Пандемията понижи икономическия ръст в България до 2.4%

БВП на тримесечна база се повишава с 0.3%, което е рекордно високо в евросъюза. Спада потреблението, инвестициите и износът на стоки

Броят на заетите намалява - с над 115 хил. в сравнение с октомври-декември 2019 г.
Броят на заетите намалява - с над 115 хил. в сравнение с октомври-декември 2019 г.
Броят на заетите намалява - с над 115 хил. в сравнение с октомври-декември 2019 г.    ©  Георги Кожухаров
Броят на заетите намалява - с над 115 хил. в сравнение с октомври-декември 2019 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската икономика продължава да расте през първото тримесечие на годината, но с по-бавен темп - показателят от 3.1% на годишна база през октомври-декември слиза до 2.4% през януари-март. Това е най-слабият темп от втората половина на 2014 г. Въпреки мрачните прогнози за България ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19, които бяха въведени в средата на март, не са успели да свалят темпа на икономически растеж под нулата. Негативните ефекти обаче ще са много по-видими през второто тримесечие, когато бизнесът и домакинствата в страната са засегнати за по-продължителен период от време.

На тримесечна база българският брутен вътрешен продукт се повишава с 0.3%, което на ниво ЕС е най-високият ръст заедно с този на Румъния (също 0.3%), отчетен сред двадесетте държави, които вече са публикували данни за първото тримесечие на годината. Като цяло икономиката на еврозоната се свива с 3.2% на годишна база, а на ЕС - с 2.6%. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ) и Евростат.

Подобно на данните за БВП пазарът на труд също не показва явни признаци на криза към края на тримесечието при сравнение със същия период на 2019 г., но в числата започват да светят сигнални лампи (виж карето).

Минуси няма

Данните за икономиката през първото тримесечие до голяма степен са положителни. Инвестициите намаляват с 5.3% на годишна база, но пък през четвъртото тримесечие на 2019 г. спадът беше с 6.4%.

Външната търговия е с положителен принос към растежа, като износът на стоки и услуги нараства с 1.1% спрямо януари-март 2019 г. Увеличението се дължи на услугите, докато продажбите на стоки в чужбина намаляват на годишна база по предварителни данни. Вносът на стоки и услуги намалява с 0.6%, но това също не е нечувано - през четвъртото тримесечие също е регистриран спад.

Всъщност червена лампичка, изглежда, светва единствено в потреблението, макар че е трудно да се съди по експресните данни, които не предлагат разбивка между покупки на домакинства и разходи на правителството и подлежат на ревизии още след месец. По първоначалните оценки обаче съвкупното потребление намалява на тримесечна база (с 0.1%), а на годишна база темпът на растеж се забавя от 6.3% през октомври-декември 2019 г. до 4.1% сега.

Проблеми на пазара на труд

Според данните на НСИ броят на безработните в страната намалява спрямо първото тримесечие на миналата година с 16 хил. души до общо 149 хил. средно през януари-март тази година. Така коефициентът на безработица пада от 5% на 4.6%. Броят на работещите пък намалява с над 40 хил. души до малко над 3.1 млн. на годишна база, като в групата влизат и тези хора, които са в неплатен отпуск за период, по-малък от 3 месеца.

На тримесечна база обаче промените са по-значителни. Броят на безработните нараства за второ поредно тримесечие (с 13.4 хил. през последните месеци на 2019 г. и с 10.4 хил. сега), което е прецедент за последните седем години. Коефициентът на безработица пък се повишава от 4.1% през предходното тримесечие. Броят на заетите също намалява - с над 115 хил. в сравнение с октомври-декември 2019 г.

Поглед напред Засега оценките за икономическата активност в България през първото тримесечие остават по-добри от очакванията. Например в прогнозата на Уникредит Булбанк е заложен спад през периода януари-март от 1.7% на тримесечна база, последван от -16% през второто тримесечие. Но положителните данни вероятно са временни. Всички макроикономически прогнози за България залагат на свиване на икономиката през 2020 г., като размерът на понижението варира от -3% според Министерството на финансите, -4% според МВФ и -7.2% според ЕК.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    При 3 седмици локдаун (колкото бяха през март), че имаме някакъв ръст не е зле.

    Второто тримесечие ще е по-зле защото тогава ще се усети ефектът от локдауна в цяла Европа.

    Нередност?
Нов коментар