🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световната банка ревизира надолу спада на българската икономика до -6.2%

Институцията залага на умерено възстановяване през 2021 г. с ръст от 4.3%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два месеца след първоначалната прогноза от 3.7% спад на БВП в България Световната банка ревизира очакванията си още надолу до -6.2% през 2020 г. Добрата новина е, че институцията залага на възстановяване през 2021 г., но умерено - от 4.3%, което означава, че страната и региона ще имат нужда от повече време да заличи негативните последствия върху икономиката от разпространението на COVID-19.

Макар че няма подробна оценка за България, причината за по-бавното възстановяване вероятно е свързано с международната конюнктура. Световната банка очаква световната икономика да се свие с 5.2% през тази година - най-тежката рецесия за последните 80 години, а евентуална втора вълна от огнища на заразата рискува да подкопае очакваното възстановяванет от 4.2% през 2021 г.

Ревизия надолу

Оценката за България през април беше част от базовия сценарий на Световната банка, според който ограничителните мерки са премахнати до края на второто тримесечие на годината. За неблагоприятния нямаше числа за България, но още тогава от институцията предупредиха, че базовият става все по-малко вероятен.

Сега прогнозата от 6.2% спад на местния БВП изглежда в унисон със сметките на други институции. Рейтинговата агенция Fitch например залага на рецесия от -5.1%, а Европейската комисия очаква -7.2% до края на годината. Сред по-оптимистичните оценки са тези на Министерство на финансите с -3% и Raiffeisen Bank International (RBI) с -3.9%, но трябва да се отбележи, че тези изчисления бяха направени при въвеждането на ограничителните мерки и извънредното положение в страната.

От доклада на Световната банка става ясно, че големият външен риск за българската икономика е свързаността на промишлеността с глобалните вериги за добавена стойност. "Вероятно най-тежко ударени ще бъдат икономиките със силни търговски връзки с еврозоната или Русия", посочват от институцията за държавите от Европа и Централна Азия.

Перспективите пред туристическия сезон също носят минус. Макар че България не е сред държавите, които са силно зависими от туризма (като Хърватия, Турция, Албания, Черна гора), летните туристи са важни за регионалните икономики по Черноморието. Според експертите на банката посещенията на чужди туристи в региона може да спаднат с 60-80% през 2020 г. на годишна база.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар