Сметната палата: Парите на данъкоплатците не се харчат ефективно

Причината е, че повечето програмни бюджети на администрациите се изготвят и изпълняват проформа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парите на данъкоплатците не се харчат ефективно, погледнато през програмните бюджети на отделните държавни ведомства и агенции. Повечето подобни документи се изготвят малко или много проформа, липсва ясна взаимовръзка между поставените цели на администрацията, показателите, които измерват какво е направено, и изразходваните средства на данъкоплатците през годината.

Това са част от изводите, които могат да се направят от доклад на Сметната палата за ефективното прилагане на програмното бюджетиране през периода 2016-2018 г. Идеята му е парите, които се отпускат на всяка администрация, да са обвързани с конкретни резултати.

От одитната институция посочват, че Министерството на финансите "полага усилия за изпълнение на дейностите по програмно бюджетиране и за засилване на доброто управление на бюджета, което да удовлетворява съответните първостепенните разпоредители с бюджет, така че да възприемат програмните си бюджети като реален управленски инструмент", но в същото време се разбира, че администрацията е много далече от постигането на всичко това.

Проблемите са многопластови - от липсата на добре определени цели на отделните администрации, до недостатъчен контрол по изпълнението на програмните бюджети. "Министерството на финансите не извършва подробен и задълбочен мониторинг на прогнозирането, планирането, изпълнението и отчитането на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет в програмен формат в частта му за постигане на заложените цели по показатели за полза/ефект и постигането на целите с възможно по-ниски разходи", се посочва в доклада. Няма и обвързаност между националните стратегически документи на България и оперативните цели в различните бюджети на ведомствата.

От палатата посочват, че бюджетните програми на отделните администрации са изготвени така, че не може да се определи кои от тях са успешни и кои имат потенциал за подобрение.

Всичко това се дължи и на пропуски в нормативната база, която да регламентира процеса за съставяне на бюджетните прогнози и проекти на бюджет в програмен формат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    chichi01 avatar :-|
    Чичи (Ice Man's fan)

    Всичко по темата се събира в заключението на материала:
    "Всичко това се дължи и на пропуски в нормативната база, която да регламентира процеса за съставяне на бюджетните прогнози и проекти на бюджет в програмен формат."

    Нередност?
Нов коментар