне да стигнем до ниво, където да имаме поне един или два пласта асфалт",

Кметът на "Южен" Атанас Кунчев, по повод продължаващите втора година разкопки при подмяната на Южния колектор

Назаем от Бакхус:Рецепти от Ямайка

Този месец в рубриката "Мигранти с таланти" срещата е с чаровния ямаец Патрик Андерсън - инженер, бивш военен, любител на музиката, хубавата кухня и преподавател в Софийския университет. Той дава рецепти за цели 5 ароматни ястия от родината си, които може да приготвите и у дома.

Вижте повече ТУК.

Идеи за свободно време

17 ноември - 25 декември започва кино фестивала "Киномания" 2023 г.

11-17 ноември от 19:00 - художествена изложба "Вибрации" на Емма Нанкина и Наталия Петрова

17 ноември - Ден на четенето организиран от фондация "Четене".

17ноември - в галерия Aeterna се открива изложбата "Безпокойните притежават нощта" на Константин Константинов и Илиана Илиева.

17 ноември 18:00 - среща с режисьора Стефан Командарев като част от поредицата "Успешните".

23 ноември - 26 ноември Първи Пловдивски фестивал на науката.