🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приключването на Божков: Епизод 2

Прокуратурата и три министерства до момента са ангажирани с акцията срещу доскоро най-силния човек в хазарта

Васил Божков обяви в интервю за bTV сутринта, че едва ли ще се върне в България
Васил Божков обяви в интервю за bTV сутринта, че едва ли ще се върне в България
Васил Божков обяви в интервю за bTV сутринта, че едва ли ще се върне в България    ©  Цветелина Белутова
Васил Божков обяви в интервю за bTV сутринта, че едва ли ще се върне в България    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Специализираната прокуратура, МВР, Министерството на финансите и дори Министерството на културата са държавните органи, които до момента участват в добре координираната акция срещу собственика на "Нове холдинг" и мажоритарен собственик в "Национална лотария" Васил Божков. Това се разбра на съвместна пресконференция, в която участваха представители на всички институции.

Какво се знае на етапа накратко:

  • На Васил Божков и още трима (засега неназовани) негови "бизнес партньори" са повдигнати по няколко обвинения. Всички те са напуснали страната и са обявени за международно издирване.
  • Сред обвиненията към Божков има и едно за предлагане на подкуп, но според наблюдаващия прокурор членът на комисията по хазарта го е отказал.
  • Единственият до момента обвинен представител на държавата е бившият председател на комисията по хазарта Огнемир Митев, който е назначен от правителството на Орешарски, но е оставен във властта в две поредни правителства на ГЕРБ. Той е и единственият задържан.
  • Според наблюдаващия прокурор няма основания да се търси отговорност нагоре в държавната администрация - например от финансовия министър, който назначава председателя на комисията по хазарта.
  • Спестените от хазартните дружества на Васил Божков данъци през последните години са на стойност "над половин милиард лева" според представителя на Министерство на финансите - директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев. Говорителят на главния прокурор обяви, че сумата се равнява на "коледните добавки на пенсионерите за десет години напред".
  • Прокуратурата разследва още дали обявените от "Национална лотария" големи награди са били изплащани на "истински хора", тъй като има подозрения, че това не се е случвало.
  • При вчерашната акция на полицията са иззети голямо количество картини и антични предмети. Не е ясно защо.

Подробностите

Специализираната прокуратура е събрала свидетелски показания, че собственикът на "Нове холдинг" Васил Божков е предлагал на длъжностно лице по 10 хил. лв. на ден, за да съдейства комисията по хазарта да отнема лицензи на конкурентни хазартни дружества. Подкупът е бил отказан. Случаят е в основата на обвинението срещу Божков за организатор на организирана престъпна група, която се занимава с подкупи, изнудване, ощетяване на държавния бюджет, длъжностни престъпления и пране на пари. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Освен това според проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция сумата, с която частните лотарии са ощетили бюджета заради невнесени такси от 2014 г. досега, е над половин милиард лева.

Обвиненията са предявени на пет души - Божков и негови трима бизнес партньори, но задочно, защото не са в България. Отделно от това обвиняем за участие в престъпната група е бивш председател на комисията по хазарта, който в момента е задържан за 72 часа. Името му не беше споменато, но най-вероятно става дума за Огнемир Митев. Той беше назначен на тази позиция от правителството на Пламен Орешарски през 2013 г. и остана на този пост по време на два кабинета на ГЕРБ, чак до 2018 г. - изключително рядък за държавната администрация случай.

Прокуратурата обяви, че е в начална фаза на разследване и на още един сигнал - че лотарийните дружества на Божков нямат достатъчен капитал и финансови възможности, за да изплащат твърдените спечелени суми, и освен това, че спечелилите големи суми от лотариите лица не съществуват в реалния живот.

Самият Божков съобщи пред bTV сутринта, че след като е чул изявленията на главния прокурор вчера, се страхува за живота си, ако се прибере в България.

"Изглежда, живеем по времето на Гьобелс, правим пропаганда. Мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор се страхувам да се върна. Ако се върна, сигурно ще ме арестуват веднага и какво ще се случи с мен в ареста не знам", каза Божков. Той посъветва прокуратурата да търси незабелязалите несъбраните такси по-нагоре от комисията по хазарта, а "там са финансовият министър, а над него министър-председателят".

