Бюджетът на Пловдив за 2024 г.: стари проекти и свиване на инвестициите

Общината ще довърши стадиони и улици, няма да вдига данъци, само таксата за разрешение за строеж, а капиталовите разходи падат

Кметът Костадин Димитров представи приоритетите в новия бюджет, сред които инфраструктура, образование, развитие и благоустройство на градска среда и други
Кметът Костадин Димитров представи приоритетите в новия бюджет, сред които инфраструктура, образование, развитие и благоустройство на градска среда и други
Кметът Костадин Димитров представи приоритетите в новия бюджет, сред които инфраструктура, образование, развитие и благоустройство на градска среда и други    ©  Димитър Марков
Кметът Костадин Димитров представи приоритетите в новия бюджет, сред които инфраструктура, образование, развитие и благоустройство на градска среда и други    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Бюджетът на община Пловдив за 2024 г. е близо 684 млн. лв., което е увеличение с 4% спрямо миналата година, когато средствата бяха 655 млн. лв. Държавата осигурява 383 мл. лв., а местните приходи са 300 млн. лв. Това е с 24 млн. по-малко от заложеното (но неизпълнено) миналата година. "Числото е значително по-ниско, което говори, че в проектобюджет 2024 се стремим да се приближим към реалните приходи", коментира Женя Петкова, зам.-кмет по финансите на брифинг, организиран днес от общината. Според нея реалните приходи на община Пловдив към 31 декември 2023 г. са едва 213 млн., което значи, че новата администрация ще иска да увеличи събираемостта с 40%.

Това явно ще е инструментът, с който общината ще вкара повече пари в бюджета, защото местните данъци и такси няма да бъдат увеличени. "Ние трябва да работим в посока увеличаване на приходосъбирането," коментира Петкова.

Един от начините това да стане ще бъде чрез актуализация на цените на някои услуги и наемите на общинските жилища, които в момента са обект на анализ. Тези наеми ще се вдигнат двойно. Петкова посочи, че в момента наемателите плащат 34 стотинки на квадратен метър полезна площ, а пазарните цени са много по-високи. Вдигане ще има и в цените на определени услуги, най-вече таксата за разрешение за строеж.

Просрочените вземания на общината са близо 20 млн. лв., като 4 млн. от тях са натрупани от неплатени наеми за общински жилища. Сумите ще бъдат обявени за несъбираеми и отписани от сметките.

Капиталовите разходи се свиват

Ръст спрямо миналата година ще има и в разходната част, но тя е основно по линия на държавната субсидия към училища, болници и т.н., която нараства с над 50 млн. лв

Иначе разходите за местни дейности се свиват от 330 млн. лв. до 278 млн. лв. през 2024 г., като по думите на Женя Петкова това касае основно дълготрайните материални активи.

Основното свиване е в капиталовите разходи, които миналата година бяха 243 млн. лв, от които 85 млн. европейско финансиране. По бюджета за 2024 г. са планирани капиталови разходи от 123 млн. лв., основно общински средства.

"На този етап е добре да приключим започнатите дейности, да финализираме инфраструктурните обекти, да бъдат разплатени, да се започнат процедурите по новите, които тепърва ще се възлагат, реализират, изпълняват в частта на държавния бюджет. Това ни наведе на желанието да търсим сигурност в бюджета, т.е. в разходната част да не прекаляваме," коментира Петкова.

22% са разходите за проектирането и изграждането на инфраструктурни обекти, но и довършване на започнатите.

Стадиони, инфраструктура, образование

Продължава реконструкцията и изграждането на "Модър-Царевец", където вече има срок за завършване в края на март, а предвидената сума е 5 млн. лв. Сред проектите са също бул. "Хаджи Димитър" (3 млн. лв.), ул. "Владая" (близо 3 млн. лв.) и Дондуковата градина (1 млн. лв.), която скоро трябва да бъде завършена. Рогошко шосе не е сред проектите, включени в бюджета, за сметка на Кукленско шосе, за което ще бъдат отпуснати близо 6 млн. лв. Рогошко шосе може да бъде включен евентуално при актуализация на бюджета в средата на годината.

Сред големите проекти в бюджета са традиционно плувен комплекс "Младост", както и стадион "Христо Ботев" и стадион "Локомотив", които се финансират с пари от държавата. 33 млн. лв. ще получи от държавата стадион "Христо Ботев", а 41 млн. лв. - стадион "Локомотив". Дотук сметката за двата футболни обекта, които плащат всички данъкоплатци, набъбва до 120 млн. лв.

Сред финансираните от държавата проекти е и кино "Космос", като кметът Костадин Димитров съобщи, че още другата седмица общината ще представи какво се предвижда там. Общината предвижда също проектирането на алея за достъп на хора в неравностойно положение в Градската художествена галерия на ул. "Съборна".

Съкращения в местната администрация не се предвиждат, но ще има 10% увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари. "Въпреки че много държа на финансовата дисциплина, много държах и на 10-процентово увеличение на заплатите," коментира Петкова.

Общественото обсъждане на бюджета ще е на 27 януари от 12 часа, а на 29 януари ще бъде гласуван в Общинския съвет.

Дупката от 20 млн. лв.

Наследството, което старата администрация остави на новата, се изразява освен в редица започнати, но незавършени проекти, и в дупка в бюджета от 20 млн. лв., за която в края на миналия мандат бившият кмет искаше заем от Министерството на финансите. Женя Петкова коментира, че става въпрос по-скоро за поети финансови ангажименти, които новата власт ще трябва да разплати. "Затова и търсим предпазлив бюджет в разходната част, за да можем да стабилизираме състоянието."