Бюджетът е на плюс за полугодието въпреки кризата

Разходите са по-малко от планираните, а приходите от данъци са надолу с около милиард

Въпреки кризата през първите шест месеца на годината бюджетът продължава да е на излишък от 1.6 млрд. лв. Плюсът е двойно по-нисък в сравнение със същия период на 2019 г., но подобно на предходни години причината държавните финанси да са на текущ излишък са по-малко от предвидените разходи. Приходите обаче също са надолу, като основният спад е при данъчните постъпления. Това показват данните на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета към юни.

Заради обявеното извънредно положение през март правителството ревизира очакванията си за държавните финанси, като заложи 2020 г. да завърши с консолидиран дефицит от 3.5 млрд. лв., или 3% от прогнозния БВП. По-голямата част от минуса е от очакван спад в приходната част - 2.44 млрд. лв. спрямо пъррвоначално заложената сума за 2020 г. В същото време разходната част беше увеличена с милиард заради схемата 60/40. Към момента обаче по нея са направени плащания за под 150 млн. лв.

Спад на данъчните приходи

Към края на май (все още няма подробна разбивка за юни) данъчните приходи са с около милиард по-малко спрямо същия период на 2019 г., показват данните на финансовото ведомство. Изпълнението спрямо годишния план също изостава леко спрямо миналата година. Основният спад идва от корпоративния данък, където в сравнение с 2019 г. са постъпили с 530 млн. лв. по-малко (или 43% надолу). Голяма част от намалението обаче вероятно ще бъде наваксано през втората половина на годината - крайният срок за подаване на данъчните декларации по ЗКПО на фирмите за 2019 г. и за внасяне на дължимия данък беше удължен до 30 юни.

В същото време приходите от данък върху доходите на физическите лица дори се увеличават с 58.5 млн. лв. спрямо юни 2019 г., като това се дължи основно на доходите, изплатени по трудови договори. Логично постъпленията от осигуровки също се увеличават номинално с близо 150 млн. лв.

Приходите от ДДС намаляват с почти 223 млн. лв. (4.8%) "поради намалената стопанска активност и влошените макроикономически показатели за потребление, внос, износ, както и спада на цената на суровия петрол вследствие от въведените ограничителни мерки, свързани с разпространението на COVID-19", показват разчетите на финансовото ведомство. Спадът идва от ДДС от внос, докато при вътреобщностните сделки дори има лек ръст спрямо май 2019 г.

От ведомството на Владислав Горанов уточняват, че невъзстановеният данъчен кредит на фирми към края на май е в размер на 152 млн. лв. Тоеест по тази линия няма задържане на средства на бизнеса.

Постъпленията от акциз също са надолу със 100 млн. лв., като тук спадът идва от цигарите и алкохола.

Разходите - по-малко от заложените

През последните няколко години изпълнението на бюджета следва една и съща логика - залагат се разходи, които не се извършват и в крайна сметка правителството разпределя едри суми в края на годината за каквото си реши. Тази година е по-различна заради COVID -19, като очакванията на много от икономистите са БВП на страната да спадне с между 3 и 8%.

Данните за изпълнението на бюджета към май обаче показват, че към момента логиката на изпълнение на разходната част е сходна на тази от минали години. Основното забавяне отново е при парите за инвестиции, където на консолидирана основа към май са отчетени разходи за малко над 1.1 млрд. лв. при планирани над 6 млрд. лв. В същото време в своята ревизирана прогноза (за 3% реален спад на БВП през 2020 г.) финансовото ведомство залага правителствените разходи да са с положителен принос към икономическия растеж. На теория инвестиционните разходи биха могли да послужат и като вид буфер при по-неблагоприятно развитие на числата в бюджета до края на годината. На практика вероятно една част от тях ще бъдат пренасочени и похарчени за каквото реши правителството към края на годината.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 1

    Ти смятай! Колко са крали преди от бюджета, че сега да сме в излишък?

    При тройната коалиция, криза от този мащаб причини многократни бюджетни корекции за няколко години напред.

    Нередност?
  • 2
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "sfasaf":

    При тройната коалиция, Другарю, над милиард се дадоха за чисти подкупи от фалшивия министър - председател. За чешмички и беседки. Ей , измамно създание, тия обекти даже бяха без строителни книжа повечето. Забравил си предполагам. Ето- да ти напомним.
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2014/02/05/2235520_predizbornite_cheshmichki_stanaha_fontani/

    Вместо магистрали и капиталови обекти. чисти подкупи. Кажи ни и за последния проект - пилони за знамена за стотици хиляди по границите на корумпирания Малък Мук- министър Н.Василев. Не помниш , нали. Заменките помниш ли.
    Плюс това ония пари бяха от имотния балон- чужденци купуваха имоти, с надеждата да ги препродадат, когато България стане Швейцария....., което надявам се знаеш, че не се е случило.

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1

    Разбира се, че бюджетът ще бъде на плюс въпреки кризата. На Запад (в нормалните държави) правителствата незабавно отпуснаха безвъзмездни помощи на своите граждани и бизнеси. На кой помогна българското правителство в този труден момент?!?

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#2] от "grayeagle":

    Много се радвам, че грешно разбраният ми коментар е разбудил заспалата дясна част във форума. Аз не казвам, че Тройната коалиция са светци. Оттогава приходите са нараснали много. Именно от това увеличение се краде с двете шепи.

    Какво става с тези пари, които при нормална година щяха да се изразходват по друг начин? Кои големи инвестиции са спрени, че да сме на излишък при такъв спад в приходите? Явно има от къде да се реже. Само можем да гадаем колко са ефективни разходите, които са орязали.

    А тройната коалиция - никога повече. Това е ясно, а си личи и от другите ми мнения тук.

    Нередност?
Нов коментар