Говорителят на главния прокурор приравни сумата половин милиард лева на коледните добавки на всеки пенсионер за 10 години и допълни, че "прокуратурата е наясно срещу кого се изправя".

"Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности, и знае, че благодарение на тях ще се защити, включително и чрез вас, медиите", каза Милева.

Какво направиха службите

Специализираната прокуратура обяви, че в съвместна акция с КПКОНПИ, МВР и ДАНС са иззели колекциите от картини и ценности на Васил Божков, които са се намирали в обискираните му вчера жилища, и 400 хил. лв. от касата на едно от казината му. За да оценят стойността на културните ценности, били повикани експерти от Министерството на културата. Прокуратурата обяви, че тези ценности не са доказателство за престъпната дейност, но тепърва ще се установява дали са законно придобити и тъй като има обвинения за пране на пари, дали не са обект на престъпна дейност. Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов допълни, че тъй като има претендирана от прокуратурата щета в размер на 500 млн. лв. за бюджета, законът предвижда конфискация на половината имущество на обвиняемия.

Освен изземванията в офисите на фирми на Божков и в жилищата му вчера прокуратурата е задържала общо 19 души, но до момента е повдигнала обвинения само на петима от тях.

Къде е държавата

Прокурорите, вътрешният министър, директорът на АДФИ и говорителят на главния прокурор уточниха, че задържаният бивш председател на комисията по хазарта не е упражнил правомощията си по закон, не е положил необходимия контрол и е действал по поръчение на организираната престъпна група и я е облагодетелствало. По думите на директора на АДФИ Георги Начев комисията по хазарта е отговорна за прилагането на разпоредбите на закона и за събираните такси. Комисията обаче не е предоставила данни за извършени проверки за начина, по който лотариите и тотото са си определяли таксите, нито пък е глобявала някого заради таксите, които са си начислили, стана ясно от думите на Начев.

Наблюдаващият прокурор обясни, че не финансовият министър, а само председателят на комисията по хазарта носи отговорност за нанесената щета на бюджета.

Вижте пълната пресконференция на прокуратурата, МВР и Министерство на финансите тук:

"Всеки си носи отговорност за ресора - има си Държавна комисия по хазарта, тя отговаря за него. Ако полицай иска подкуп на пътя, министърът на вътрешните работи ли ще е виновен", каза Фердинандов. Той допълни, че са разпоредили на финансовото министерство сумата от половин милиард лева да бъде събрана със задна дата.

Начев допълни, че Министерството на финансите няма функция да проверява редовно комисията по хазарта и че са му разпоредили проверка само след като е възникнало съмнение за ощетяване на държавния бюджет.

Прокурорите не отговориха на въпрос как ще съберат таксите и ще изработят обвинението, тъй като недекларирането и неплащането на данъци е наказуемо, но не и на такси.

Ще осигурим психолог на Божков

Как всички богати хора в държавата се страхуват? Толкова страхливи милиардери... Защо не се страхуват хората, които нямат какво да ядат. Тези, които не могат да си вземат пенсиите. Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия в резултат на това, че някои не си плащат данъците. Липсват половин милиард лева", коментира главният прокурор Иван Гешев, цитиран от бТВ. Той намекна, че прокуратурата знае къде се намира Божков, и обяви, че ще направят всичко възможно да го приберат и да му осигурят психолог, за да не се страхува.

"Нове холдинг": Действията на държавата са абсолютен произвол

"Налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и запори на негово лично имущество без задължителното за това съдебно разпореждане може да се определи само по един начин - като абсолютен произвол", съобщиха вечерта от "Нове холдинг" (виж позицията вляво). Те коментират, че по силата на Данъчно-процесуалния кодекс на предварително обезпечаване подлежат единствено вземания за данъци и осигурителни вноски, но не и други публични вземания. "За да бъдат обезпечени вземания за държавни такси, това трябва да стане с влязъл в сила ревизионен акт, който е минал едноистанционно административно обжалване и двуинстанционно в съда. Това е фактическата ситуация по отношение на твърденията на АДФИ, че Националната лотария дължи невнесени суми от такси за минал период", се казва в позицията. От холдинга допълват, че по силата на ЗКПОНПИ, КПОНПИ може да изиска запори при наличие на достатъчно данни и обосновано предположение за незаконно придобито имущество, но отново с мотивирано искане до съда. При действия на данъчни органи, това отново не може да стане без влязъл в сила данъчен ревизионен акт.

