🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промишленото производство нараства с 5.8% през юни

Продажбите в сектора се увеличават с 22% спрямо предходния месец

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индустрията, изглежда, бавно започва да се изтласква от дъното. През юни активността в сектора нараства с 5.8% на месечна база при едва 1.3% през май и минусови стойности преди това. Добра новина идва и от страна на приходите - оборотът в промишлеността нараства с над 22% спрямо май и достига 98% от нивото на продажбите през юни 2019 г., показват последните данни на националната статистика.

Същевременно възстановяването в търговията на дребно и строителството остава слабо. През юни продажбите в търговията нарастват с едва 0.9% спрямо предходния месец и остават с 18% под обема през юни 2019 г.

Промишлеността се възстановява

Всички подсектори на индустрията отчитат ръст на месечна база през юни. Активността в добивната промишленост нараства с 9.1% спрямо май, а в енергетиката - с 5.2%. Производството в преработващата промишленост пък се повишава с 6% на месечна база, като най-значително увеличение спрямо май отчитат производителите на автомобилни компоненти - цели 73%, а оборотът се повишава със 77.5%. Активността в бранша е на три четвърти от миналогодишното си ниво.

Значителен ръст в преработващата промишленост отбелязват и фирмите за производство на мебели (24%), на цигари (15.9%) и дървен материал (14.8%). От друга страна, производството на облекла е с почти 20% под нивото на активност през май.

В търговията на дребно новините не са толкова добри през юни. Продажбите в сектора остават с 18% под миналогодишните. Спрямо разбивката на НСИ единственият бранш, който отбелязва ръст на годишна база, е онлайн търговията, където продажбите са с 35.5% по-високи. От друга страна, оборотът от продажби на горива е с 25% под миналогодишния, от продажби на дрехи и обувки понижението е с 27.4%, а при електрониката спадът е с 20%.

Строителството отбелязва ръст, но слаб - 4.8% през юни спрямо май, или с 2.2% под активността преди година. Лекото повишение идва както от жилищното строителство, така и от инфраструктурни проекти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар