🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Божков е обявен за международно издирване и са му повдигнати 7 обвинения, обяви Гешев

Днес спецпрокуратурата проведе акция в офиси и жилища на бизнесмена, както и в комисията по хазарта

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Обновена в 16:30 с информацията от главния прокурор за обвиненията и медународното издирване на Божков и в 17:45 с позицията на Васил Божков, изпратена от "Нове Холдинг"

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения, сред които ръководител на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и е обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като е напуснал границите на стараната. Това обяви главният прокурор Иван Гешев, няколко часа след като спецпрокуратурата и МВР проведе акция в офиси и жилища на Божков, както и в комисията по хазарта заради хазартния скандал около частните лотарии на Божков, който се развива вече цял месец.

По-рано през деня Васил Божков коментира пред редица медии по телефона, че наистина е в чужбина (без да уточнява къде, но "по работа", но отрече да се укрива и твърди, че никой не го бил търсил. Ако го потърсели щял да се прибере за часове.

"Той е поредният олигарх, който бяга от България. Не съм сигурен точно къде се намира, но ще си го приберем. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд", заяви Гешев, коментирайки обвиненията срещу Божков.

Сутринта прокуратурата и МВР влзоха в офисите на Васил Божков на ул. "Московска", като по неофициална информация властите са проверявали и други адреси, включително и бивша резиденция на Тодор Живков в парк "Витоша", ползвана от Божков.

Надвечер позиция на Божков по случващото се изпратиха от неговия "Нове Холдинг, в която се казва, че показната акция и повдигнатите обвинения "целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното". Бизнесменът твърди, че той и адвокатите му не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения.

За втори път в рамките на седмица пък Специализираната прокуратура влезе пак и в комисията по хазарта. Миналата седмица обаче бяха иззети само документи, докато днес по информация на БНР и БНТ има и задържани. От сградата били изведени председателят на комисията Александър Георгиев и ръководителят на дирекцията за контрол Тони Николов, който заявил, че не се чувства виновен за нищо. Официална информация за арести засега няма.

Хазартният бизнес на Божков е в основата на целия скандал в сектора, който се развива от Коледа насам. Той тръгна от конфликт между Божков и съдружниците му братя Найденови, които пък сигнализираха, че двете частни лотарии на Божков са спестили на държавата стотици милиони, като са плащали занижени такси.

Започна проверка, като преди дни Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) наистина установи през проверка в комисията по хазарта, че дружества на Божков са плащали по-ниски такси по Закона за хазарта, отколкото е трябвало.

Има различни тълкувания дали законът го е позволявал или не, тъй като има два режима на облагане - 15% върху залозите или 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби. По първия начин е плащало само държавното тото, докато всички други частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли значително по-изгодната втора такса.

Редом с всичко това се появи и идеята частните лотарии - основната част от бизнеса на Божков, да бъдат забранени изобщо и право да оперира в тази ниша да има единствено държавното тото - със съответни ограничения къде и как да бъдат продавани талоните.

Тези намерения бяха разписани и в законопроект на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който днес бе подкрепен на първо четене в парламента. За него гласвуаха 116 депутати от ГЕРБ и "Патриотите", 68 от БСП, ДПС и "Воля"

се въздържаха, а двама от левицата бяха против.

Самият Божков коментира в единственото си интервю по темата, дадено миналата седмица за "Свободна Европа", че компанията му плаща изискваното по закон, а промените на Симеонов целят бизнесът му да бъде предаден на друг.

Междувременно той опита да използва за щит феновете на футболния клуб "Левски", който контролира, като предупреди, че ако лотарийният му бизнес бъде отнет, той няма да има възможност да финансира отбора. И поиска от феновете да го защитят. Последва обаче среща между тях и Борисов и в крайна сметка до протести или друго развитие не се стигна.

"С досегашните си действия, става очевидно, че държавата влиза в ролята на "бухалка" и за целта не се пестят средства - от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през

приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици", се казва сега в позицията на Божков, изпратена от "Нове Холдинг".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 1
    • + 14

    Айде и Черепа в спецареста при Минев, Арабаджиев и Банев, докато узрее и кандиса да си подари бизнеса на собственика на държавата.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев
    • + 8

    Леле, колко сериозен гръб имат тези Найденови!

    Нередност?
  • 4
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 14

    Комунистическата мафия си има държава, и сега един клан на мафията воюва с друг, като се използват държавни институции. А ние сме само безучастни зрители. Все едно сме обратно в 1991-ва година.

    Нередност?
  • 5
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • + 2

    Еееей, съсипаха човека, сега гледам че всички нискочели фенове на лотарията търкат като изоглави билетчета, щото им е за последно... да спечелят милиона!

    Нередност?
  • 6
    briton avatar :-|
    briton
    • - 1
    • + 1

    Добре дошли във Венецуела.

    Срам ме е от вас!

    Нередност?
  • 7
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 5

    И къде го търсят, като той не се крие, или така го търсят, че да не го намерят.

    Нередност?
  • 8
    citoyen avatar :-|
    citoyen

    Кълбото започна бързо-бързо да се разплита сякаш досега никой нищичко не е знаел за дейностите на г-н Божков и неговите покровители.

    Нередност?
Нов коментар