"С всеки следващ ден от началото на тази печална сага става все по-ясно, че целта е овладяването на успешен частен бизнес и футболен клуб, който за последната година бе изваден от фалит. Всички действия на властимащите - хора и институции, са в разрез с действащите в страната ни закони. Те целят на практика да блокират дейността ни като поставят компаниите в невъзможност да извършват нормалната си дейност. Ще търсим правата си в съда и ще отстояваме правото си да работим, въпреки държавните институции и репресивния държавен апарат", се казва в позицията.

Това е до момента днешното развитие по мащабната акция на държавата срещу Васил Божков. Повече по темата - обяснение как се стигна дотук и анализ на ситуацията, четете утре в новия брой на "Капитал".

(Статията е допълнена в 18.30 ч.)

Прикачен файл

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 17

    Първо са изчакали Черепа и ВСИЧКИ негови съдружници да напуснат България, и чак след това да започнат да ги "издирват". Милиционерски театър в една пародия на държава! Гласувайте отново за мутрата Борисов!

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 4
    • + 10

    Гешефт го е ударил съвсем през просото. Накрая Божков ще осъди прокуратурата и пак ще плащаме ние.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 19


    Експроприираните тракийски съкровища на Черепа милиционерите искали да ги отмъкнат в чували...
    Тракийско злато в чували?!
    Няма експерти от НИМ или Археологическия музей, няма 5 лв - направо в чували...

    Еб*ти държавата!




    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 11

    Да върви където иска. Никога повече няма да си развява коня тук. Занулиха му бизнеса като на Цв. В.

    Естествено, никой не мисли за държавния интерес. Само го ползват за повод. Достатъчна услуга за народа е, че махнаха Черепа от хранилката.

    ПС: Който си е купувал апартаменти от Нове на залено, да пие студена вода.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 6
    • + 8

    До коментар [#2] от "olga_kokoshkina":

    Борисов, Доган и Нинова са едно и също. Трябва да се знае и да се повтаря, за да не менкаме БСП и ГЕРБ като кучета-водачи на една голяма шейна-статукво.

    Нередност?
  • 7
    peni_nikol.53. avatar :-@
    Peni Nikol
    • + 9

    И защо ще го търсят сега, когато го пуснаха да избяга. И със сигурност не е тръгнал само с джобни пари, а с милиарди. Да се притесняваме ли да не гладува човечеца.

    Нередност?
  • 8
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • - 3
    • + 10

    До коментар [#] от "Peni Nikol":
    Притеснявайте се как може да се убива бизнес по команда. Днеска Черепа е наред, утре не е ясно кой ще бъде.

    Нередност?
  • 9
    znayko84 avatar :-?
    znayko84
    • - 3
    • + 9

    Номерът ще мине сравнително успешно. Митичен "бизнесмен" от времената на прехода, основният му бизнес е хазарта, дълго време е ползвал чадър от държавата, хората го мразят, основно защото е богат и доскоро недосегаем.

    До тук добре. Какво правим когато вземат следващия бизнес, по-дледващия и т.н. докато свършат кинтите и от тях? Посягаме на спестяванията на обикновените кефещи се на показните арести, това правим. Комунягите не един или два пъти грабиха спестяванията на населението. Ще го направят пак. Малко остава. До десетина години ще са опоскали де що има в държавата. Доскоро не можеха да гепят валутния резерв, но след приеманетон а еврото ще го опоскат и него.

    Време е българите да разберем, че не може да се гази закона. Ако някой бизнесмен си го е позволил, държавата не може да си го позволява. Щото следва диктатура...

    Нередност?
  • 10
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 8

    ДПС прибра и този бизнес. Да се задавят дано от тази пуста лакомия.

    Нередност?
Нов коментар