ПИБ отчита над 20% спад на печалбата за 2019 г. до 130 млн. лв.

Според предварителните данни на банката тя е имала силно последно тримесечие, вероятно помогнато от еднократни ефекти

Активите на ПИБ са надхвърлили 10 млрд. лв., но тя пада с една позиция до пето място по този показател след вливането на Банка Пиреос в Пощенска банка
Активите на ПИБ са надхвърлили 10 млрд. лв., но тя пада с една позиция до пето място по този показател след вливането на Банка Пиреос в Пощенска банка
Активите на ПИБ са надхвърлили 10 млрд. лв., но тя пада с една позиция до пето място по този показател след вливането на Банка Пиреос в Пощенска банка    ©  Цветелина Белутова
Активите на ПИБ са надхвърлили 10 млрд. лв., но тя пада с една позиция до пето място по този показател след вливането на Банка Пиреос в Пощенска банка    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще приключи 2019 г. с около 130 млн. лв. печалба, което е спад от над 20% спрямо отчетените за 2018 г. 164 млн. лв. Това става ясно от оповестените от кредитната институция предварителни данни, което не е обичайна практика за нея. Те са представени под формата на прессъобщение, без да са съпътствани от отчет, какъвто трябва да бъде публикуван до края на януари, а одитираните годишни данни трябва да са налични до края на март.

Резултатите както за 2018 г., така и за 2019 г. са силно повлияни от еднократни ефекти. През миналата година ЕЦБ констатира 263 млн. евро капиталов недостиг в ПИБ, който тя трябва да адресира, и за тази цел тя продаде пакет лоши кредити с 538 млн. лв. номинална стойност. От съобщението не става ясно какъв ефект е имала тази операция върху показателите на банката, но е възможно да е допринесла за печалбата, тъй като към деветмесечието тя бе едва 64.7 млн. лв. Освен това в края на миналата година банката обяви план да набере 200 млн. лв. капитал при цена 5 лв. - доста над пазарната цена на борсата.

За пръв път над 10 млрд. лв.

В самото съобщение на банката представянето й през 2019 г. е представено като успешно. От ПИБ отчитат ръст на кредитните си портфейли във всички направления, а сумата на депозитите се покачва с 633 млн. лв.

Въпреки продадения портфейл активите й за пръв път се покачват над 10 млрд. лв., което е 8.9% ръст на годишна база. Към септември 2019 г. балансовото й число беше 9.6 млрд. лв., което означава 400 млн. лв. ръст само за последното тримесечие на годината. Въпреки този ръст ПИБ губи едно място в класацията по активи, като е изпреварена от Пощенска банка след вливането на Банка Пиреос в нея.

Откъде идва печалбата

При липсата на пълен отчет е трудно да се изчистят резултатите от всички еднократни ефекти и да се види по-реална картина на представянето, още повече че и 2018 г. в последното тримесечие ПИБ имаше добавка към печалбата си от сделката със Soravia за част от терена на "Кремиковци".

Сега явно в последното тримесечие също е имало специални ефекти. Например покрай продажбата на пакета лоши кредити не е ясно нито колко е бил провизиран, нито каква е била цената. Така не може да се прецени дали това е довело до счетоводна печалба или загуба.

Според представените данни приходите от банкови операции нарастват с 48 млн. лв., което би трябвало да означава, че са около 420 млн. лв. При спадащия нетен лихвен доход и минималния ръст при доходите от такси и комисионни обаче този ефект би трябвало да идва основно от нетни приходи от търговски операции и други оперативни приходи.

Разходите за обезценки достигат 117 млн. лв., от които 94 млн. лв .са начислени след прегледа на качеството на активите от ЕЦБ. Около 66 млн. лв. бяха отчетени в трето тримесечие, което означава, че в рамките на последното тримесечие те са били около 28 млн. лв.

Освен това се съобщава, че печалбата преди обезценки достига 261.6 млн. лв., или 11.4% ръст на годишна база. Към края на септември 2019 г. този показател в отчета на ПИБ беше 161 млн. лв., или покачване с над 100 млн. лв. в рамките само на едно тримесечие. Това също говори за солиден еднократен ефект.

Цели за 2022 г.

От ПИБ отчитат като успешна и досегашната си стратегия да се насочат към ритейла и малките и средните предприятия. Ръководството на банката залага и няколко нови конкретни цели за следващите две години.

Според плана възвращаемостта на капитала (ROE) трябва да надхвърли 12%, а съотношението Cost-to-Income да бъде сведено под 50%. Освен това от банката планират свиване на нелихвоносните активи до под 10%, дела на необслужваните кредити до под 10% и дела на придобитите като обезпечения активи в баланса до под 2%. За да се постигне това, вероятно ще трябва да последват и още продажби на експозиции и имоти.

Днес акциите на ПИБ поскъпват на борсата с 9.6% до 3.42 лв. за акция. Това ниво обаче е под достигнатите в края на миналата година 3.60 лв. след обявяването на плановете за набиране на капитал. Самото увеличение е обявено при цена 5 лв., което е солидна премия спрямо текущите нива.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    rwa50623960 avatar :-|
    Криси

    За жалост Диана К. заедно с колежката и Паулина Х. са професионални измамници вместо банкери.

    Нередност?
  • 4
    zsr55622118 avatar :-|
    Иван

    Аз лично не съм имал контакт с Диана К., но съм слушал от познати, че не и е чиста работата и че доста хора са подали жалба срещу нея, за некоректната и работа.

    Нередност?
  • 6
    rng14623959 avatar :-|
    Владимир

    Здравейте, Диана К. е лице, което със сигурност може да Ви звънне за да иска "дребна сума" от Вас за да ви мине някоя транзакция.

    Нередност?
Нов коментар