🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BESCO: Много компании биха напуснали страната, ако данъците се вдигнат

Стартъп асоциацията е поредната бизнес организация, която се обяви против готвените ДДС промени

Изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов коментира, че само по себе си свалянето на ДДС за ресторантите и книжния бизнес не са притеснителни, но може да се използва като претекст за вдигане на данъците за всички останали
Изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов коментира, че само по себе си свалянето на ДДС за ресторантите и книжния бизнес не са притеснителни, но може да се използва като претекст за вдигане на данъците за всички останали
Изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов коментира, че само по себе си свалянето на ДДС за ресторантите и книжния бизнес не са притеснителни, но може да се използва като претекст за вдигане на данъците за всички останали    ©  Личен архив
Изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов коментира, че само по себе си свалянето на ДДС за ресторантите и книжния бизнес не са притеснителни, но може да се използва като претекст за вдигане на данъците за всички останали    ©  Личен архив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската стартъп асоциация BESCO е поредната бизнес организация, която се обяви против намаляването на ДДС за определени сектори. В разпространена до медиите позиция се посочва, че произлизащото от този ход потенциално вдигане на данъци би довело до напускане на компании с висока добавена стойност от страната.

"Данъчната стабилност вече над 10 години е сред основните причини в България да се развиват високотехнологични и иновативни компании и да успяваме да привличаме чужди инвестиции в страната ни. Считаме, че след всичко постигнато е неправилно да се правят данъчни промени без нужния широк диалог и без достатъчно задълбочени анализи за последствията", се казва в позицията.

Преди няколко седмици премиерът Бойко Борисов нареди свалянето на ДДС на 9% за ресторантите, а впоследствие и за книгите, след среща с представители на бранша. Притеснението на бизнеса е свързано със становище на Министерството на финансите по промените, в което се посочва, че ако бъдат приети и останалите искания за по-ниска ДДС ставка (например БСП предлага такава за лекарствата), то дупките, които се отворят в бюджета, ще трябва да бъдат попълнени с вдигане на ДДС за всички останали стоки и услуги до 24% или с увеличение на данък печалба до 18%.

Самият финансов министър Владислав Горанов се обяви против промените, а преди дни Борисов също коментира, че идеята е лоша от икономическа гледна точка, но "поема политическата отговорност". Законодателните промени вече минаха на първо четене в парламента.

Най-предвидимата част от бизнеса

Позицията на BESCO е аналогична на тази на софтуерната асоциация БАССКОМ от миналата седмица. Асоциацията има стотици членове, сред които са както стартиращи компании като LogSentinel и Phyre, така и по-утвърдени имена като Leanplum или български клонове на международни компании като HP. Членове на BESCO са и повечето активни фондове за рисков капитал в България като LAUNCHub, Eleven и Brightcap.

Пред "Капитал" изпълнителният директор на асоциацията Добромир Иванов коментира, че само по себе си свалянето на ДДС за ресторантите и книжния бизнес не са притеснителни, но може да се използва като претекст за вдигане на данъците за всички останали. Според Иванов отдавна циркулират слухове за готвени промени в посока по-високи данъци от страна на финансовото министерство и сега компаниите виждат в действията на правителство потвърждение на страховете си.

"Правят се промени без анализ и експертна оценка. Самата идея, че променяме най-предвидимата част от правенето на бизнес у нас с хаотични действия, е притеснителна", казва Иванов.

Притеснението на BESCO е, че в дългосрочен план промените биха довели до изчезване на някои български компании, както и частично или пълно напускане на страната на големи международни IT компании, които ще загубят един от основните си стимули да правят бизнес в България - ниските данъци и предвидимата рамка.

"В други страни за стартъпите се премахват осигуровките за една-две години, а тук имаме микс от свръхвисоки заплати в IT сектора, вдигане на осигурителния праг и неяснота около облагането. Много компании биха напуснали страната, ако ниските корпоративни данъци се вдигнат, защото има по-добри условия в други страни от Източна Европа. Губим най-голямото си предимство", казва още Иванов. Според него страната все още няма други конкурентни предимства като инвестиционни инструменти, развити капиталови пазари и т.н., "за да пипаме данъците, които държат компаниите тук".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    Сивия сектор е цар по тези земи, защо искате да съсипете бизнеса на светло?

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    И да риват , има други дет риват повече ...

    Нередност?
Нов коментар