ПИБ вече има внесен проспект в КФН за плана си да набере 200 млн. лв. от борсата

Акционерите на Инвестбанк ще решават за увеличение на капитала с 22 млн. лв. преди евентуалното листване

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само 20 дни след като обяви плановете си за рекордно борсово набиране на капитал за България, Първа инвестиционна банка (ПИБ) вече има изготвен и внесен проспект за одобрение. Това става ясно от решение на Комисията за финансов надзор от 9 януари, с което регулаторът изпраща писмо до банката с искане за допълнителна информация и документи.

Това означава, че реалистично ПИБ би могла да има одобрен проспект дори в рамките на месеца и да приключи увеличението на капитала в рамките на първото тримесечие. Експедитивността е продиктувана от заявените от финансовия министър Владислав Горанов очаквания до края на април България да успее да влезе във валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Последното сериозно препятствие за това е преценката на Европейската централна банка доколко двете банки с установен от нея капиталов недостиг през лятото - ПИБ и Инвестбанк, са изпълнили шестмесечните си планове за подсилване на капитала.

Същевременно и Инвестбанк явно работи в тази посока, като на 10 февруари акционерите й ще решават за конвертиране на 39.2 млн. лв. подчинен дълг в акции, както и за увеличение на капитала с 22 млн. лв.

Планът на ПИБ

Според първоначалното съобщение от 20 декември ПИБ, в която капиталовият недостиг след проверката на ЕЦБ беше 262 млн. евро, възнамерява да увеличи капитала си с 200 млн. лв. За целта се предвижда да бъдат издадени 40 млн. нови акции с номинална стойност 1 лв., които обаче ще бъдат предложени за по 5 лв. емисионна стойност.

Сега капиталът е 110 млн. лв., което означава, че всеки от настоящите притежатели на книжата на ПИБ би трябвало да получи за всяка своя акция по едно право, а за да запише една нова акция, ще са му нужни 2.75 права. Той ще може или да направи това, като плати емисионната цена, или да продаде правата си на друг желаещ да участва в увеличението.

Любопитен момент е, че увеличението би се считало за успешно дори и да се продадат само 4 млн. нови акции, което съответства на едва 20 млн. лв. свеж капитал.

След обявяването на планираното увеличение цената на акциите скочи от малко под 3 лв. до 3.60 лв., но впоследствие се върна леко на нива около 3.4-3.45 лв. Това е доста под заложените в плана 5 лв. В съобщението на ПИБ от декември изрично се посочва, че емисионната цена и броят акции може да претърпят промени, които ще бъдат оповестени своевременно в проспекта или в допълнение към него. Така реално, ако при тази цена няма инвеститорски интерес, е възможно да се реши да се продаде по-голям дял при по-ниска цена. Увеличението на капитала се обслужва от свързаната с ПИБ Първа финансова брокерска къща.

Планът на Инвестбанк

През декември и Инвестбанк, където констатираният недостиг беше 51.8 млн. евро, заяви намерения да излезе на борсата, но без детайли. В свиканото общо събрание на акционерите на банката за 10 февруари обаче такава точка няма.

Все пак се предвижда увеличение на капитала с близо 22 млн. лв. Според проекта всеки акционер ще може да придобие пропорционално на дела си от новите акции в съотношение 6 към 1 по емисионна цена 1 лв. За тази цел акционерите ще имат по 30 дни. Ако след това останат незаписани акции, те могат да бъдат записани от настоящи акционери или трети лица, за което те трябва да заявят интерес към управителния съвет.

Отделно акционерите ще трябва да одобрят и вече оповестеното конвертиране на 39.2 млн. лв. подчинени облигации в капитал. Така по тези две линии Инвестбанк покрива около 60% от капиталовия недостиг. През декември оттам коментираха още, че печалбата на банката преди обезценка към 30 ноември 2019 г. е 24 млн. лв., като се очаква в края на 2019 г. да достигне 31 млн. лв. Това би осигурило още около 30% покритие на недостига, като засега не е ясен планът за останалите около 10%. Те съответстват на сравнително по-малка сума и може да бъдат постигнати и чрез продажби на кредити или подобряване на обезпечения.

След като увеличението на капитала се предприема преди излизане на борсата обаче, изглежда вероятно евентуалното листване на Инвестбанк да е само за вторична търговия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 1

    Ех колко щеше да е хубаво да има контрол с европейско качество за някои наши банки и техните абсолютно коректни собственици, не-мутри

    Нередност?
Нов коментар