🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията през май пада до 1.3%

Горивата са поевтинели с повече от 20% спрямо миналата година, показват данните на НСИ

Плодовете в България са с 8.2% по-скъпи през май спрямо април
Плодовете в България са с 8.2% по-скъпи през май спрямо април
Плодовете в България са с 8.2% по-скъпи през май спрямо април    ©  Юлия Лазарова
Плодовете в България са с 8.2% по-скъпи през май спрямо април    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поскъпването на стоки и услуги в страната продължава да се забавя за четвърти пореден месец. През май годишната инфлацията пада до 1.3%, което е най-ниското ниво на показателя от юли 2017 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията остава в положителна територия заради все още високите цени на някои хранителни продукти, но темпът на растеж се забавя заради продължаващото поевтиняване на горива, природен газ и топлоенергия.

На месечна база общите потребителски цени в страната намаляват през май с 0.3% заради дефлация при алкохол и цигари, комунални услуги, транспорт и развлекателния сектор.

Ръст, но все по-слаб

Инфлацията през май остава положителна заради най-голямата група стоки в потребителската кошница - храните, които заемат близо една трета от теглото на показателя и са с 6.4% по-скъпи спрямо същия период на 2019 г. Големите двигатели тук са два - месните продукти, които обаче започват да поевтиняват спрямо април, и плодовете, чиито цени нарастват заради слабата реколта в Европа. Като например вносните ябълки, които започнаха да поскъпват още преди COVID-19, след като Полша - най-големият европейски производител на ябълки, отчете слаб добив.

На месечна база обаче увеличението при храните е минимално - едва 0.1%.

Относително висока е и инфлацията при услугите, предлагани в хотели и ресторанти - 5.6% на годишна база, но секторът представлява под 6% от потребителската кошница и не оказва значително влияние на общия показател.

От друга страна обаче, цените продължават да намаляват в транспорта - с 12.6% спрямо миналогодишните, като тук фактор са горивата за автомобили, където спадът е с 22.3% в сравнение с май 2019 г. Понижението идва от по-ниските котировки на петрола на международните пазари. Затова и спад е видим също по линия на природния газ (с 22.6%) и топлоенергията (с 20.1%), които бяха понижени през април и май след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Над средната за еврозоната

Измерена според европейския Хармонизиран индекс на потребителските цени инфлацията пада до 1% на годишна база заради по-големия дял на горивата в структурата на показателя. За сравнение - този показател в еврозоната е 0.1% според експресните оценки на Евростат.

Преди седмица в редовните доклади за конвергенция на ЕЦБ и на ЕК се посочваше, че България вече не отговаря на маастрихтския критерий за ценова стабилност - през март 2020 г. средната инфлация за последните 12 месеца в страната достига 2.6% при референтна стойност 1.8%. В анализа на ЕЦБ се посочва, че по-високите стойности се дължат на силното вътрешно търсене, движено от ръста на възнагражденията заради ограниченото предлагане на пазара на труда. Според Франкфурт процесът на догонване вероятно също ще поддържа инфлацията в България по-висока от тази в еврозоната в по-дългосрочен план.

Все още няма коментари
Нов коментар